Numele meu este anxietate și am George Bonea.

Fotbal, rasism și altele

Am descoperit o treabă interesantă de care vreau să mă țin. Când arde un subiect poți să te apuci imediat să vorbești despre el. Asta înseamnă că atragi primele priviri (trafic/rating/milioane de coco), dar ai și handicapul faptului că vorbești din focuri și n-ai avut timp să sedimentezi informații. N-ai vreo garanție că ai deslușit totul nici după 3-4-5 zile de la eveniment, dar măcar ți-ai mai format niște opinii.

Despre scandalul cu jignitorul „negru” din meciul de Champions League s-au spus multe. Poate prea multe. Cu siguranță prea multe. Așa că să-mi fie iertată intrarea prin alunecare pe acest subiect, dar pentru mine e un exercițiu de echilibru.

Îmi este foarte greu să am o părere precisă despre eveniment.

Pentru că vorbim de contexte (culturale) diferite, eu nu știu cum e să fii discriminat pe baza culorii din obraji (ca să fiu sincer nu cred că am fost prea des discriminat) și deja am citit păreri pro/contra din partea mai multor oameni pe care îi respect și îi citesc cu poftă. E ca-n bancul ăla:

 • Măria ta, X-ulete a greșit.
 • Ai dreptate, zise împăratul.
 • Măria ta, Y-ulete a greșit.
 • Și tu ai dreptate, zise împăratul.
 • Măria ta, nu pot avea amândoi dreptate, zise martorul.
 • Da. Și tu ai dreptate, zise împăratul.

Dar hai să emit și eu o părere ca să nu te simți de parcă ai aterizat pe blogul vreunui politician în campanie care vrea să împace pe toată lumea neavând nici măcar o opinie concretă.

Cred că s-a exagerat.

În cazul lui Colțescu s-a exagerat. Destul de mult.

Remarca lui Colțescu n-a avut conotație rasistă. Este „negru” un termen jignitor? Vom discuta mai jos despre asta, dar până atunci trebuie să nu omitem faptul că arbitrul român n-a vrut să jignească pe nimeni. A folosit primul cuvânt din minte, la limita corectitudinii politice din România (aspect important), pentru a descrie o persoană dintr-o mulțime.

Cel în vizor n-avea nici tricou înscripționat și cel mai probabil se afla și într-un grup în care predominau bărbați albi. Repet: n-a zis „negru” ca o jignire. Dacă voia să jignească putea să spună „cioară” și se termina bâlciul. Nu cred că știau turcii de „cioară” și nimeni nu mai considera cuvântul jignitor, echipa turcă putea să-și continue liniștită meciul spre înfrângere.

Acum să discutăm despre termeni.

În România ne-a luat vreo 30 de ani să înțelegem că „țigan” e peiorativ. E jignitor. Încă nu știm cu toții asta, dar gândul ăsta crește frumos în mintea mai multor oameni. Mai durează senzațional de mult până scăpăm de „țigan”, „jidan”, „poponar” ș.a.m.d.. La nivel de România cuvântul „negru” nu e nici măcar în Top 10 cuvinte discriminatorii. Că nu e.

În istoria țării nu am interacționat prea mult cu persoane de culoare (mi-a luat câțiva ani să mă obișnuiesc să le zic așa, nu știu dacă-i neapărat corect din moment ce negrul este o non-culoare). Folosesc termenul „de culoare” pentru a indica, nu pentru a judeca. Într-o țară cu albi majoritari îmi este la îndemână să identific o persoană de culoare după… culoarea pielii. Cum altfel? Domnul cu buze groase? Păr mai des? Capabil de slam-dunk-uri? Și nu-i pot spune nici african pentru că nu doar în Africa sunt oameni de culoare. Și nici afro-american. Că poate-i din Zimnicea. Afro-zimnicean?

Dacă vreau să descriu pe cineva care a făcut o nasoală o să caut să-l înfățișez cât mai bine: piele, păr, ochi ș.a.m.d..

Cred că în cazul arbitrului român s-a exagerat.

Ok, s-a simțit respectivul sportiv jignit. Se cere scuze, se explică proprietatea termenilor și se revine la meci. Dar nu, s-a amânat totul pentru o altă zi când al IV-lea arbitru n-o să mai fie un „rasist ordinar” (conform ministrei Sportului din Franța, românca Roxana Mărăcineanu).

