Numele meu este anxietate și am George Bonea.

Cum să nu-i mai faci pe proști faimoși?

Acum vreo lună scria Radu Umbreș pe Facebook o postare foarte bună despre ăia care sunt cu „e nevoie de educație” în gură de câte ori se întâmplă vreo nasoală. Citiți postarea lui și apoi continuăm.

Gata? Bun.

Tot în grupul celor cu „e nevoie de educație” aș vrea să-i bag și pe cei care au spus/postat cel puțin o singură dată în viața lor fraza aia cu „nu-i mai faceți faimoși pe proști” (ori varianta în engleză „stop making stupid people famous” – prescurtat SMSPF). Cei mai mulți preferă varianta în engleză pentru că… și asta spune ceva despre tine, doar ești deștept să ai maxime în engleză.

Problema cu acest SMSPF este că exprimă și înseamnă între nimic și absolut nimic. 

Apostolul de SMSPF așteaptă să-i apară în față o dovadă de prostie. Ele sunt inevitabile, mai ales dacă ești un SMSPFist care se scaldă în aceleași bălți virtuale (aceleași bule, aceleași site-uri de știri). Cel puțin săptămânal apare o prostie, o vedetă care face o nasoală. Și SMSPFistul e acolo, vigilent, să pună o întrebare („cine e [numele vedetei]?”) și o concluzie („nu-i mai faceți faimoși pe proști”, sau varianta în engleză pentru un plus de pedanterie virtuală). 

Acum, să dau soluția celor ce n-o cer.

Te deranjează prostia? Vrei să nu mai existe proști faimoși? Nimic mai simplu: nu mai consuma trambulinele acestora.

Prostia ca formă de divertisment este marota unei întregi industrii. N-o să se oprească televiziunile, social-media ș.a.m.d. din descoperit și împins proști pe bandă rulantă, atâta timp cât există un public dispus să vadă oameni care să gonfleze impresia de sine. Un fel de paliativ perpetuu cu extract de „se poate mai rău”. Ajută să vezi proști, lasă impresia că ești bine, fericit, reușit. 

Emisiuni și platforme de divertisment precum „Acces DIrect”&co. vor săpa constant după miștouri umane. Vor scoate mereu din joben un exemplar și mai și. Tu, SMSPFist, poți să ceri în orb ca acești oameni să nu mai fie făcuți vedete, ori poți boicota trambulinele care lansează astfel de vedete. Știu, exemplul cu Acces Direct ți-a picat bine pentru că tu nu urmărești emisiunea aia. Dar mai sunt multe alte trambuline.

Site-uri de știri quality promovează finuț și cu perdea tot felul de personaje regretabile. Ai putea boicota și acele site-uri. Știu, sunt sursele de informații ale bulei tale… dar nasol.

Recent s-a vorbit despre o prostie spusă de Adelina Pestrițu, influenkărița care dădea lecții de moralitate într-o reclamă la țoale. Au apărut și SMSPFiștii pe fir, cerând lumii (urlând la lună) să n-o mai facă „vedetă” pe pestriță. De parcă așa funcționează lumea. Pur și simplu te rupi tu de sursele de pestriț. Cu cât ajunge mai târziu la tine o știre despre o prostie făcută de Adelina Pestrițu cu atât înseamnă că ai reușit mai mult în viață. Dacă stai pe lângă sursa de prostie constant doar pentru a o semnaliza înseamnă că problema e la tine. Eu trăiesc o profundă mândrie personală când aud despre rahaturi făcute de vedete la 2-3 zile de la nasoală. Când aflu eu e deja un subiect mort și îngropat. Dacă mi se adresează cineva cu „ai văzut ce a făcut Prostul acum 3 zile?” înseamnă că am reușit. Țelul personal e să nu aflu niciodată despre aceste nimicuri episodice, dar pentru asta trebuie și voi să contribuiți mai mult la fondul meu de pensionare anticipată pe o insulă. Împreună putem să-mi fie bine!

De asemenea, mai e o nerozie în rândul SMSPFiștilor: chemarea la ignorare a sursei de prostie. Nu poți să pretinzi sutelor de mii/milioanelor de fani ai prostiei să se oprească din dependența de prostie. Cred că-i mai ușor să te lași de fumat decât să blochezi ființa care te face să te simți puțin mai bine în pielea ta. Chiar și cele mai scandaloase vedete, cele mai sinistre derapaje, nu au rezultat părăsiri notabile în rândul fanilor. Așa că e stupid să ceri (din nou, urlând la lună) „hai să nu o mai/îl mai urmărim pe Prost”. Prostul moare prin irelevanță. Așa că dacă tu individual te rupi de sursa de prostie îți vor urma și alții când vor vedea ce bine o duci. Dacă n-o fac… e treaba lor, se descurcă, să-și umple capul cu prostii.

Mai simplu spus: tu urmărești X platformă de prostie – X platformă pariază pe YProst c-o să-i aducă trafic și rating – tu nu mai comentezi, nu mai spui SMSPF și închizi X platformă – X platformă va înțelege mesajul, YProst va dispărea. Chiar dacă nu dispare YProst pentru că tu ești prea mic, tot tu ai câștigat.

Felicitări, ai reușit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.
Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.