Numele meu este anxietate și am George Bonea.

Cum înjurau bunicii noștri pe front? (18+)

M-am apucat de serialul The Pacific, 10 episoade despre soldații americani de pe frontul împotriva japonezilor. Al Doilea Război Mondial. Recomand. După ce vedeți Band of Brothers, același subiect, același stil, dar pe frontul european.

Cred c-o să vă placă. Dacă l-ați văzut deja m-aș mira să n-aveți cuvinte de laudă.

Oricum, altceva voiam să vă spun.

În serial se vorbește cu măscări. Soldații americani au mai și înjurat pe front. Au zis nasoale, trimiteri la cele trupești și altele. Unii au și copulat, fumat, băut. Horror.

Cine a făcut subtitrarea pentru serial a făcut o treabă foarte bună pentru o producție explicită care în fiecare episod arată trupuri împrăștiate, capete găurite de gloanțe, membre la zeci de metri de trupul de care erau legate și (cele mai înfiorătoare imagini) bărbați doborâți de stresul post-traumatic.  

Dar cine și-a rupt din timp să facă subtitrarea în română s-a gândit la copiii care s-ar putea uita la serial. Și e păcat să învețe prostii precum „fute-m-aș”, „să-mi bag pula”, „mânca-mi-ai pula” și altele folosite de zi cu zi, echivalente pentru înjurăturile americănești (numa’ prostii învățăm de la americani).

Conform subtitrării românești toți soldații americani au drăcuit și trimis „la naiba”. Când japonezii îi bombardau constant în Guadalcanal americanii le spuneau că-s „pui de lele”. Fuckin’ pui de lele!

Să fie pudibonderie?

Să fie grijă pentru audiența inocentă?

Sau chiar așa înjurau bunicii noștri pe front?

Oare tataie când era sub foc inamic drăcuia? Le spunea rușilor (și apoi nemților) că-s pui de lele? Că-s nesimțiți, inadecvați, prost crescuți, bădărani? „Golanilor, mergeți la voi la scară să vă bateți!” Sigur așa a fost pentru că românii nu-s vulgari. „Să vă ia gaia de neobrăzați!”

La naiba, civilizați mai suntem.

Parada militara de 1 decembrie

10 răspunsuri

 1. Tata Mare ia înjurat țărănește, pe toți la Mărășești, și le-a aprins lumînarea din trusa de armurier celor morți din jur🙏

 2. Da, știu ca o sa ți se para straniu, dar pe vremuri numai oamenii de neam prost înjurau. Țăranii erau cu mult mai mult bun simt ca orășenii și țăranii de astăzi. Era o rușine sa injuri și ce se întâmplă în multe spectacole de stand up este de neacceptat. Se accentuează mult partea vulgara a vieții, oamenii s au stricat f mult. Oamenii care fac stand up cred ca lumea ii apreciază mai mult dacă înjura, sunt mai populari și lumea o sa ii caute în nur mare la spectacole. . Dacă înjurai pe vremuri lumea se uit urat la tine și nu rau apreciat ca în ziua de azi. Se spune ca oamenii deștepți înjura mai mult, nu e adevărat, oamenii needucați, prosti, de neam prost înjura și vorbesc vulgar.

  1. Aș vrea să știu de unde ai tu informația că țăranii nu înjurau. Că din ce au documentat unii sociologi/antropologi aflăm că țăranii vorbeau foarte vulgar (vezi cântecele populare în original). E posibil ca „decența” țăranului de care vorbești tu să fie o chestie relativ nouă, zugrăvită și poate în comunități cu anumite constrângeri religioase (sectanți). La ortodocși s-a înjurat și porcăt cu spor.
   #NuMaiRomantizațiȚăranul

   1. Nu romantizez nimic. Țăranii săraci, prosti, betivi și puturoși, deci de neam prost, înjurau. Și mulți dintre aceștia se aflau în Moldova sau Muntenia, mai putini în Ardeal. Dintre aceștia s-au recrutat oamenii de frunte din partidul comunist. Cântecele vulgare de pe la nunti și cumetrii aveau legătură cu bautura și se cantau intr un anumit context. Țăranii muncitori și pătura de mijloc, chiaburiii, cei care deveneau preoți sau învățători, erau cu mult mai mult bun simt și educație. Deci contează dacă ești neam prost sau nu. Se vede o diferență între comportamentul țăranilor din Ion și cel al țăranilor din Moromeții a lui Preda, țăranii din alte zone erau mult mai vulgari. Nu cred ca o sa auzi pe principesa Margareta sau alți oameni de sânge albastru din lume sau bogați sa înjure ca birjarii. Este o chestie de educație. Când spuneai hai mandruta la portiță nu te refereai la chestii sexuale. Dar voi, cei de acum nu aveți cum sa înțelegeți. Sunteți mult prea stricați pt ca societatea de azi s a sălbaticit iremediabil.

  2. Vai taica, pai pe vremea mea… Erau alte vremuri! Se spunea ” Hai fetita pana la rau, sa te tin nitel de brau ” adica tor un ” Hai fa sa te fut ” dar mai cu rima, mai saltareata. Bre ne-a TUNS, nu injurau taranii pe dreacu sa ne ieie, ca erau la fel de slobozi la gura cum sunt si acum. Taca nu injura taranu la vaca, cal si femeie de minim 5 ori pe zi nu ii sade bine tuica-n esofag. Lasati…

  3. „oamenii s-au stricat f mult” ah, the good ol’ days, ce mema nesfarsita, dinaintea erei noastre se plangeau batranii ca astia mici injura, scuipa si stau cu picioarele unde n-ar trebui. dude, avem stramos comun cu maimutele, unde plm s-au stricat oamenii, esti nebun, acu trei generatii 95% de aici erau analfabeti, stiau cinshpe cuvinte dintre care pula pizda coaie sunt 20%. „Se spune ca oamenii destepti injura mai mult, nu e adevarat” mda aici icneste frustrarea ta, ar trebui sa te doara-n pula daca omul injura sau nu, mult mai important e mesajul, si nu se spune ca „oamenii inteligenti” injura mai mult, inteligentule, ci „oamenii sinceri” pentru ca se presupune ca n-au filtru la gura precum viperele eufemistice; Ai luat si tu o vorba, ai inteles-o pe jumate, si o lipesti aici sa plescai a doct.

 3. Pentru că CNA și pentru că încadrare în categoria de public? Oi fi nimerit-o?
  @Tuns are dreptate. Țăranul român tradițional, exemplu de curățenie fizică și morală, nu înjura. Apoi au venit jidovii, au făcut crâșme la sate, i-au decreștinat cu idei marxist-progresiste și le-au stricat sângele și puritatea rasială. Ia zi, cu texte de-astea ajung senator AUR în 4 ani, @Tuns?

  1. A dracu mă ce inocenți erau strămoșii până au apărut jidovii. Asta e ca aberația cu dacii. Am fost un neam prost exact ca și restul globului, nu vă mai dați aere de superioritate că nu suntem mai buni ca alți.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.
Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.