La mulți ani și mersi că vrei în Rai pe banii mei

Acum ceva timp am văzut unul dintre cele mai amuzante episoade South Park (după mine). Un episod întreg dedicat magazinelor care au pușculițe cu donații și presiunea pe care o simt unii oameni să lase câțiva lei în cutia transparentă.

Mi-am adus aminte de asta când am văzut că pe Facebook a apărut un trend: sunt invitat să particip la tot felul de aniversări.

Bine, nu-ți imagina că-mi scrie cineva și-mi spune „bă, George, o să împlinesc X vârstă. Dau o apă de la robinet. Vrei să vii?”. Nu. Sunt invitat să particip la donații aniversare, „petreceri” virtuale prin care unii oameni își donează contravaloarea cadourilor. Un fel de „nu-mi luați nimic, dați la copiii din Africa”.

N-am o problemă cu asta. Am participat și eu cu o donație pentru aniversările unor apropiați. Repet, apropiați. Oameni cu care am schimbat 2-3 vorbe în timpul vieții.

Pe Facebook am văzut că unii își „invită” la aniversare mii de oameni. Practic toți „prietenii” de pe Facebook sunt rugați să dea „un cadou” pentru X cauză, în numele mărinimosului care și-a sacrificat ziua de naștere (cadouri pe care oricum nu le primea, că nu-i veneau 2.000 de oameni la petrecere pentru că nu-l cunosc) și a dat niște click-uri ca să invite 2-3.000 de oameni la o chermeză virtuală.

Ce înseamnă asta? Ce e aici? Nuntă? Că numa’ la nunți am mai văzut sute de invitați, mirii cunoscând doar 20-30 dintre ei.

Superb joc psihologic prin care încearcă unii să agațe endorfine în social-media: „hei, e ziua mea! Sunt o ființă așa minunată încât am hotărât să-mi donez ziua de naștere cățeilor cu platfus. Uite 100 de poze cu ochii lor mari. Știu că nu ne cunoaștem, dar să nu ne încurcăm în formalități când vine vorba de suferința unor ființe. Oferă cât poți și lumea o să fie mai bună” și numele meu o să apară subliniat la sfântul Petru pe listă.

Că așa ești tu, nu poți face un gest frumos fără like-uri.

Acestea fiind zise, dacă vreți ajutorul „prietenilor” de pe Facebook să fiți oameni mai buni dați o bere. Virtuală, dar o bere.

Ori faceți campanii umanitare mereu, nu doar când e ziua voastră ca să pară că faceți cine știe ce sacrificiu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.
Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.