Numele meu este anxietate și am George Bonea.

Cine-i vinovat pentru referendumul anti-gay?

„Vinovat” nu-i neapărat cuvântul potrivit. Nici „responsabil”. Poate că există „factori” care au dus la această inițiativă politico-cetățenească. O să încerc să enumăr câțiva (lista e deschisă dacă vreți să completați), căutând o explicație pentru această dezbatere privind sexul îngerilor în timp ce zidurile cetății sunt făcute praf.

  1. Suntem, totuși, prin fundul civilizației – grație/mulțumită/datorită poziției geografice și a contextelor istorice, n-am reușit niciodată să ne dezvoltăm prea mult mintal. Nici nu știu dacă vom avea vreodată mintea celor care astăzi își transformă templele în biblioteci. Pur și simplu-s prea multe variabile care ne fac să fim, în esență, un popor simplu, de țărani, muncitori (de multe ori la limita sclaviei), obedienți și speriați.
Necunoscutele ne înspăimântă.

Doar simplul gând că ai putea vedea doi bărbați ținându-se de mână pe stradă provoacă reacții pe care nu le-ar putea vindeca toate pastilele de la Catena.

  1. O clasă politică aidoma majorității – politicienii de seamă din istorie pe care îi dăm ca exemplu când ne uităm la leprele din Parlament sunt excepția. Ei pentru politică sunt echivalentul fotbaliștilor extraordinari de pe aceste meleaguri. Cum n-avem un Hagi, Lăcătuș, Dobrin ș.a.m.d. la fiecare 4 ani e normal să nu avem nici Brătianu sau Maniu cu fiecare ocazie când mergem la urne.
Degeaba căutați să-i scuipați pe liberalii de astăzi pentru PSD-ismul cu perdea pe care-l practică.

Sunt din același aluat. PNL-ul de astăzi e format într-o proporție covârșitoare din atârnache fără cultură politică, fără doctrină. Sunt PNL-iști doar pentru că nu vor să se asocieze cu „asistații sociali” din PSD, dar ei sunt același lucru. Doar că pe galben. Plus că sună ceva mai nobil. S-a împământenit că PNL e cu ăia dejtepții, PSD e cu proștii.

  1. Educația – dar asta e destul de puternic legată de punctul 1. Așa că n-are rost să mai batem apa-n piua.
  2. Comunitatea gay – e deja facil să dăm vina (exclusiv) pe proștii habotnici care nu înțeleg că homosexualii nu le schimbă cu nimic viața de zi cu zi, că gayeala nu se transmite și că n-o să-ți devină copilul pidosnic pentru că se țin doi de mână pe stradă.
Cred că o parte din vină pentru faptul că astăzi avem referendum anti-gay o poartă și comunitatea gay.

Am vaga impresie că unele decizii și campanii pe care le-au făcut au avut efect contrar. Mna, oamenii au încercat, dar asta nu înseamnă că eșecul nu trebuie asumat.

Cred că într-o societate atât de conservatoare, și speriată de popimea în rochie neagră, e un risc prea mare să organizezi parade gay în care să arăți „normalul” sub formă de Gogu în rochie cu paiete, pe tocuri porno, sclipici pe meclă și perucă neon. Am prieteni gay și nici măcar unul nu s-a îmbrăcat vreodată așa. Nici la festivaluri, nici la muncă, nicăieri. Kitchul pe care-l adoptă unii cu personalități explodate la parada gay aruncă-n derizoriu cauza. Și le dă apă la moară celorlalți.

Nu acum. Știu că vă arde buza să puneți pe voi o rochie cu sclipici când mergeți să cumpărați struguri de la piață, dar nu acum. Lumea nu-i pregătită pentru atâta stil.

Poate că prezentarea mai funcțională a persoanelor din comunitatea LGBTQ era mai potrivnică.

Un gay îmbrăcat așa cum o face în fiecare zi, nu precum un adolescent care-și pune hainele colegelor de clasă la un party de liceu – „în spirit de caterincă”, avea un impact mai mare.

În glumă (sau nu), dar cred că ar da mai bine o imagine cu o tipă care trece pe lângă o biserică, își face cruce, și-n josul vizualului scrie: „Mădălina. Creștină practicantă. Și aseară și-a sărutat inghinal iubita”. Un alt vizual cu un tip care salută o bătrână: „Andrei. Vecin respectuos. Și un bucătar extraordinar pentru iubitul lui”. Și lista poate continua.

De altfel, îi blamez și homosexualii care nu și-au apărut cauza. Se vede de la o poștă că-s gay, dar n-ar spune nimic. Ba chiar tac mâlc în preajma colegilor de muncă homofobi…

Probabil că se puteau face mai multe. Dar știți vorba aia: „atâtea funduri, atâtea păreri”.

În concluzie, pe 7 octombrie mergem (sau nu) la vot. Ștampila nu e doar pentru comunitatea gay. E pentru drumul pe care îl alegem pentru țară.

Din păcate acest subiect nu va aduce dezbateri interesante în spațiul public și la TV. O să fie circ. Vocile care ar avea ceva de spus stau retrase.

afis de la marșul pro-gay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.
Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.