Georgeisme
Numele meu este anxietate și am George Bonea.

De unde vin analfabeții funcțional?

Au stat românii cu sufletul la gură așteptând rezultatele PISA. Am tot auzit prin metrou și autobuz cetățeni discutând despre rezultatele acestor teste. A fost o perpelare națională. Acum o săptămână s-au bătut doi în fața blocului de la faptul că unul se PISA la intrare, după colț.

Românii-s fierți pe PISA.

Cifra de 44% bântuie internetul. Se fac glume la foc automat pe seama analfabeților funcțional. La ce epidemie de Dunning-Kruger e în România nu m-aș mira să aflu că 44% dintre cei care fac bășcălie pe seama celor 44% sunt parte din cei 44%.

Mi se pare de neam prost să intrăm într-o frenezie caterincoasă, ori judecători de Facebook, pe seama celor dovediți prin teste că-s analfabeți funcțional.

Nu spun să-i ținem cu mândrie la piept, „că-s ai noștri”, dar e de prost gust să-i arate elita cu degetul și să-i ponegrească. Ăsta e analfabetism emoțional.

Cel mai surprins sunt de oamenii care nu știu de unde au venit analfabeții funcțional. De parcă s-au coborât din neant pe pământ românesc. Am o veste fascinant de tristă: sunt proști (simplificat vorbind) pentru că au fost crescuți de proști, într-un sistem prost, condus de proști votați de… putem continua la nesfârșit.

Drama nu e că sunt 44% analfabeți funcțional, ci că restul ar putea avea o părere prea bună despre ei și nu-și înțeleg condiția.

Analfabeții funcțional se trag din părinți care au considerat că diploma de facultate e imperativă. Părinții ăia care l-au zugrăvit pe redusul familiei în eminență cenușie care, dacă n-are noroc cu diploma universitară, se poate face șofer. Carnetul de șofer e la fel de imperativ.

Analfabeții funcțional sunt prieteni cu ăia care înghit toate nimicurile de la TV, din presă, ori de pe internet. Revoluționari de social-media care visează să răstoarne sisteme politice din lanterna telefonului, dar cărora le tremură genunchii în fața șefilor abuzatori care nu le-ar da un liber nici pe patul de moarte.

Analfabeții funcțional au fost crescuți cu „capul plecat sabia nu-l taie” și cu imaginea unei revoluții care l-a dărâmat pe Ceaușescu pentru Iliescu.

Analfabeții funcțional cresc în țara în care consumeriștii avizi plantează copăcei la evenimente speciale și fac glume pe seama greșelilor gramaticale manelistice în timp ce mai umplu casa cu lemn. Sunt vecini de bloc cu ăia care fac fapte bune doar de sărbători.

Analfabeții funcțional sunt rezultatul atâtor ani de votat „răul cel mai mic”. Sunt și ei o jumătate de măsură, ca orice altceva în societatea care a făcut din „lasă, că și alții…” motto social.

Testele PISA n-ar trebui să-i afecteze pe cei 44%. Restul de 56% trebuie să-și pună serioase întrebări despre ei și despre cum au acceptat să crească pe lângă ei atâta prostie. Când curtea țăranului se umple de mărăcini nu dai vina pe plante, nu?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.
Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.