E atât de exagerat. Vreți să-mi spuneți că ani de zile de scandări rasiste pe stadioane, saluturi hitleriste și sute de banane aruncate pe teren n-au mai întrerupt meciuri, dar la un „negru” descriptic s-a umplut paharul? FIFA și UEFA tolerează galerii uriașe de neo-naziști și le permite să-și facă damblaua (pentru că dau bani pe bilete ș.a.), dar „negru” e prea mult.

Oamenii de fotbal ai țării aruncă ouă în Colțescu, dar l-au tolerat pe Becali. Despre ce vorbim?

Știu, e whataboutism ce urmează să spun, dar vreți să-mi spuneți că băieții bogați ai fotbalului mondial (indiferent de culoarea pielii) sunt așa vexați de un „negru” când știu că primesc salarii care pot scoate din sărăcie câteva țări africane? Mulți dintre ei își bagă banii în mașini și paradisuri fiscale, îndurerați de rasism.

Gestul de a doua zi, cu fotbaliștii îngenunchiați la mijlocul terenului și manifestul anti-rasism, e așa o spălare de imagine FIFA și UEFA, două corporații care au transformat fotbalul (și fotbaliștii) în teatru de păpuși pe bani mulți. La câte mizerii (inclusiv rasiste) se întâmplă la UEFA/FIFA cazul Colțescu e un grăunte de detergent.

Cât despre românii care-l judecă pe Colțescu…

Bine că aveți voi proprietatea tuturor termenilor. Bine că sunteți voi capabili să vorbiți corect conform standardelor 2020. Felicitări că nu vă scapă nici măcar un cuvând jignitor în epoca asta. Am citit în presă declarații anti-Colțescu de la o mulțime de neaveniți care când au vrut să discrimineze nici nu s-au blocat în „negru”. Dar ei sunt primele statui de moralitate.

Și presa a făcut o treabă „senzațională” relatând cu poftă trecutul trist al lui Colțescu (divorțuri, decese în familie). Parcă are o satisfacție în a-l pune pe bietul om pe scândură. Să vadă toată lumea ce viață are Colțescu. „Vă mai amintiți când a vrut să se sinucidă? Senzațional!”. Gunoi jurnalistic.

Eu sper că se ține tare și că trece cu bine peste faptul că UEFA/FIFA l-a transformat în vrăjitoare și oamenii minunatei lumi noi îl vor aspru penalizat.

Concluzii:

 • Turcii au exagerat. Și francezii de asemenea. Ba e chiar ridicolă înverșunarea, venind din două țări care au probleme serioase cu discriminarea. Eu nu știu cum de fotbalistul jignit cu „negru” mai poate juca într-o țară ca Turcia;
 • UEFA/FIFA și-ar pune și mamele să stea în genunchi la mijlocul terenului pentru o imagine mai bună și o memorie mai puțin încărcată cu nasoale;
 • Dacă „negru” e rasism pentru români înseamnă că am rezolvat cu „țigan”, „jidan”, „bozgor” ș.a.m.d.. Ce repede ne mișcăm;
 • Să te ferească toți zeii de cei care vor să te transforme în contra-exemplu;
 • Să te raliezi la valori occidentale, făcând abstracție de contexte locale, doar din agreabilitate, e semn de josnicie. Nu-i nimic glorios în a da în cap unui om care n-a vrut să facă rău nimenui, ci a greșit pentru că nu și-a făcut update lingvistic la 2020.

O să învățăm cu toții să vorbim cum trebuie și o să fim mai buni. Bine, n-o să fim neapărat mai buni, dar o să fim mișei la suflet și curați la grai.

Hai, înapoi la joc. Miliardele alea nu se spală ușor…

11 răspunsuri

 1. Perfect! Exact asa este, din pacate acel negru a profitat de situatie ca sa ramana fara cartonas rosu, acuzand de rasism, asa e cand a invatat la scoala vietii.

 2. Si mai interesant este ca AUR il apara pe Colțescu. Tocmai extremistii, ca restul sunt political corect si blameaza pe tovarasul. Prea se exagereaza, si tare imi e sa nu fie tocmai ca e roman si nu alta natie dintr-o tara care nu e cunoscuta pentru culesul de castraveti.

