Numele meu este anxietate și am George Bonea.

Părinții care n-au dreptul să se plângă de școala românească

Prima zi de școală în România înseamnă și un prim tsunami de postări pe Facebook&Co. despre cât de rău și mult pute școala românească.

Mai devreme m-a pălit postarea unui părinte, deranjat că-n 2021 încă mai ai inaugurări de an școlar cu preoți, primari, directori puși politic și polițiști. Apoi alte câteva despre haosul din trafic prin care trebuie să treacă bieții părinți. Despre cât de mult s-au scumpit florile într-o singură zi (cică-i buchetul cât Bitcoinu’). Mai pe sub perdea, din gurile conturilor de Facebook care nu au nume real, răzbat texte despre cadourile pentru profesoare și fondul școlii/fondul clasei.

Acestea fiind zise, m-am hotărât să-mi fac o listă (scurtă?) în care să trec tipurile de părinți care n-au voie să se plângă de școala românească. O să-mi fie și mie utilă… cine știe ce blestem…

N-au voie să se plângă de școală ăia care n-au făcut nimic pentru ea. Că școala nu-i o pâlnie cu paiete în care-ți arunci copilul și te aștepți să iasă genial pe partea cealaltă. Școala e un teritoriu comun care trebuie întreținut atât fizic cât și psihologic. Să spunem că de întreținerea fizică te-ai scăpat (face primarul…), dar când ai stereotipizat constant școala și profesorii în mintea viitorului elev poți să spui că ai făcut o treabă foarte proastă.

Curios că-ți plânge copilul în prima zi de școală? Oare de ce? Că-i legat ombilical de tine, ori că-i speriat de o entitate despre care a auzit că înghite suflete, plictisește și distruge vieți? Până să-l duci la școală câte exemple bune trecute prin școală a putut să vadă? Că l-ai plantat în fața ecranelor, dorind să scapi nițel de el, și l-ai lăsat să vadă că nimic de acolo nu-i trecut prin școală. Ba din contră, tot succesul din ecran și din socialul tolerat de mami&tati e anti-școală. Asta dacă nu ești chiar tu prostul exemplu.

Așa că dacă ești o lepră intelectuală și te solicită prea mult o cărticică pentru un copil de 5-6 ani n-ai dreptul să te plângi de școală, ori să emiți pretenții să-ți facă profesorul bici din rahat.

Nu se pot plânge de școală nici ăia care nu găsesc nimic mai bun de oferit unui profesor decât flori și cadouri. N-a cerut nimeni, nu mai fiți slugarnici ca niște țărani de secol 18. Vă duceți cu ploconul de frică, jenă comparativă și interes să fiți luați la ochi. În 12 ani de școală am avut o singură profesoară îndeajuns de tupeistă să ceară pe față, dar aia era bazată că-i era soțul deputat și băiatul „jurnalist la Adevărul”. Era toată lumea mucles în fața ei când cerea parfumuri de la „Jivanși”.

Altfel profesoarele nu vor să plece din prima zi de școală cu hernie, cărând buchete și ghivece. Mai bine le dați copii sănătoși la cap pe mână. Cumva cred că-i și o ecuație aici: pe cât de lovit e copilul predat la intrarea în clasă, pe atât de mare e buchetul.

N-au voie să se plângă de școală nici ăia care stau impasibili în fața primarului venit după voturi, preotului venit după minți ș.a.m.d.. Ce faci? Taci? Îți gândești postarea de Facebook? Grozav. Te deranjează? Acționează. Depune un minim efort să-i convingi și pe alții că-i greșit, poate ai vreo surpriză plăcută și descoperi că gândiți mai mulți la fel, dar vă sperie croiala costumului de bugetar. Vorbește cu tupeu, nu sta speriat ca fii-tu.

Sună imposibil să ai părinți care protestează în prima zi de școală, nu? Să vă adunați și să strigați împotriva directorului pus politic. Vise taică… romane SF pe care nu le citește nimeni.

Ăia care se plâng de trafic și-și duc copiii la școală cu mașina sunt o glumă pe 4 roți.

E școala departe? Dar ce avea aia de cartier? Pute? Îți e că-ți prinde plodul miros de sărăcie de la alții? Lasă, gentrificăm o mână de școli prin oraș, numai bune să-ți faci traseul pe Waze și să te plângi că te încurcă alți realizați ca tine. Stai, tu ești din ăia cu mutație pe residence și n-ai școală/grădiniță/parc lângă home. Nasol. Să-ți facă dezvoltatorul o școală-n PhotoShop cum ți-a făcut și drumul de 5 minute până în Centru.

Nu se pot plânge de școală nici părinții care-s deranjați de părinții melteni, dar culcă capetele ca ghioceii. Cum să-i arăți copilului că bădărănia se taxează? Capul plecat și cocalarul bârfit printre dinți… sabia nu taie.

Hai, fiecare părinte la combinația lui. Lăsați copiii în grija făcătorilor de olimpici și mergeți să fiți bubițe mici într-o bubă mare. Veniți să-i luați diseară. Cu mașina. Să-i duceți la Mc, au fost cuminți și n-au stat toată ziua pe Tik-Tok.

9 răspunsuri

  1. Genial textul. Ai demotivat 90% din parinti. Sclavagismul asta se reflecta 100% in calitatea invatamantului pe la noi. Cele mai scumpe flori sau cele mai scumpe cadouri pentru o profesoara. Bun, bun, pentru o profesoara, dar pentru ce mai exact? Cumva din cauza ca acel cadru didactic trebuie sa faca o diferenta intre omul de rand si omul instarit? Sau vorba ta, pentru ca altceva nu au ce sa ofere, decat un copil cu apucaturi de autism… Mortii cu mortii, viii cu viii..

  2. …picatura din ocean !
    Îmi place cum gândești!
    Regretul e că nu se mai poate face nimic, valul e uriaș, „picătura ” ta neputincioasă!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.
Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.