Am ieșit la un film în anii `90

Într-un moment de inspirație și lene (în sfârșit am găsit un avantaj comodității) mi-am deplasat fizicul pe o distanță mică din dorința de a vedea un film la cinematograf. Așa că-n loc să merg la Orice Mall, am ajuns la Cinema Europa pe Calea Moșilor. Senzațional, cinematograful era gol. Adică eram eu, Ea și-ncă doi oameni undeva prin sală. În rest nimeni. Nimeni…

Ce-i cu adevărat incredibil e că biletul la film, dacă scazi taxele de rășini, fițe și „arfe” din Orice Mall e 7 (ȘAPTE) lei.

Ba mai mult, în loc să-ți iei ligheanul ăla de Cola și popcorn cu o grămadă de bani, ai zeci de magazine pe Moșilor de unde te poți alimenta. Nu știu de voi, dar eu cred că mi-am găsit cinematograful preferat.

Despre film? Jimmy`s Hall, care pe IMDB are 6,7, dar eu m-am lăsat de ani buni de credința-n notele de pe IMDB, site-ul unde filmele cu Adam Sandler au peste 6. Câtă credibilitate să ai în cazul ăsta?

Povestea din Jimmy`s Hall e frumoasă tocmai pentru că are valență istorică și nu te plimbă pe coclauri imaginate din Irlanda.

Nu, e vorba de o perioadă adevărată, personaje autentice din anii 1930 și cum îngrădiți de religie au ajuns să excomunice un om extraordinar doar pentru că… nu-i plăcea preotului de el. Cum să vină toți sataniștii cu muzica altora și să strice frumusețe de tradiție locală? Sună cunoscut?

Acum, din film nu se-nțelege exact dacă Jimmy era un membru activ al Partidului Comunist Irlandez, dar adversarii lui îi tot reproșează asta și el n-o neagă niciodată. Cei drept are o atitudine mai socialistă vis-a-vis de viață. Socialistă, nu comunistă. E o diferență.

Filmul merită văzut, mai ales acum când cinematografele-s pline de pac-pac-crime-efecte 3D mai presus decât povestea-Adam Sandler. Și nu doar văzut, ci mers frumos, seara pe răcoare, pe jos pe Calea Moșilor, până la Cinema Europa, plătit bilet la doamna cu aspect de mamă casnică, cumpărat crănțănele de la buticul de alături, arătat bilet la domn de la intrare care-ți zâmbește vesel că ai venit, amar că sunteți trei în sală, iar la final mergi și la cofetăria Georgy`s, tot pe Moșilor, mai sus spre Obor, unde se păstrează aspectul retro și Negresa de post e delicioasă.

P.S. – pe vineri o să vorbesc și despre „de ce nu-i bine să fii ateu”. Am ajuns la această concluzie ajutat și de povestea din filmul Jimmy`s Hall.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.
Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.