Numele meu este anxietate și am George Bonea.

Distopia optimismului continuu

După ce o să scăpăm de coronavirus o să ne (re)așezăm pe drumul pe care suntem deja. Acela de a exista într-o fericire fără capăt. Unde se termină starea de bine începe anxietatea, introspecția (dureroasă). Dar n-o să mai avem prilejul să simțim lipsa bucuriei pentru că o să fim constant bombardați cu metode de escapism („cumpără asta”, „vizitează asta”, „participă la X concurs” ș.a.m.d.).

Dar să continuăm de unde am rămas.

Săptămâna trecută postasem pe Facebook o imagine primită de la un prieten. Un cineva vindea spirt la suprapreț. Bijnițăreală online. S-a aflat repede identitatea copilului ilegitim al lui Warren Buffett. Din mesajele private primite de la unii și alții am aflat că bijnițarul de spirt are un caracter care-l face memorabil (dar și de succes în business – vorbeam cândva despre particularitățile oamenilor de succes în afaceri).

Câteva ore mai târziu am primit un mesaj de la tânărul afacerist cu spirt. Eram amenințat cu un proces pentru calomnie. Am mai auzit d-astea. Am mai fost amenințat cu instanța, chiar de nume uriașe din România: Mihai Trăistariu sau actrița care o interpreta pe Urinela în Vacanța Mare.

Sunt călit în amenințări.

În timp am dezolvat o silă în a intra în clinciuri cu procesomani (sunt obositori, paranoici, incapabili să-și recunoască greșelile).

În același timp cineva încerca să-mi acceseze contul de Facebook. Primesc notificare pe mail că un alt device voia să schimbe parola contului și să se logheze de altundeva din București. Câteva ore mai târziu contul îmi este suspendat pentru 24 de ore pentru că postarea mea despre bijnițarul cu spirt a „instigat”. Postarea s-a șters…

Discuția în privat cu tânărul afacerist a fost destul de lejeră.

Mi-a aruncat niște termeni avocățești în față, mi-a explicat că în esență voia să facă un ban să nu stea pe portofelul părinților… mna, spirit independent. Voia să-și spele păcatele, dar vânduse între timp spirtul unui spital cu profit de doar 1 leu/sticlă. Așa mi-a zia, asta vă spun.

Unii l-au apărat pe tânăr pentru că are spirit antreprenorial, e capitalism, „n-a dat în cap”. Pentru că, nu-i așa, omul a vrut să se ajute. Totul e pe pozitiv, noi nu suntem adaptați la piață.

Între timp, în alt capăt de internet, Mariciu ducea o luptă cu mărețul Dorian Popa. Mariciu se chinuia să-i explice într-un video de ce Dorian e analfabet când propovăduiește teorii conspiraționiste puberilor care-l urmăresc.

Dorian s-a enervat, a raportat video-ul lui Mariciu la Youtube. Videoul a fost dat jos.

Asta în timp ce clipurile hiper-erotice și ignorante promovate de Dorian și alții ca el rămân sus, la vedere pentru toată lumea. Dorian Popa poate cenzura prin puterea cifrelor uriașe. Dacă cineva ar încerca să-l cenzureze pentru că-i sursă de prostie nu știu ce ar declara…

Online-ul bubuie de pseudo-știință, non-știri, non-oameni. Ce se întâmplă? Cum de supraviețuiesc unii dintre ei?

Aici e șusta…

Mesajul pozitiv.

Trăim într-o consolidare a fericirii perpetue. Pe scurt, oricât de prost ești, oricât de mult rău faci, dacă o faci pe tonul potrivit – vesel – rețelele de socializare (care prin voința poporului leneș și indolent au monopolizat interacțiunea umană online) vei rămâne pe poziții.

Trebuie să faci chestii cu adevărat scandaloase ca să pici de pe piedestal. Nu știu ce mai înseamnă în ziua de azi „cu adevărat scandalos”.

Rețelele sociale, susținute de ale lor politici stricte și încurajate de oamenii care s-au săturat de critici (îmbrăcate în haterele), au început să șteargă/blocheze formele de manifestare care nu sunt despre fericire, bunăstare, valoare. Parcă ne vrea să fim într-o continuă observare a fericirii. De ce? Nu știu… îmi vin în minte doar două motive:

  1. Să fim invidioși și să alergăm constant după bunăstarea altora (lucru care ne consumă energia pe care o putem dirija spre altceva);
  2. O lume care vede doar fericire (falsă/adevărată, nu mai contează) își reprimă instinctele critice, se blazează.

Ieri o influențăriță a dat cu tesla-n gard. Într-un final a „dres” busuiocul cu mesaje pozitive. Fanii ei au aplaudat ca focile pentru că mesajele pozitive sunt ce contează.

Cam asta pare că se întâmplă cu modul în care se construiește gândirea lumii (cel puțin aia care petrece timp uriaș pe rețelele de socializare). Gândirea critică se mută pe alte platforme, dar și acolo trollismul de bravadă strică toată combinația.

Într-un final o să lipim texte critice pe garduri și pereți, singurul loc unde (momentan) mai poți exprima un gând critic fără să fie dat cenzurat de mărețul internet și adepții lui „despre tot numai de bine”.

2 răspunsuri

  1. Abia aștept sa-l văd le Castorul Dințos( Dorian Popa) din ce o sa își mai facă banii după criza asta economică care bate la geam!
    Este incredibil cum niște content-URI de acest gen(care te învață cum sa ți pui bazele in mașini de lux puternice -nu este nimic rău in ele dacă le înțelegi – și in haine Versace de clovn): fac vizualizări de milioane, pe când săracii deștepți( de multe ori considerați niște plictisiți/tristi) care au avut și ei un “coșmar” crezand ca o sa intereseze pe cineva ce au ei de spus pe YouTube .
    Rasa noastră nu mai este demult ce era (din auzite cik era mai bine/dacă au mințit ,mint și eu)
    Scris de un tânăr cărunt

    1. Dorian Popa va face în continuare bani. El face entertainment. Cu 3 clipuri ridicole pe Youtube, vizualizate de câteva sute de mii de oameni, va face câteva mii de euro. N-o să moară de foame. Poate n-o să mai trăiască în lux dacă nu mai are colaborări. Dar trebuie să-i taxăm parteneriatele…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.
Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.