Numele meu este anxietate și am George Bonea.

Care-i diferența dintre Matteo/Uddi și Mr. Juve?

Bonea, e simplu! Ejti prost? Mr. Juve e un țigan manelist. Matteo/Uddi e artist român, face hit-uri. Artist!”

Acum ceva timp am mai scris despre manelele pe care le acceptăm și cele pe care nu le acceptăm. Adică ne plac manelele cântate de Smiley și Inna, dar dacă auzim de Salam sau Roxy Manelista facem herpes pe intelect.

E o altă ipocrizie românească.

Zilele trecute eram într-o sală de așteptare unde televizorul era dat pe Kiss TV. Nasol, știu. Asta a făcut ca așteptarea să dureze și mai mult, timpul s-a comprimat și, precum într-o lege scrisă de Murphy, am simțit că stau un secol. Dacă era vreo emisiune interesantă sunt sigur că-n 5 secunde trebuia să plec.

Am spus să nu pierd timpul pe telefon și să mă delectez cu muziCA COmercială. Să văd și eu ce mai ascultă tinerii din ziua de azi.

Majoritatea pieselor sunt la fel. Asta (sper că) nu vă surprinde. Când Paraziții cântau „toate-s la fel” nu se refereau la femei, ci la industria muzicală. Dacă vorbeau despre femei e pentru că se pricep la așa ceva precum mă pricep eu la mileuri.

Revenind.

Hit după hit, lobotomizare după lobotomizare și ajungem la Matteo și Uddi, bijuteria „Bună, Mărie!”. Despre Matteo știu că-i autorul mai multor piese proaste. Da chiar, vreți să faceți un experiment? Încercați să vă amintiți repede ce ați mâncat acum două săptămâni, într-o marți, la prânz? Mda, exact așa-i și muzica lui Matteo.

Uddi a prins ceva caimac în industria muzicală după participarea la X Factor și o piesă cu Delia. Apoi a-nceput s-o dea de gard, în ciuda faptului că într-un interviu se considera zmeu și „deborda” de modestie. Mna, trebuie să mănâncă și gura lui, înțeleg perfect.

Doar că Uddi putea cânta manele și cu Mr. Juve sau Guță, nu trebuia s-o facă neapărat cu Matteo. De asemenea, Matteo putea apela cu încredere la Valy de la Afumați, nu trebuia să se atașeze de accentul de jamaican-ieșean al lui Uddi.

În ciuda faptului că acceptă să li se bâțâie funduri pe la bot, artiștii români au o jenă penibilă în a recunoaște că și ei cântă manele și se pot asocia oricând cu vreun manelist celebru. Dar n-o fac pentru că vor să păstreze bruma aia de respect pe care cred c-o au. Dar n-o au.

Că nu suntem proști. Și nici surzi.

România discriminează puternic maneliștii (pe motive etnice sau nu) prin simplul fapt că radiourile comerciale difuzează manelele lui Matteo, dar nu și cele cântate de Guță. „Manelele prostesc poporul!”. Și? Ți se pare că playlistul Kiss FM te îmbogățește în vreun fel?

Ca să vă dați seama mai bine despre ce vorbesc, aveți mai jos un mix interesant între două manele:

Matteo & Uddi – „Bună, Mărie!” + Mr. Juve & BoDo – „Mișcă-l Mișcă-l”.

Am inversat videoclipurile, așa că-s curios dacă vă dați seama care-i maneaua acceptată și care-i maneaua aia nașpa.

Mix între manele. from George Bonea on Vimeo.

P.S. – Matteo, în sfârșit ți-ai recunoscut că ai chelie. Că nu mințeai pe nimeni cu părul ăla care pornea de la ceafă și cu fruntea lată cât toate versurile scrise de tine.

Surse foto: matteomusic.ro

uddi si matteo

Un răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.
Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.