Numele meu este anxietate și am George Bonea.

Domnul meu, Doamna mea și Vlad Țepeș

Are femeia mea o teorie tare simpatică: cică undeva (presupun că-n București) există o cârciumă aparte. Și-n cârciuma asta intră doar vedetele cu emisiuni jenante. E cârciuma de care nu știe nimeni, dar în care vin zilnic vedetele TV (prezentatorii în mod special), care-și omoară neuronii pentru a livra conținut balast și penibil

Măruță, Capatos, aia/alea care prezintă show-uri matrimoniale între cocalari și pițioance, cine mai e la Acces Direct, toți se adună la final de program în această cârciumă care pute a IQOS și alcool scump și-și îneacă amarul, vorbind unii peste alții despre cine are emisiunea mai mizerabilă și salariul mai mare. Se îmbată de supărare, își plâng amarul că trebuie să suporte zilnic invitați jenanți, un public analfabet și că singurul succes se măsoară în bani.

Gingașă umanizare a celor mai sus menționați.

Zilele trecute am citit un articol scris de Rogozanu despre un moment de la Românii au Talent în care un copil de 7 ani a recitat cu intonație o poezie „din” Vlad Țepeș.

Despre momentul cu cel mic nu mai am ce să adaug. Sunt parte din bula care crede că cel mic e un spălat pe creier, un roboțel patriotard care recită ce l-au învățat părinții și le gonflează lor impresia că-s buni români. Ca ăla mic sunt mulți alții care la 3-4-5 ani știu Luceafărul cap-coadă, dar nu știu că și ungurii, romii, francezii, evreii ș.a.m.d. sunt oameni. Nu știu pentru că nu vrea nimeni să le spună asta. 

Mai sunt copiii ăia simulați în ChatGPT care recită din Țuțea&alții, dar sunt totuși prea mici să le explice cineva ce înseamnă disonanța cognitivă și că mami&tati-s niște ipocriți când duc iPhone-ul la ureche, la bordul vreunui bolid străin, plângând că roșia românească nu mai are gust de roșie. 

Ce mi-a atras atenția în textul lui Rogozanu e că (așa l-am simțit eu) îi acuză de cinism pe jurații de la Românii au Talent pentru faptul că au aplaudat în picioare un copil spălat pe creier. 

Paranteză.

Pe câți 50 de lei vreți să pariem că ăia care spun că puștiul de 7 ani nu-i îndoctrinat spun despre Greta ecologista că-i o lobotomizată parental?

Închid paranteza.

Rogozanu are mai multă experiență de viață și TV ca mine. Sunt ferm convins că știe mai multe vedete, mai mulți producători, mai multe bârfe, șuste, șușanale din TV. Motiv pentru care nu cred că ăștia care-l aplaudă pe Vlad Țepelică sunt cinici (nu toți, pe unul singur îl miros de cinism, ghici ciupercă?). 

O să mă pronunț de parcă aș avea o mică-mare legătură cu fenomenul TV, de parcă am dat prin curțile unora.

Fețele unor posturile și emisiuni nu au cum să fie complet rupte de audiență. D-aia nu cred prea mult nici în ipoteza femeii. Cei mai mulți de pe ecran (în special în emisiunile tip télépoubelle cum le numea Giovanni Sartori în „Homo videns”) sunt 1:1 cu fanii lor. Doar varianta cu mai mulți bani. Nivelul și bagajul seamănă, doar nu credeți că ăla care o întreabă ziua în emisiune pe Pațachina Marțafoi cum a fost în Maldive își pierde nopțile citind și privind documentare de la Astra Film. 

D-aia spun că ridicatul ăsta în picioare (indiferent de emisiune) la Țepeluși nu-i neapărat un calcul matematic profund. Câtă istorie știe ăla care consumă télépoubelle știe și vedeta. Excepțiile sunt puține. Și cinice. Și cred că raportul e 1 cinic la 4 fețe.

Dar asta nu înseamnă că cinismul e absent. Doar că îl dictează altcineva, fețe care nu apar niciodată pe sticlă și al căror nume nu-l știe nimeni dintre cei care urmăresc aceste emisiuni. Fără să sune conspiraționist, sunt ăia de la butoane, ăia care dictează cum se face montajul, unde intră cadrul cu lacrimi, unde fața îngândurată de vorbele micului Țepeș ș.a.. Credeam că după ani de zile de iUmor cei mai mulți tele-spectatori au înțeles ce înseamnă montaj TV ghidat. Dar mna…

Mă sperie un aspect.

Un post TV nu riscă. Dacă nu ai niște date sigure că o anumite direcție doctrinară aduce un purcoi de bani nu riști. Și tocmai curajul unor posturi de a arunca din când în când pastile de tip „poezii din Vlad Țepeș” mă duce cu gândul că undeva-cineva știe ceva mai mult. Are niște date, niște statistici, acces la niște bule, știe ce vinde, știe ce vrea plebea să audă. Și cum în 2024 vin alegeri sunt îndreptățit să cred că… 

Dacă greșesc… mai bine pentru toată lumea. Mai bine să greșesc eu.

