Numele meu este anxietate și am George Bonea.

Munca-n zadar

Acum vreo 24 de ore ieșeam de la metrou la Piața Crângași. Pentru cine nu știe, acolo-i un Mega Image. În parcarea supermarket-ului sunt niște ghivece de flori, mari, solide. Cu ele se delimitează parcarea magazinului.

Ieri la ora 10 dimineața o angajată Mega Image se chinuia cu un sac de pământ. Punea pământ în ghivece și le curăța de gunoaie: pahare de cafea, mucuri de țigară, sticle, ambalaje. Ce au avut românii de aruncat și n-au așteptat până la primul coș de gunoi.

Paranteză: la gura de metrou Crângași, non-stop, sunt cetățeni care stau și „socializează”. Se ceartă, fac bijniss, se pun la cale tunuri. E un hub al afaceriștilor. Au meeting-uri cu fundul pe ghivecele alea, la un pahar de cafea la dozator.

Închid paranteza.

Și-o văd pe femeia aia cum se chinuie cu ghivecele. Pe vânt, frig. Mă gândesc la energia consumată aiurea. Fix aiurea. Și, probabil, frustrarea pe care o are. Nu-i de ajuns că munca-i irelevantă („vai, George, cum să fie irelevant să muncești la Mega?! Cum să fie irelevant să pui marfă pe rafturi? Poate că femeia aia e angajata lunii, știi?”), dar e pusă să facă și curat pentru niște porci. Acum, la o zi distanță, ghivecele alea sunt iar pline de mizerie. Verificați.

Încerc să-mi imaginez dialogul între angajată și șefa de magazin:
  • Maria, știi ghivecele alea din parcare?
  • Alea pe care stau toți boschetarii? Alea pline de gunoaie?
  • A sunat domnul Delhaize și-a zis să le aranjăm, să fie și la noi în Crângași frumos ca-n Bruxelles.
  • Da, dar poate că domnul Delhaize n-a auzit de ghiolbanul de București…
  • Lasă, că omul se schimbă dacă vede că-i frumos în jurul lui. Uite, mergi cu sacul ăsta de pământ afară și fă ceva Feng Shui.

Dar m-am obișnuit. La noi voluntarii curăță pădurile să aibă grataragii pajiști fresh și stingem luminile de Ora Pământului să vedem mai bine opulența.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.
Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.