Numele meu este anxietate și am George Bonea.

Despre școală, copiat, morți pe trotuare și altele

Și eu sunt un rezultat al sistemului educațional românesc. Toate relele lui au fost estompate de o mână de profesori care și-au făcut treaba cu pasiune și implicare. Alții n-au reușit decât să mă facă să urăsc materii precum chimia, fizica, desen… ceea ce e atât de stupid pentru că-mi dau seama astăzi că n-ai cum să urăști o materie. Poate urăști cum e predată, cum îți e explicată, dar cum să spui „urăsc fizica”? E absurd. Toate cele enumerate de mine mai devreme sunt super interesante și acum, „predate” de alți profesori (pe internet, ori în cărți), îmi dau seama de ce am ratat la școală.

Provin din școala care n-a putut să accepte că unii nu-s buni. Și oricum, ce să faci cu ei? Să-i izolezi? Lasă, îi trage sistemul după.

Așa că s-au promovat elevi „la hectar”. Au promovat (uneori cu note senzațional de bune) analfabeți, mici delicvenți, tupeiști fără de margini.

Lasă… să nu-și strice viitorul…”, am tot auzit de la profesorii indulgenți. După ore întregi de umilințe unii tot au găsit puterea de a da un 6-7 să iasă media.

În generală și-n liceu au ieșit multe medii. Unele chiar foarte bune pentru niște chiulangii notorii, bătăuși, proști grămadă. Nici azi n-am uitat cum în a 12a aveam colegi care nu știau să arate România pe hartă. Nici Europa. Căutau Australia prin America de Nord. Am cunoscut elevi care erau tolerați la 100% din materii și li se dădeau note de trecere doar pentru a nu li se strica „viitorul”. Ce glumă proastă se dovedește viitorul acum, știind că mai mulți au trecut prin școală ca prin brânză.

Aproape toți viteziștii generației mele s-au băgat la studii superioare. Au fost de 6 (tras de păr) în școală, dar nu pot fenta și-o facultate? Ba pot. Și-au putut. În România îți poți cumpăra examenele (ori te ajută colegi binevoitori până la prostie) și licența o poți achiziționa aproape legal de pe sutele de site-uri online. Cred că-ți dau și chitanță.

Să înveți e motiv de caterincă, de mișto.

Din facultatea mea au promovat senzațional de mulți. Câți au fost pă merit? Naiba știe. M-aș arunca la un pesimist 20-30% doar ca să mai creșteți voi puțin rezultatul și tot să avem bara-bara. Facultățile de jurnalism au umplut țara de analfabeți cu diplomă, „jurnaliști” care n-au citit o carte în 3 ani de studii superioare, care și-au ciordit examenele și care și-au imaginat una din următoarele posibilități:

 • Merg la jurnalism, deci ajung la TV (adică pe TV);
 • Merg la jurnalism, învăț din mers, o să fie ușor că e cu scris;
 • Merg la jurnalism. Iau o diplomă și văd eu.

E țara plină de profesori universitari care din mărinimie (ori sunt constrânși de business-ul pentru care lucrează) „licențiază” tot felul de neaveniți, viitori frustrați că au „studii înalte” și n-au job-uri pe măsura intelighenței.

Eu eram naiv și credeam că după licență se oprește ambâțul viteziștilor. Nici pomeneală.

Unii știu/simt că pot forța și un master. Cu fix aceeași atitudine. Sunt consternat, scârbit și enervat în egală de măsură de masteranzii care nu citesc (deloc!) și studiază printre picături pe considerentul „hai să-l bifez și p-ăsta”. Nu știu pentru cine bifează (ba știu, dar nu-i acum timpul să vorbim de asta).

Cum să ai studii înalte și să nu cunoști o limbă străină? Cum să vrei diplomă în domeniu de cercetare și să nu poți lectura un studiu într-o limbă de circulație internațională? Cum ai terminat 12 clase + licență fără ingliș? Fără franceză? Rusă? Bulgară? Spaniolă? Bă, nimic!? What the fuck!?

Evident că în Parlament ai o majoritate idioată din moment ce pe lângă Parlament sunt mai mulți idioți.

Ce am vrut să spun e că școala românească și-a dat zeci de ani șuturi în fund. Singură.

O droaie de facultăți au început să vândă diplome (efectiv asta fac) și prestigiul studiului înalt s-a dus. Cum să fim în topul universităților când profesorii exigenți sunt paria? Putem face o listă (foarte) scurtă cu toate facultățile unde e cu adevărat o provocare intelectuală să reziști și nu poți fenta pe nimeni și nimic. Restul sunt buticuri.

Și unii vor spune „dar unde e problema? Că n-o să facă ăla ceva cu diploma aia”. Ba o să facă. Pentru că timpul trece și ăia cu adevărat buni dintr-un domeniu se împuținează sau pleacă. Așa că se apelează la „specialiștii” avizați cu diplome din burtă. Cum să nu fie buni? Doar le-ai dat diplomă. Cine-și mai amintește că au avut licențe/dizertații balast, au copiat, ori au cumpărat diplomele?

Și așa te trezești cu toți proștii (acum cu tupeu și impresii intelectuale) în funcții cheie.