 3. Sunt multe de spus aici George …

  Atașez mai jos un comentariu propriu, visavis de subiect ..la o postare pe Fb. a unui prieten virtual, dar de bună credință …. postare al cărei titlu evidenția bolduit și în engleză faptul că Românii nu sunt rasiști/xenofobi:

  „”O nouă „falsă” problemă ridicată la „fileu” și promovată agresiv de o mass-media vorace și în căutare de audiență cu orice preț (Fb. inclusiv) !!!!!!!!!!!!!
  Haideți să gândim calm .
  Nimeni nu a spus că românii sunt rasiști, xenofobi etc.
  Incidentul particular mai sus menționat va fi judecat și dezbătut la nivel UEFA etc. Da, clar, aici s-au grăbit să judece și să-și dea aiurea cu presupusul toate părțile implicate (Uefa, echipa turcă, min. Ro , Erdogan, francezii, Reuters …etc.)
  Haideți să așteptăm un verdict cât de cât „obiectiv” și să nu dăm apă la moară extremiștilor ….. (nu vedeți că, cei de la A.U.R. au început deja să profite ?!!).
  O seară frumoasă „””

  1. Acum U.E.F.A. trebuie sancționată!! La reluarea meciului cu jucătorii în genunchi la centrul terenului, cu mesajele de pe tricouri la ambele formații! din partea mea UEFA – SICTIR!!
   Și la tribunal ai ”prezumția de nevinovăție”, UEFA a delegat pe cineva pentru anchetarea cazului, până la finalizarea anchetei ești ”NEVINOVAT” corect? ori ei prin atitudinea de miercuri deja l-au învinuit.
   Arbitrul nu este ”SUVERAN” pe teren?? Observatorul FIFA sau UEFA ce a făcut??? Jucătorul și/sau antrenorul împreună cu conducerea clubului făceau un memoriu la UEFA și FIFA sau la alt for, după terminarea partidei. Dar de ce nu s-a reluat jocul după 10 – 15 minute??
   Eu susțin că arbitrii NU sunt vinovați! Sper ca Autoritățile ROMÂNE ”SĂ NE APERE” nu să plecăm capul la orice problemă.

 4. „Să te raliezi la valori occidentale, făcând abstracție de contexte locale, doar din agreabilitate, e semn de josnicie.”
  Mamă ce bine ai zis-o! Dacă vreodată am avut impresia că ești un hipster polliticaly adorator de occident, acum m-am convins de-a binelea că nu e așa.
  Cât despre sintagma „de culoare”, trăiesc în Spania și am cunoscut câțiva negri, și toți spun că preferă să fie numiți negri decât „de culoare”, care cică îi enervează. Referitor la asta, odată un prieten mi-a povestit o anecdotă. El juca fotbal la o echipă de juniori și avea un coleg negru. Într-o zi îl strigă : „Oye, moreno! / auzi, brunetule” ne vrând să-l jignească pe ăla, la care ăla îi răspunde: „Știi ceva bă? Eu sunt NEGRU, nu brunet!”

  P.S: când am vazut imaginea cu ăia în genunchi la mijlocu terenului mi s-a făcut greață

 5. Arbitrul a vorbit românește.
  Dacă în română pentru negru se folosea cuvântul cărbune, fotbalistul ăla s-ar mai fi simțit jignit? Cărbune nu înseamnă nimic în limbile cunoscute de el.
  Dacă în română Negru însemna ”parfum de trandafiri”, fotbalistul ăla s-ar fi simțit jignit că a auzit un cuvânt întro limbă străină pe care nu o cunoaște, da îl potrivește cu ceva din mintea lui frustrată?

  Întâmplarea asta îmi aduce aminte de cazul românilor care merg în secuime și atunci cînd un maghiar li se adresează ungurește, li se ridică părul de pe ceafă ca unor vașnic daci verzi, și întreabă cu spume la gură: ”M-ai înjurat”?

  În încheiere pentru Griminalul Erdogan care chiar acum comite două genociduri (armean și kurd) și terorizează opoziția turcă, am un mesaj șimplu și pe înțelesul lui: #Sictir!

 6. Amsterdam, 4 Sept 2021. Olanda-Muntenegru cu brigada la centru romana.
  Hategan: Cui dau galben, zi!!??
  Coltescu: Lu’ ala din Munte….. ‘ai, sa-mi bag p….
  :))
  Zambiti, maine va fi mai rau 🙂

 7. Bine găsit „mișei la suflet și curați la grai”.
  Caracterizează perfect epoca dinainte de 1989, cînd ți-era frică și să șoptești adevărul murdar și puturos.
  Acum ne-am apucat iar să-l spălăm din vorbe?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.
Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.