Ce treabă au Domnul Meu și Doamna Mea în textul ăsta?

Mă refer la cei doi viralizați în ultima perioadă, indivizii din Bistrița care fac reclamă unor afaceri de parcă patronii acelor bizniss-uri n-au deschis în viața lor un televizor, radio sau calculator. 

Două aspecte:

 1. Dacă există afaceri care dau bani să se promoveze așa înseamnă că nivelul publicității în România e (în anumite zone) sub pământ. Și dacă te bate gândul să faci bani din copywriting (cum promit unii în cursuri de 4,99$) e bine să cunoști faptul că România are mulți patronache care vor reclamă cu Domnul Meu și Doamna Mea;
 2. Doamna Mea e la nivelul intelectual din vremea când Vadim o tăvălea la Capatos în emisiune. Dar între timp a devenit politiciană cu ștaif (Partidul Regalist Român) și perorează un discurs precum al copilului de la Românii au Talent. Diferența e că ăla mic știe să vorbească corect, ea e în continuare analfabetă. Și cum vorbește un analfabet despre meritocrație n-o face nimeni;
 3. Doamna Mea e fix ceea ce găsiți în orice carte despre bogați închipuiți, middle classeri care se cred bogați pentru că au BMW din 2018 și mănâncă la un restaurant parizian din Bistrița. E minunat când vezi că Doamna Mea confirmă tot ce s-a scris despre tipologia asta de închipuit-îmbogățit în ultimii 150 de ani. Veblen e tatăl lor

Cam atât. 

Vă doresc ok.

P.S. – nu uitați că Vlad Țepeș n-a avut simțăminte românești. Niciodată nu și-a propus să facă autostrăzi în Moldova și îi ura pe clujeni pentru că îl țepuiau la cazare când mergea la Untold. 

4 răspunsuri

 1. Naționalismul și „Patriotismul” vor rămâne doar semne ale prostiei. Ca religia.

  Globalizare cu naționalizare nu se poate.

  Putem fi patrioți, dar vom trăi ca ăia din Coreea de Nord, doar din ce vom produce noi =)

  1. Mai mare prostie n-am auzit în viața mea. Patriotismul nu înseamnă autarchie și nici xenofobie, cum cred unii. Și cum adică „patriotismul și naționalismul sunt semne ale prostiei” ??? Țările alea după care bălesc cei ca tine, alea „civilizate” gen Franța, Germania, America, sunt mega naționaliste. Oare sunt și ei proști, medievali, iraționali? Pentru faptul că sunt patrioți o duc ca în Coreea de Nord?? Ce-ai spus tu acolo e demn de un spectator RomâniaTV/Digi.

   1. Copilul acela nu este spălat pe creier. Este un actor foarte bun, mai ales ținând cont de vârsta lui. Spălatul pe creier paote apărea la vârste mai mari, cam cum ar fi a ta de acum. Textul nu are pretenția, cred, că sunt fix vorbele lui Țepeș (din Țepeș), cum insinuezi. Sper că nu crezi că vorbele lui Ștefan din Apus de soare sunt chiar ale lui. E un text cam patriotard dar nu lipsit de sens, cel puțin în context.

   2. Câteva citate pentru domnul George H, de la alți spectatori România TV/Digi:

    “It is forbidden to kill; therefore all murderers are punished unless they kill in large numbers and to the sound of trumpets.”
    — Voltaire

    “Patriotism is, fundamentally, a conviction that a particular country is the best in the world because you were born in it….”
    — George Bernard Shaw

    “Every miserable fool who has nothing at all of which he can be proud adopts as a last resource pride in the nation to which he belongs; he is ready and happy to defend all its faults and follies tooth and nail, thus reimbursing himself for his own inferiority.”
    — Arthur Schopenhauer

    “Madness is something rare in individuals — but in groups, parties, peoples, and ages, it is the rule.”
    — Friedrich Nietzsche

    “Patriotism is the virtue of the vicious”
    — Oscar Wilde

    “People who enjoy waving flags don’t deserve to have one”
    — Banksy

    “Nationalism is an infantile thing. It is the measles of mankind.”
    — Albert Einstein

    “National boundaries are not evident when we view the Earth from space. Fanatical ethnic or religious or national chauvinisms are a little difficult to maintain when we see our planet as a fragile blue crescent fading to become an inconspicuous point of light against the bastion and citadel of the stars.”
    — Carl Sagan

    “National identity is the last bastion of the dispossessed. But the meaning of identity is now based on hatred, on hatred for those who are not the same.”
    — Umberto Eco

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.
Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.