Georgeisme

Nu-mi e frică de Doamne-Doamne, ci de Femei-Femei

Văru` Săndel, Șatra Benzu` muzicii populare

Deja se-mplinesc ani buni de când mulți români se bat cu pumnul în piept că manelele au prostit poporul.

Îți dai seama, am ieșit din comunism amorezați de Vivaldi și Bach, iar la primul contact cu Minune și Vali Vijelie s-a produs o  extorsiune neurologică și a-nceput să le curgă bale din gură multor români.

Să fim serioși.

Muzică proastă și oameni proști au existat dintotdeauna.

Cu toate astea, scuza multora este că manelele au lovit direct în străfundul muzicii tradiționale românești. Un etnolog ar putea explica cel mai bine dacă acest lucru este adevărat, nicidecum un compatriot cu valori naționalisto-rasiste.

Personal observ că manelele, dacă și-au bătut joc de ceva, acel ceva este chiar muzica din care-și trag rădăcinile. Adică influența orientală. Singurul lucru pe care-l remarc românesc în manele este că se cântă-n românești. Altfel, ritmul nu-mi pare neaoș, deci n-avea ce să strice.

În schimb, muzica etno, despre care s-a mai vorbit în termeni bășcălioși, este un afront direct la aceste valori tradiționale. Folosind tot ce este românesc, de la port până la ritm și instrumente, cântăreții de etno au lobotomizat populara.

În mediul lor  Văru` Săndel este un fel de Mișel Jackson al fenomenului.

Este emblematic și pentru mulți a devenit sinonim cu genul. Pentru fani. Pentru ceilalți este echivalentul muzicii compuse de Șatra Benz.

Prim muzica lui, Vărul Săndel se adresează doar românilor cu un IQ sub 90, valori rigide și o poftă de viață săraco-hedonistă. Contrar celor enumerate, actorul care-l interpretează pe Săndel îmi pare un bijnissman capabil să exploateze o plăcere a maselor, așa cum firmele de jucării inventează periodic pisicuțe adorate de copile. E genial ce face. Cu rolul ăsta de țărănuș cu chef de viață își apropie masa uriașă de… ați ghicit, cercetători NASA.

Muzical vorbind, până și Guță – unul dintre cei mai reduși maneliști din industrie – este mai cântăreț ca Văru` Săndel. Salam e deja compozitor. Versurile lui Săndel o fac și pe Inna să exclame: „ce rahat e asta?!”.

Și vedeți voi, toți kitchoșii ăștia în ii nu primesc atâta ură, din partea celor care vor să „protejeze valorile naționale”, precum maneliștii.

E și normal. Ăilalți sunt țigani. Ăștia sunt proști, dar sunt proștii noștri.

Oricum, artistic vorbind, Văru` Săndel este o nulitate, compozitor al hit-urilor de TIR-uri cu prosoape cu femei goale în parbriz.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.
Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.