Cum au trăit părinții mei 30 de ani de căsnicie?

Influență: oxitocină + dopamină + vasopresină

Anul ăsta părinții mei au împlinit 30 de ani de căsnicie. 30 sună mult. Păi știu tinerii din ziua de azi ce-i aia o relație de 30 de ani? Când părinții mei aveau ani de căsnicie puștii de azi se jucau de-a mama și de-a tata. Nu? Zic bine.

Căutând pe net să văd ce nuntă sărbătoresc ei anul ăsta (aparent de perlă, conform BSG.ro), am descoperit că-i „o nuntă” aproape anual. Așa că am făcut un exercițiu de imaginație: oare cum au trăit ai mei acești 30 de ani. Repet, e imaginație. Tot ce spun poate fi adevărat, ba mai mult, chiar motiv de dezmoștenire. De asemenea, nu există vreun selfie care să ateste cele spuse mai jos.

1984 – Tata are o revelație orwelliană și îi spune Mamei după ceva ani de relație: „dragă, nu mai merge. Ne luăm! Să n-aud comentarii. M-am săturat să te tot chem la mine „la un film” bulgăresc de o oră și puțin. Gata, ne mutăm, facem familie”. Zestrea a fost unită, unul a adus tăcâmuri, celălalt plăpumi și perne și așa a luat ființă familia.

– 1985 – Nunta de Hârtie – Tata se adaptează vieții de familie. Trebuie să înțeleagă faptul că nu mai poate sta până târziu cu băieții, că banii sunt la comun, că farfuriile se spală, pantalonii se împăturesc, cămășile se calcă, ciorapii se schimbă, etc. Mama știe, logic. Gorbaciov devine liderul URSS. Ai mei mănâncă la restaurante unde lăutarii îți cântă la ureche „Căpitane de județ”. Vin din carafe de pământ. Distracție.

– 1986 – Nunta de Bumbac – Probabil a fost un an bun pentru producția de bumbac. Are loc explozia de la Cernobâl. Ai mei își pun tentaculele în cap și nu le vine să creadă. Steaua câștigă Liga Campionilor. Se bucură pentru că-s amândoi steliști. Ies cu huliganii pe străzi, distrug vitrine, se bat cu milițienii, cer demisia… pardon, asta se întâmplă într-un univers paralel.

– 1987 – Nunta de Piele – Mama are o premoniție muzicală și-i spune lui Tata că sărutul lui pe pielea ei e autobronzant. Se uită unul la altul, râd cu poftă și ascultă pe ascuns Led Zeppelin.

1989 – Nunta de Lemn – Prin vară apar în peisaj. Tata se face lemn de fericire că are băiat și deja îl vede fotbalist/karatist/cevaist. Nu e Nostradamus, ce să-i facem. Vine Revoluția. Apar la TVR. Ai mei erau acasă. Mă văd, undeva în stânga lui Dinescu.

– 1994 – Nunta de Tinichea – Sună ieftin, dar e importantă și asta. Sunt totuși 10 ani. Jocul Caritas se prăbușește. Ai mei se bat fericiți pe umeri și-și spun: „ce bine că nu suntem proști”. Mașină, cățel, purcel. Adică eu. Sunt gras.

– 1999 – Nunta de Cristal – Apare în România primul număr Playboy. Nu se găsesc izvoare scrise de această natură nici sub patul lui Tata, nici al meu. Oameni răbdători, așteptăm apariția calculatorului, și implicit a internetului în familie. Mama devine faimoasă pentru sandvich-urile pe care mi le pregătește pentru școală. Le vând cu 5-10 lei bucata.

– 2004 – Nunta de Porțelan – Vis-a-vis de porțelan, mă înscriu în lupta împotriva bibelourilor. Le atac pe toate flancurile. Mama încearcă să mai salveze câteva amintiri, dar majoritatea piticilor și Albă ca Zăpada sunt deportați. Printre ultimele clipe și ale dublu-casetofonului Fisher. N-am mai auzit Queen la casetă de atunci.

– 2009 – Nunta de Argint – la Bursă crește prețul argintului, deci evident și valoarea căsniciei. Ajuns la o vârstă Tata acuză câteva dureri în cot dar Mama-i spune că tot trebuie să ducă gunoiul.

– 2014 – Nunta de Perlă – în construcție. Așteptăm perlele.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.
Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.