Nu-mi e frică de Doamne-Doamne, ci de Femei-Femei

Parada militară mă lasă rece. Nu frigul

Din capul locului o spun: parada militară e o demonstrație medievală de forțe. Când societatea (per ansamblu) era lipsită de valori și succesele se măsurau în războaie îi vedeam rostul, dar acum pe cine bucură să vadă tancuri de ziua națională. Indiferent de țară. Cine vrea să știe, chiar și-ntr-o zi de sărbătoare, de existența unui posibil război?

Să te treacă mândria națională la marșul soldaților trebuie să fii ori debusolat privind identitatea umană, ori vreun rus din oastea lui Putin. Trăim în anii în care luptăm să salvăm balene, șoricari și facem Ora Pământului (3 milioane de becuri Oprescu, serios?!), așa că nu pot pune preț pe o defilare militară. O să-mi spui că suntem în coasta Rusiei și că modelul Crimeea ni se poate întâmpla, dar ce siguranță crezi că-mi dai dacă văd trei elicoptere, două TAB-uri și jandarmi?

Ziua națională trebuie să fie motiv de bucurie, nu fală și scorțoșenie cazonă. Vreau să văd oameni și lucruri care mă bucură cu adevărat. De Ziua Națională vreau s-o văd în paradă pe Simona Halep, Sandra Izbașa, olimpicii la matematică, românii care strâng rahatul după câinii lor, ăia care nu parchează în mijlocul străzii pentru că au treabă „5 minute la bancomat”. Astea-s motive de mândrie națională, nu puști și mitraliere.

Mutați parada vara ca să vedem oameni veseli, soare, tricouri, cămăși înflorate, port popular. Păstrați soldații și armamentul pentru război.

 

Un răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Texte pe mail: