Numele meu este anxietate și am George Bonea.

Cineva trebuie să mulțumească Iqos

Flower-power-ismele sunt o pierdere de timp.

Lumea e responsabilă pentru ceea ce face, începând cu vârsta de 4-5 ani când copiii au discernământ și aleg să se uite la desene animate care fac plasare de produse. Dacă nu le convine reclamele ar putea să închidă televizorul, dar n-o fac. E alegerea lor.

Cei de la Rise Project, sătui de atâta șampanie după ce l-au îngropat politic pe Liviu Dragnea, s-au apucat să dea și în companiile care contribuie la bugetul statului și creează locuri de muncă: Iqos – Philip Morris.

Au stat ăștia de la Rise Project să descopere că 18.000 de minori consumă zilnic Iqos.

Păi da. Că nimeni nu mai muncește în țara asta. Asta fac jurnaliștii. Îi caută pe cei de la Iqos la buletine să vadă dacă-s minori printre clienți, în loc să investigheze politicienii corupți, ori să-i laude pe cei de la Philip Morris că susțin artiștii români și că organizează evenimente culturale pe banii lor într-o vilă ultracentrală din București. Așa-i românul… Numa` de rău să zică.

Și ce dacă 18.000 de copii fumează? În primul rând nu fumează. Inspiră tutun încălzit. E o diferență uriașă. E ca și cum ai spune că o palmă dată unei femei e bătaie.

Și ce am vrea să facă ăia 18.000 de minori? Să dea în cap? Să se drogheze? Să bage heroină în scări de bloc? Mai bine că fumează. Asta e, oameni suntem, toți avem vicii. N-or să moară de la o țigară încălzită, nu?

Studii… „zic studiile”. Ce? Că mori în 20-30 de ani? Bunicul meu a fumat și a trăit 97 de ani. Și a murit de inimă, nu de plămâni. Și știm cu toții un bunic care a trăit până la 90șiceva și a fumat. Toți bunicii săriți de 90șiceva au fumat. Deci țigările n-au făcut nimic.

Cancerul de la fumat nu e sigur. Companiile de tutun au tot prezentat studii că tutunul nu-i așa nociv cum se vorbește. Dacă nu știu ele, care vând țigări, cine să știe? ONG-urile? Rise Project? Ha.

Mare brânză că Iqos se folosește de vedete pentru a se promova.

Păi și cum să trăiască? E o afacere, normal că-și face reclamă. Vede copilul tău pe Instagram că vedeta preferată fumează Iqos? Păi e vina ta ca părinte că-l lași pe Instagram. Ce caută la 16-17 ani pe Instagram? Să învețe. De ce-l lași pe internet? E prost crescut, n-are firma nici măcar o vină.

Și să nu uităm că Iqos contribuie la bugetul de stat.

Plătesc taxe. Din banii lor facem școli, parcuri, autostrăzi. Unde mai pui că fac și donații și reciclează. Și dau locuri de muncă. Din clădirile de birouri până-n cluburile în care se plimbă puștoaicele alea înalte și drăguțe care au noroc că nu-s urâte și că le-a dat Dumnezeu picioare până-n clavicule. Și dacă n-ar ajunge hostesse ce ar ajunge? Ar face video-chat, ar băga droguri, sparanghel… lasă, așa fac și ele un ban cinstit.

Concluzia e că suntem prea duri cu Iqos.

Ni s-a cășunat pe ei. Dintre toți.

Până la urmă oamenii sunt liberi să facă ce vor cu sănătatea lor. Exceptând să se drogheze. Și să se prostitueze. Astea nu. Dar dacă vor să fumeze de la 12 ani… de ce nu? Ce e rău? E cool și poate că e și sănătos. Studiile nu sunt concludente.

Fumați. Și voi ceilalți… nu mai încălziți tutunul de pomană.

Acest text a fost scris în sarcastica veche.

2 răspunsuri

  1. Noroc că ne-a dat Dumnezeu picioare lungi și că suntem frumoase. Dar mai există și creier în unele ambalaje frumoase, principii, idei, dorințe, opinii (pertinente deobicei). Etichetăm și judecăm, cu ce te deosebești de pleavă? De cei mediocri?

  2. Ce dracu am citit aici… nu stiu care m-a enervat mai tare, cacatul lor de ancheta sau textul asta. Asta e text dala facut pe 100 de euro ? Poate daca nenorocitii dadeau si ei 500 de euro te straduiai si tu mai mult.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.
Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.