Numele meu este anxietate și am George Bonea.

Superioritatea naște monștri (III)

De la ultimele două articole despre AUR (ăsta și ăsta) am zis să mai las să treacă timpul, să mai vedem cum evoluează lumea și partidul care a surprins (o parte din) țară.

Trebuie să recunosc faptul că mă simt puțin mai optimist. Bine, în cele de mai jos o să întâlniți și note pesimiste, dar recenta întâlnire cu un prieten m-a făcut să văd și partea plină a paharului. Cred că ăsta-i efectul pesimiștilor asupra mea. Dacă-i unul mai deznădăjduit ca mine brusc mă simt mai încrezător.

Mă gândeam că prietenul menționat mai sus o să mă liniștească când o să vorbim despre politică. O să-mi spună că ăștia de la AUR sunt „niște marțafoi”, că e un accident tot ce se întâmplă. Dar am auzit „nu-i ok… discursul ăsta era și în anii 90… ne-am întors în perioada aia…”

Hai că poate n-o să ajungem iar la Vadim vs. Iliescu.

Dar să începem cu varianta pesimistă.

În ultima perioadă am încercat să mă pitesc și prin bula AUR, am citit mai multe știri despre ei (de pe site-urile pro-AUR) și am noroc să cunosc și votanți AUR.

Rămân la părerile menționate în precedentele articole: treaba lor e (relativ) simplă. Trebuie să se poziționeze în totală antiteză cu partidele clasice. Să nu facă alianțe și înțelegeri cu nimeni. Absolut nimeni. Să-i lase să se devoreze între ei. De ceva timp vedem în presă tot mai multe știri despre cum USR+ și PNL se ceartă pe „ciolan”, despre cum nu se înțeleg pe funcții. Dacă pe lângă astea mai pudrăm și știri despre nasoale PSD/UDMR/PMP/ProRomânia e clar că AUR are mult vânt în pânze. Electoratul indecis (ori instabil doctrinar – vezi diaspora USR+ care s-a mutat surprinzător de repede cu ștampila pe AUR) va înțelege că doar AUR e cu adevărat altceva din punct de vedere politic.

Singurele știri negative despre AUR, din ultima perioadă, sunt despre o serie de declarații făcute de membrii partidului, declarații care nu sunt scandaloase pentru toți românii. Unii se regăsesc în cele spuse de Șoșoacă.

Sunt două aspecte importante de care simt că trebuie să ținem cont:

 1. Istoria se repetă

Înainte ca România să-și înceapă aventura dictatorială (de la dictatura carlistă până în 1989) partidele clasice și-au demonstrat ineficiența, ori au frustrat prin scandaluri și mânării. Când vine vorba de „epoca de aur” ne place să ne raportăm la cele câteva fețe bune ale politicii interbelice, dar se întâmplau destul de multe rele și asta a ajutat la încolțirea/acceptarea viziunilor extremiste în omul de rând. O să-mi spuneți că „România nu mai e ca-n 1930, alegătorii sunt mai educați”. Sunt? Poate sunt eu influențat de ce văd pe Facebook, la TV și în reportaje, dar masele par în continuare speriate/furioase/gata să sară cu dinții pe un inamic inventat, ori să se răzbune.

Îmi e teamă să nu subestimăm indecișii. În campanii electorale tot aud „să iasă toți la vot”. Eu nu știu cât progresism, câtă toleranță și viziune occidentală zace în „leneșii/proștii” care nu votează. Mi se pare ridicol să crezi că 60-70% din populație (adică ăia care nu votează) sunt salvarea. Și nu cred nici în raționamentul (cinic) al unora care zic „măcar știm realitatea din teren”. Realitatea se putea afla și la referendumul pentru familia tradițională, referendum boicotat de o parte din cei care vor astăzi să afle „realitatea”.

Oricum, concluzia acestui punct e că dacă partidele obișnuite se comportă aberant/absurd/flămând oamenii se vor muta în taberele extreme.

2. „Alegătorii AUR nu se regăsesc în tot ce promite/spune partidul!”

Am mai auzit asta. Și pare adevărat la început. Pare. Ești tentat să crezi că un om nu poate vota pentru un partid care promite ce vrea el (de exemplu: unirea cu Basarabia) dacă în același timp vorbește și despre cum vaccinurile sunt nocive. Ori vice-versa.

Practic tu spui/crezi că oamenii votează partide care vorbesc 100% pe limba lor.

Știm deja că alegătorii nu fac așa. Chit că votează PSD, USR, PNL și cine mai vrei tu, oamenii fac compromisuri în fața buletinului de vot. De unde și votul pentru „răul cel mai mic”.

Așa că foarte mulți români au votat cu AUR (și probabil vor mai face asta) pentru că se regăsesc, ori se simt răzbunați, de una sau mai multe promisiuni. Cu ce nu sunt de acord din programa partidului vor face a) compromis emoțional; b) își vor spune că ce nu le place n-o să le iasă.

Dacă vă uitați pe grupurile AUR o să vedeți că asta se întâmplă.

Poftim o paralelă internațională: grupul conspiraționist QAnon. QAnon este un cumul de conspirații și teorii politice abracadabrante. Dacă vă uitați la interviurile oferite de fanii QAnon o să vedeți că fiecare a cules din filosofia de bază ce a dorit. Nu crede tot, dar culege ce îi convine, ce îl satisface. E ca la fast-food. Nu trebuie să-ți placă tot, dar dacă e ceva în meniu pentru tine înseamnă că totul e bine.

Iar acum, cu scoaterea lui Trump de pe Facebook&celelalte, se întăresc anumite convingeri conspiraționiste pe care le auzi și în AUR. „Suntem conduși de alții”, „vor să ne închidă gura”. Despre cenzura impusă de rețelele de socializare lui Trump cred că trebuie să vorbim separat.

