Ești pregătit pentru dictatura majorității?

Eu am o părere proastă despre majorități. Eu cred că dacă prea mulți oameni devin prea încrezători într-o idee, atunci aceea idee este cel puțin proastă și merită dezbătută. Fie și de dragul discuției. E ciudat când prea mulți oameni cred orbește în același lucru. Sunt prea puține exemple în istoria speciei când majoritatea a hotărât/decis/ales ceva unanim bun și sănătos pentru toată lumea.

Eu cred în dictonul „mulți și proști”.

De ce majoritatea nu e bună? Pentru că majoritatea înseamnă o „categorie” de oameni cu prea puține  elemente în comun, oameni care n-au același nivel educațional, care nu fac parte din aceeași pătură socială, nu împărtășesc aceleași pasiuni și hobby-uri, dar au valori induse, puține și fixe.

Doar câteva exemple de majorități nocive:

  • Majoritatea a votat cu Iliescu după 1989;
  • Majoritatea alegătorilor votează pentru pomeni;
  • Majoritatea românilor n-ar vrea vecini bolnavi de HIV/SIDA;
  • Majoritatea oamenilor cred că-i ok să-ți pui viața intimă pe Facebook;

Și astea-s doar câteva exemple. Voi puteți completa până la finalul vieții.

Recent CCR (Curtea Constituțională a României) a hotărât că, pe baza celor 3 milioane de semnături strânse de creștinii din România, se poate modifica Constituția astfel încât căsătoria între gay să fie total interzisă. Am discutat despre subiectul celor 3 mil. de semnături și aici, n-o să mă repet.

Acum vorbim despre cum propunerea unei majorități riscă să devină literă de lege.

Ce înseamnă asta? Dacă mâine se trezesc unii că vor să reintroducă pedeapsa cu moartea se vor aduna organizații (precum BOR-ul în cazul căsătoriilor gay) și unele vedete TV (alte liane) și vor face lobby pentru o astfel de lege. Strâng câteva semnături, explică poporului de ce-i bine să omori infractorii și aia e.

Dacă mâine o majoritate decide că prezervativele sunt nocive, ori că săpunul e unealta lui Satan, se strâng câteva semnături și gata și cu astea. Important e să fie mulți care vor asta. Să fie o majoritate.

Majoritatea poate să decidă că nu-s destule biserici, că-s prea multe școli, că-s prea mulți afaceriști străini în țară, ori că avortul e o crimă.

Majoritatea e periculoasă. Majoritatea oamenilor râde la glumele cuplului heterosexual Buzdugan&Morar (sunt lideri în audiențe), citește tabloide, se uită la emisiuni jenante și mănâncă mult și prost. Eu nu mi-aș lăsa viitorul pe mâinile majorității. Cel puțin nu asta din România.

Viitorul se arată interesant în România majoritarilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.
Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.