Numele meu este anxietate și am George Bonea.

Prințul Burger și viața fără roți spălate cu vin spumant

Acum câțiva ani mă plimbam cu un coleg de muncă prin niște sate de pe lângă București, sărind din cârciumă în bodegă pentru a afla insight-uri de la bețivii patriei. La 9 dimineața eram în cea mai apropiată speluncă din rural și vorbeam cu bărbații (erau exclusiv bărbați, nu-mi amintesc de vreo femeie în unul din cele peste 10-15 baruri vizitate) care la micul dejun serveau 1-2 beri și apoi plecau. Dacă aveau unde să plece.

Habar n-aveam la vremea aia că unii dintre știrbii, buhăiții și (poate) cei mai săraci compatrioți contribuiau cu câțiva lei în fiecare dimineață la Moët & Chandon-ul cu care Victoraș Micula își va spăla cândva roțile la mașină, un Lamborghini Urus.

De fapt, orice om din țara asta care cumpără un PET de Servus, Burger sau Favorit, o pungă de pernuțe Viva/Olla, biscuiți Cita, sosuri și oțet Regal, Rienergy, chipsuri Viva, napolitane Naty, ciocolate Dulcia sau suc Fruttia contribuie la opulențele unuia dintre cei mai meritocrați fii ai patriei. Țineți minte produsele enumerate mai devreme, poate vă ajută când faceți lista de cumpărături. Și dacă faceți un minim efort pe Google o să aflați și unde să vă cazați prin țară dacă vreți să susțineți stilul de viață Micula. Și ce posturi TV și radio să urmăriți.

Presa franceză l-a luat în colimator pe Victoraș Micula pentru că într-o postare pe Instagram s-a apucat să-și spele roțile la mașină cu vin spumant de mii de euro. „În timp ce milioane suferă de foame”, zic francezii. Romantici incurabili. Păi dacă punem problema așa…

De Victoraș Micula probabil ați mai citit în ultima perioadă. A fost pe cai mari în 2020, șampania pe roți fiind (poate) doar o încununare a unui an glorios. Omul a făcut ce a vrut el în pandemie, pare că face ce vrea prin Oradea și la nevoie se joacă și cu/de-a Poliția cum vrea mușchiul lui meritocrat.

Poți să-i faci ceva? Nu poți.

Că-i bogat, de neatins și mai mult ca sigur că-i și deștept. Acum câțiva ani se scria în presă că n-a reușit să treacă examenul de bacaloreat, dar la cum știu eu că merge „lumea bună” nu m-aș mira să aflu că Victoraș e mare doctor honoris causa, ori pe cale să devină unul. După asta rezolvă și cu diploma de bac.

Știi ce zic?

Dacă vă uitați la pozele și clipurile postate de Victoraș Micula o să vedeți cum arată omul care dacă n-ar avea milioane de euro de la părinți n-ar avea nimic. Mai că-i Trump de România (nu-i exclus să-l vedem președinte, dar despre asta vorbim mai jos). Fără banii (moșteniți) de Moët & Chandon, Urus și alte opulențe pe Victoraș nu l-ai vedea decât dincolo de vreo tejghea de lemn crăpat, servind bere Servus, Burger și Favorit. Emană un aer care-l poziționează în core-target-ul principalelor produse.

Dar are îndeajuns de mulți bani încât să treci peste și d-aia e lumea un loc grozav.

Politică?

Nu-i exclus. Dar nu acum. Acum e vremea tinereții și electoratul e invidios și prost, ar taxa un „politician” care-și spală roțile la mașină cu vin spumant. Peste ani, dacă Victoraș descoperă brusc că-l roade suferința poporului se poate farda într-un biet afacerist, un tânăr care a plecat de jos, ca noi toți, și care politicianește se va scuza pentru derapajele adolescenței perpetue spunând „ce? N-am greșit cu toții?”. Un alt mod de a spune că „suntem cu toții vinovați”, citând din ministrul Tătaru.

Și nu-i dramă dacă nu intră în politică. La banii lui pot intra alții pentru el în politică.

Zilele trecute discuta Andrei Cismaru despre șanse egale și la final de articol se întreba dacă acestea există, ori sunt mit. Șanse egale? Nici biologic nu există, dar când ieșim cu toții din aceeași gaură (cu toate că unii par născuți prin tobă de eșapament de Lamborghini Urus) te aștepți să fie relativ bine pentru cât mai mulți. Dar nu e. De ce nu e? S-au chinuit alții mai deștepți să explice și tot n-avem o concluzie de la care să pornim o schimbare.

Cert e că nu mai trăim vremurile în care unii să se revolte împotriva celor care au nesimțit de mult. Acum există strategia prin care îi poți face pe amărășteni să creadă că pot atinge și ei absolutul: le dai premii (5.000 de premii a câte 50 de lei!) la un PET de Burger. Maria Antoaneta le spunea milogilor să mănânce tort dacă n-au bani de pâine. „Monarhi” moderni vând tortul.

Oricum, dacă vrei să cureți bine roțile unui Lamborghini nu dai cu Moët & Chandon. Bărbații care la 9 dimineața îi fac plinul lui Victoraș Micula recomandă berea Burger pentru că are multă spumă, „de parcă-i detergent de vase”.

Noroc. O să avem nevoie.

Update:


3 răspunsuri

  1. Nu zic că n-au dreptate francezii dar mă-i dă-i în plm și pe francezii ăia de la Moët sau Louis Vuitton, să lase prețurile mai jos, pe cep planetă trăim să coste atât o șampanie sau o geantă obosită.

    În timp ce milioane suferă de foame, ei n-au alte preocupări în afară de a se adresa nevoilor clienților de lucs.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.
Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.