Asta e partea pesimistă.

Dacă AUR își face în continuare jocul (adică anti-jocul) politic o să le fie bine. Într-un recent dialog George Simion-Grigore Cartianu cel din urmă îi spunea președintelui AUR că doamna Șoșoacă a făcut o serie de declarații scandaloase în numele partidului (că vaccinul anti-Covid este un experiment realizat pe români). Cartianu cerea scuze din partea partidului AUR pentru aceste declarații. Simion a răspuns ca-n vremurile bune ale extremiștilor: „a vândut doamna Șoșoacă petrolul țării?”. Joac-o p-asta!

AUR face o treabă minunată până acum.

George Simion a anunțat la scurt timp după alegeri că-și donează mare parte din salariul de parlamentar. Lumea s-a entuziasmat. Tot el s-a implicat și în scandalul provocat de momentul Vacanța Mare la TVR, atrăgând atenția că „umorul e bun doar dacă facem mișto de credincioși?”. Joac-o și p-asta!

AUR va continua să spună lucrurilor „pe bune”, o să arate cu degetul hoții și hoțiile.

Momentan se feresc să dea prea multe soluții finale. Probabil știu că oamenii sunt speriați de astfel de măsuri radicale, încă nu suntem pregătiți de visul lui Corneliu Vadim Tudor de a „executa oameni pe stadioane”.

De curând o senatoare AUR răspundea fanilor că „e o idee” să intre cu arma în Parlament și să-i pună pe toți hoții la pământ. Săracul e frustrat și frustratul se bucură când se simte răzbunat.

Dar…

Și acum partea optimistă.

„Frumusețea” extremismului e că e nesătul. Chiar mă gândeam zilele trecute, citind „Imaginea evreului în cultura română” (Andrei Oișteanu), că ar merita să facem un exercițiu macabru de imaginație: naziștii reușesc să omoare toți evreii, toți romii, toți non-arienii. Cine urmează? Care-s următorii vinovați pentru toate relele?

Așa e și cu AUR.

AUR e un partid cu o filosofie lacomă. O să caute constant vinovați. Și o să găsească mereu.

Unde e optimismul?”. Paradoxal, e posibil să ne salveze de AUR tocmai ceea ce vrea partidul ăla să distrugă.

Am văzut că fanii AUR sunt fascinați de curajul lui Simion&Co. de a urla la gardurile politicienilor bănuiți/demonstrați ca hoți. Să ne imaginăm o putere totală AUR: vor aresta/condamna persoanele din prima linie. Politicieni, afaceriști. Dar partidul promite „curățenie totală”. Și aici se împute treaba pentru că găinăria e fenomen normalizat în România, ceva practicat involuntar de toți. Dacă un partid ar condamna orice formă de „descurcăreală” nu știu câți s-ar mai arăta așa entuziasmați de „o țară fără hoție” (interesant și ca gând privind inițiativa USR, campanie care a întâmpinat rezistență din partea mai multor cetățeni – „cum adică fără hoție?! Asta e problema noastră?!”, ziceau unii desculți).

Recent am văzut pe Youtube un clip făcut de un tânăr care se plimbă prin lume și întreabă oamenii ce țări urăsc. Un român a spus o chestie interesantă: „nu-mi place Germania… poliția e prea puternică… comuniști”. Mi-a lăsat impresia că era enervat de excesul de lege. Acum nu spun că bărbatul din clipul de pe Youtube e senzațional de reprezentantiv, dar sunt sigur că-s mulți care cred că prea multă lege și ordine e semn rău. Puțină flexibilitate.

E posibil ca această dragoste de flexibilitate să ne salveze de prea mult AUR. Asta și evidenta tendință progresistă a unor românilor.  

Mai e un aspect optimist: e posibil ca evenimentul din SUA de la Capitoliu și o eventuală avalanșă de declarații delirante din partea unor actori AUR să sperie. Să supere. Să scârbească. E posibil.

Până la urmă și BOR-ul a trădat cauza anti-vaccin…

Voi continua pe tema asta și cu alte ocazii.

2 răspunsuri

 1. Ca de obicei … un comentariu/luare de poziție frumoase … așa cum ne-ai și obișnuit George .. Fain
  Dincolo de intro-ul ăsta .. tu știi f. bine că ..dintr-un „text” mai lung (publicitar sau nu) auditorii rețin cel mai bine Introducerea și Încheierea …!
  ….ca urmare și în acest registru … scurtul meu comentariu:
  1) Clar că a.u.r.-ul se va menține în antiteză cu partidele „clasice”, …… e singura formă în care se pot cumva „legitima” (aberant, aiurea și în afara oricărui bun-simț) în fața ellectoratului propriu.
  Chiar dacă (F. Chilian 😁) discuțiile sunt binevenite …. marea greșeală pe care tu/eu/noi …o facem e că, „vorbind” despre ei pe rețele ….nu facem „decât” să-i popularizăm și „legitimăm” și mai mult în ochii „indecișilor” !!!
  Așa că: ” Lasă-i mă în bula lor !”
  …și
  2) E clar că pe B.O.R. îl doare la bască !
  Nu s-a, nu se și nu se va implica proactiv în promovarea campaniei provaccin 😡😡😡
  Uite nishte mesaje de la ei:
  https://www.ziaruldeiasi.ro/stiri/mitropolia-nu-se-va-implica-in-campania-de-vaccinare-ce-spun-preotii–275510.html
  …..
  O seră frumoasă !

  1. Pai nu i conostea „nimeni” presa nu vorbea despre ei, sunt sigur ca nici tu sau George nu vorbeați despre ei și tot au întrat în parlament 🤣

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.
Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.