Nu-mi e frică de Doamne-Doamne, ci de Femei-Femei

Revine “Vacanța Mare”. Un fel de sare pe rana umorului

Pentru mine trupa de “umor” Vacanța Mare a fost motivul pentru care n-am avut anumiți prieteni în școala generală. Și nu pentru că eram eu vreun elitist de 10 ani cu standarde înalte în materie de umor, dar pur și simplu nu-mi venea să râd când vedeam parodii veșnice și plictisitoare despre polițiști/preoți/politicieni/etc. Și glume tendențioase cu un umor libidinos. Și multe. Îngrozitor de multe.

C-așa era prin anii ’90.

Erau două trupe mari și late: Vacanța Mare și Divertis (oamenii care au reușit să ne plictisească de politicieni. D-aia astăzi oamenii-s plictisiți de politică. Din cauza lor!). Bine, apoi au apărut preferații mei: Grupul Vouă, dar asta era o trupă mai hipster-underground, cu un public mult mai mic și cu un umor mult mai fin. Fabuloși oameni. Păcat că astăzi numele de Vouă e dus mai departe de o chestie fără haz de pe Național TV. Au ajuns un fel de “Trăsniți din NATO”, dar pe alt post.

Revenind la Vacanța Mare.

Știți ce este dezamăgitor? Precum Divertis (care n-a murit niciodată, dar pare-n comă de ani de zile), Vacanța Mare a promis că revine cu aceleași personaje Leana și CostelPractic au stat 6 ani pe bară ca să-și dea seama că nu pot ceva mai bun. Că atâta-i duce umorul: veșnicul țăran bețiv și libidinos și soția lui curvă și proastă. Nici Ioan Rus nu putea s-o spună mai stereotipic. Practic 0 (zero) progres.

vaca 2

Vorbim de oamenii care au dus umorul altfel la public. Se plimbau trei membri prin țară și distrau sute de oameni prin săli arhipline. Și era un fenomen pentru anii ăia când românul voia ALTCEVA. Era sătul de umor cuminte. Ce făcea pe atunci Vacanța Mare era WOW! În memoria acelor vremuri fabuloase pentru trupa Vacanța Mare n-aș mai reface trupa. Pentru ce? Bani? Frustrări că nu-s vedete? Nu merită.

Când eram copil se vorbea despre cum “Vacanța Mare strică publicul de umor”. Fraza asta o mai auzim și astăzi când vorbim despre comedianții de stand up care înjură gratuit și agresează publicul de dragul interacțiunii și bășcăliei. 

Din păcate Vacanța Mare n-a stricat publicul. N-a prostit lumea și n-a adus umorul ieftin pe tapet. Mulți oameni au vrut asta mereu, așa cum la cumpărături majoritatea caută salamul cel mai ieftin, nu cel mai sănătos și bun. Așa că probabil Vacanța Mare va avea iar succes, mai ales dacă se bagă și bani în promovare. Dacă nu vor prinde ca înainte știm deja de ce: sunt bătrâni, nu s-au reinventat, lumea e sătulă de aceeași structură a poantelor și azi nu se mai râde de polițiști proști cu chelie, ci de poliști deștepți cu aere de superioritate.

P.S. – Aștept să vedem iar show-uri de Revelion cu Doru Octavian Dumitru, Stela și Arșinel și spectacole pe litoral cu celebrul comedian Jean Paler. Pentru că istoria se repetă.

Un răspuns

  1. Vacanta Mare au rupt impreuna cu Dan Sava (pana in 99), desi umorul lor era vulgar, era ceva nou. Apoi au fost in decadere pana la Garcea si Oltenii (2001). Pentru mine atunci s-a terminat Vacanta Mare si nici un banc cu tarani betivi, popi corupti si politisti chei nu a mai reusit sa o reinvie.
    Mai sunt relevanti urmatorii? – Vacanta Mare, Divertis, Doru Octavian Dumitru, Romica Tociu si Cornel Palade, tipii aia De la Bloc sau oricine care acum isi castiga existenta facand reclama la salam? NU.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Texte pe mail: