Georgeisme
Numele meu este anxietate și am George Bonea.

Zeamă de aer condiționat

(Sper că) probabil ați fost vreodată prin Străinezia. Nu neapărat să bifați cele mai importante destinații, să vă puneți fața în dreptului vreunui monument, ori să stârniți invidii instagramabile, ci mai mult ca să vedeți cum e la alții. 

Dacă ați călcat vreodată prin țările pe care le dăm exemplu de „bune practici” în diverse sunt curios să aflu dacă s-a întâmplat vreodată, în lungile plimbări prin orașe străine, să vă plouă cu zeamă de aer condiționat? S-a întâmplat vreodată să vă plimbați prin Paris, Londra, Roma, Amsterdam, Budapesta șamd și să vă cadă pe față/cap/pe înghețată/în pahar/pe ochelari lacrimi de aer condiționat?

Că mie nu mi s-a, dar eu nici n-am văzut multe la viața mea.

Am stabilit deja că trăitul în România fără o misiune/vendetă personală te aduce în pragul depresiei. Când Dumnezeu a împărțit misiunile individuale eu am ajuns la final și mi-au rămas două opțiuni: termopanele și aparatele de aer condiționat. Am simțit că la termopane nu am cu cine așa că am ales cealaltă opțiune. Asta e, dacă vă place să trăiți în buticuri suprapuse…

De asemenea, cu alte ocazii am stabilit că românul are o relație de „lasă-mă să te las” când vine vorba de spațiul comun. Dacă intervenția vreunuia nu omoară pe cineva (atunci, pe moment) înseamnă că e ok și că „avem probleme mai grave de care să ne ocupăm”. Așa că problematica aparatelor de aer condiționat e pentru cei mai mulți fix ultima problemă de rezolvat. Ultima. Eu ca primar n-aș mișca un deget până n-aș rezolva asta. Dacă nu suntem în stare să ne aliniem la cutiile de aer condiționat înseamnă că nu avem ce să discutăm de parcări, parcuri, trafic.

Eu vreau să subliniez doar două probleme în legătură cu aparatele de aer condiționat, probleme care se pot rezolva atât de simplu și ușor încât nu se va rezolva nimic fără un prealabil scandal și acuze că se încearcă un „atentat” la aerul condiționat al românilor. Îmi și imaginez un discurs șoșocist-simionist despre acest subiect. „Oamenii au muncit din greu să aibă aer condiționat în casă și vii tu să le spui cum să-și pună aerele?! Dar cine ești tu să-i condiționezi, domnule?!”

  1. Aparatele de aer condiționat sunt oribile

Montate asimetric, urât, ghiolbănește pe clădiri, lasă impresia unui oraș plin de negi. Montate pe clădiri istorice (vezi Palatul Universul) demonstrează irefutabila chemare a bordeiului de care n-o să scăpăm încă 2-3 generații. Am văzut aparate montate sinistru până și pe biserici. Asta e, Dumnezeu îți dă, dar nu-ți bagă-n cap.

Aparatele de aer condiționat sunt montate așa cum se parchează în România. După cum vrea/simte fiecare. Dacă într-un bloc își montează aer condiționat opt vecini de pe aceeași parte, sunt 97% șanse ca fiecare să pună cutia aia exterioară în alt mod. E chiar o dovadă de creativitate să n-o așezi ca alții. Dacă se aliniază aparatele sunt șanse mari ca blocul să piardă un etaj ca la Tetris. Cum, nu știați?

Am văzut și excepții: prin Militari e un residence nou care le-a oferit proprietarilor șansa să-și mascheze măgăoaia exterioară după un fel de cutie care se pupă cu design-ul clădirii. Fiecare are cutia lui, în dreptul geamului. Evident, cândva, cineva o să-l monteze pe lângă/deasupra/dedesubtul cutiei.

De asemenea, furtunul exterior trebuie tras cât mai aiuritor pe fațada clădirii. Eventual și cât mai lung. 

Dacă vă plimbați prin sate precum Bucureștiul și vă uitați la blocuri o să vedeți că aparatul de aer condiționat este o expresie a individualismului-personalizat, o definiție a lui „așa am vrut eu” și „nu m-am gândit să-l pun ca vecinul, dar ăla e și prost, lasă că nu moare nimeni dacă-l țin așa”.

Evident că nu moare nimeni. Urâtul omoară spiritul. Spiritul mort omoară interesul. Interesul mort omoară inițiativa. Inițiativa nu mai omoară pe nimeni că n-are chef.

2. Zeama de aer condiționat

Pe trotuarele satelor urbane se găsesc din loc în loc urme de udeală. Ai crede că-s câinii cu disfuncții urinare (ori elefanți după mărimea petelor). Nu-s. Câinii sunt decenți. Aparatele de aer condiționat vin cu această revoluție tehnologică numită „țavă” prin care se scurge condensul. Condensul ăsta nu se poate scurge în vinul de țară al proprietarului, ci în capul celor de afară (care, vorba aia, „n-au altă treabă decât să stea sub geamul meu?”). 

„Țava” se poate extinde invers proporțional cu gradul de inteligență și șansele de reușită intelectuală. Am văzut „țăvi” cu adevărat impresionante și m-am gândit inevitabil că alea-s pentru balele care se scurg din gura proprietarului, nicidecum pentru aerul condiționat. 

Cert e că „țava” trebuie să țintească spre ceilalți, lumea de afară, dușmanii nedeclarați ai fiecărui mic posesor de imperiu cu patru pereți. Să le pice lor în cap, în mâncare. Ce dacă udă trotuarul? Oricum, care trotuar? A, chestia aia unde-mi las mașina?

 Găsiți mai multe „monstre” de urban turbat pe pagina de Facebook @UrbanTurbat.

8 răspunsuri

  1. Sunt bune mă, mai spală din căcatul și pișatul de câini.

    Glumesc, sunt oribile. Dar la noi arhitecții de cartiere/orașe doar iau șpăgi, nu am auzit de vreunul vreodată să-și facă treaba. Nu am auzit de niciun refuz la nicio construcție =)

    Malluri și blocuri peste tot, adio spații verzi, adio reguli…….

  2. De fiecare dată când văd chestii (păreri, exemple) de gen ca afară, lumea uită că oamenii din afară nu s-au schimbat peste noapte. Aveți răbdare că se vor schimba oamenii și la noi, pe timp ce trece tot mai mulți, pănă vom deveni ca cei din afară.

  3. Foarte adecvată descrierea aia cu „negii”. E o clădire pe Bd. Unirii (cred) peste drum de Casa Poporului (un minister, ceva, nu știu) care se potrivește descrierii

  4. Le pune fiecare diferit fata de vecinul sau, pentru ca daca ar fi aliniate, ar pica zeama de la aerul conditionat al vecinului tau, pe cutia ta de aer conditionat.

    1. normal, de ce sa faca pic, pic, pic la mine la geam.

      Domnule dar ce solutii propui, aia de afara cum au facut de nu pica zeama pe strada?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.
Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.