Mugur Mihăescu, un veșnic Garcea

Godină este de neprețuit. Cu toate scăpările și gafele pe care le mai face pe Facebook, are un merit: este AntiGarcea-ul pe care dacă-l aveam după 1990 cu siguranță societatea era puțin altfel. Altfel în bine.

Asta ca o paranteză.

Garcea este întruchiparea stereotipică a polițistului prost. Nu neapărat corupt, ci prost. Glume din categoria „de câți polițiști ai nevoie să…”. Garcea a fost un fenomen al copilăriei mele, acest Hannu Montanu al piticilor din anii 90, început de 2000. Garcea a fost mereu personajul acestui geniu umoristic intitulat Mugur Mihăescu, pilon al grupului despre care am mai scris. Vacanța Mare. N-o să mă repet, dar pentru mine VM au fost mereu un grup de miștocari, potriviți publicului bășcălios și ușor de distrat, oameni care umpleau amfiteatrele litoralului între două poze cu maimuța. N-o să-mi schimb părerea. Și cu toate că Pleșu se uită la Las Fierbinți nu cred că a fost și fan Vacanța Mare.

Astăzi Garcea este om de bijniss. Are localuri prin Centrul Vechi din București și este unul dintre cei mai vocali susținători ai fumatului în spații publice închise.

Pentru că pe el îl roade la profit faptul că oamenii nu mai ies în oraș pentru că nu mai pot fuma. Părerea mea este, în continuare, că trebuie să ai un local foarte slab dacă singurul motiv pentru care aveai clienți era faptul că se putea fuma. Tu ești pub/bar/cafenea, ar trebui să oferi băutură, mâncare, muzică, experiențe. Dacă le-ai avea în regulă pe cele enumerate mai devreme nici n-ar trebui să-ți pese de legea anti-fumat pentru că al tău client fidel oricum te apreciază pentru altceva, nu calitatea ta de scrumieră cu acoperiș.
Din păcate Garcea e periodic abordat de presă pentru a-și da cu părerea despre legea anti-fumat. Nu știu de ce acest masochism jurnalistic.

Și spune mereu aceleași lucruri. Că legea e „imbecilă” și făcută de unii care n-au gândit. Mna, nu și-au lucrat toți neuronii făcând glume cu și despre țărani curvari.

Garcea se simte discriminat ca fumător, ceea ce-mi demonstrează că n-are habar de sensul corect al cuvântului discriminat. Discriminare era dacă fumătorii veneau acum vreo 800-1000 de ani din Pakistan, erau vânduți ca sclavi, omorâți de legionari și naziști, ca mai apoi să-i jongleze partidele politice pentru voturi. Din păcate astăzi nu vorbim despre ffumători.
Cu toate că știu numeroși patroni de localuri, făcând show-uri la ei în locații, – și le înțeleg suferința – oricât de mult ar avea de suferit profitul unora dintre ei (n-o să dureze prea mult că se va adapta și românul la occidentalism) rămân încântat de faptul că țara mea, ori o entitate precum UE își apleacă urechea asupra sănătății publice. Nu există profit îndeajuns de mare încât să șteargă faptul că anual 42.000 de români mor din pricina fumatului.
De departea cea mai mare prostie spusă de Mugur Mihăescu este că UE nu ține cont de „specificul regiunii și nivelul ei de dezvoltare” când impune legea anti-fumat. Urmând acest raționament bijnițăresc îți dai seama că oameni precum Garcea se vor opune unei viitoare legi (mai aspre) anti-violență domestică pentru că specificul regiunii și nivelul nostru de dezvoltare nu se poate ajuta s[ ne adaptăm și să nu rupem femeia în bătaie.

Mugur Mihăescu, dacă vrei să-ți meargă cârciuma fă ce n-ai făcut niciodată în divertisment: reinventează-te și livrează calitate.

Ți-a plăcut? Ce coincidență. Și mie. Abona-te-ai!

[subscribe2]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.
Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.