Îi găsești precum cancerul. Sunt în organismul care se ocupă de carnetele de șofer. În sistemul medical. În politică. În sistemul educațional. Și cu cât sistemul a crescut mai mulți proști cu diplome cu atât același sistem o să îi angajeze în poziții cheie, de data asta în funcții cu putere de decizie.

În industria în care mă scald, publicitatea, e plin de „genii” cu diplome. Am cunoscut ființe incapabile să scrie un mail, să poarte o conversație civilizată, să gândească analitic, dar dacă le vezi CV-ul o să te izbești de titluri belicoase de licențe și dizertații. Au terminat „comunicarea”, „diplomația” sau ce li s-a mai părut lor cool… lasă-mă să vorbesc!… și acum sunt tămâie. Sunt proștii tolerați de colegi, profesori și sistem pentru a nu strica „un viitor” și uite că acum îi ai colegi și-ți strică prezentul. Vorba aia: „pe cine nu lași să fie mediocru nu te lasă să trăiești”.

Evident că e o legătură între moarte fetițelor lovite de o șoferiță beată care a confundat pedalele și faptul că undeva în tot mecanismul acestei nefericite întâmplări s-a aflat un prost cu diplomă. Același lucru e valabil și pentru morții din Onești, înjunghiați de un nebun, spitalele arse, starea traficului, poluarea, studentele invitate la sex pentru note ș.a.m.d.. Proști incapabili, dar siguri pe ei și diplomele lor, sunt peste tot.

E inadmisibil să ai atâția români cu studii înalte finalizate la o piață de carte ridicolă. Cum? Cum adică licențiat/masterand (și viitor doctor) fără măcar 10-15 cărți pe an? Asta-mi amintește de o poveste auzită de la mama care-mi spunea că a fost colegă de liceu cu un celebru fotbalist pe care Partidul l-a ajutat să termine liceul și care spunea „să iau bacu’ și apoi termin eu a 10a”.

Când crești proști (și le mai și dai titulaturi înalte) n-are cum să fie bine. O să fie mai rău. Habar n-avem ce educație s-a făcut în vreme de pandemie și cum au intrat unii în ultimii ani la medicină, academie, veterinară… Vin vremuri grele așa că încercați să învățați și alte dansuri tradiționale.

Votați AUR, votați Selly, let it burn! (să le traducă cineva și celor cu studii înalte)

P.S. – am copiat în viață. N-am făcut bine. Sunt de acord să repet examenele fentate. Asta e, o să învăț iar (și bine) la matematică, chimie și fizică.

acoperis scoala

8 răspunsuri

 1. Ai perfectă dreptate, atenția pe care o acordăm educației ar trebui să fie foarte crescută… Nu cred că are nimeni ce comenta contra, în această privință…

  Eu, ca părinte, încerc să le insinuez copiilor să nu treacă o zi fără ca să învețe ceva. Asta ar fi trebuit să vină în mod natural de la școală, dar școala e foarte prost organizată, am mai „discutat” noi în trecut, școala e făcută ca să îți ții ciocu mic în fabrică (https://www.youtube.com/watch?v=okpg-lVWLbE).

  Dar nici cu calitatea educației din școala românească nu mi-e rușine… În facultate îi explicam eu profesorului de informatică de ce nu e ok ce zice… Și nu l-am judecat, care ITist priceput stă pe salariu de profesor…

  Și totuși, se poate (https://www.youtube.com/watch?v=4-DcjwzF9yc)

 2. Excelent articol! E atât de trist ce ai scris, încât m-ai făcut sa plâng, la propriu. As avea atâtea de zis, dar nu vreau sa ma amarasc mai rău.. Unele articole sunt geniale.

 3. Cu m3dici care dupa absolvirea(?!) ex de specialitate folosesc expresia „rotula picior stg”sau intreaba ce e hemiplegia…care la terminarea facultatii intreaba ce e colecistectomia..dar care, nu ma intrebati cum, sunt angajati in ambulatoriu de spec Spital Judetean cu 8000 lei net lunar.. De cultura generala…

 4. Sunt unul dintre cei enumerati de tine mai sus. Am fentat scoala pana in clasa a11a si daca m-as fi dus macar la ore (sa dorm in banca , nu conteaza) luam si bacul. Dar in cl a 11a am fost exmatriculat pt absente. Se stia fiecare profesor ce primeste ca sa te treaca. De la votca pana la whiskey sau cartuse de tigari.

 5. Am nepoti in anglia, de ani buni..nu stiu ce fac ei acolo,nu fac apologia niciunui alt sistem, dar la adresa lui am auzit aici, in tara, nemijlocit, misto,efectiv misto facut de o invatatoare spiruhareta,tunata de altfel cu aha prin tate cele…un copil bun, educat, curat..
  I-a spus mame-sii ca in Romania se simtea cel mai prost copil…
  Eu insami ma simt vinovata ca m-am straduit cat am putut sa respect,in fata copilului niste loaze de profesori, ca sa nu ii inspir dezgust fata de scoala..ce sa vezi,acu ii vede cu proprii ochi…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.
Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.