Georgeisme
Numele meu este anxietate și am George Bonea.

Cum jurnalismul a mai bătut un cui în coșciugul rasismului

De la gafa Pro TV cu „moartea” lui Florin Salam s-a tot discutat (prea puțin dacă mă întrebați pe mine) despre nivelul real al jurnalismului pe aceste meleaguri. Nu suntem noi mai slabi ca alții, ba chiar se poate mai rău, dar comparând cu cea mai bună variantă a noastră suntem mult sub orice nivel acceptabil.

Despre calitatea jurnalismului românesc am mai vorbit și cu alte ocazii și între timp am dezvoltat opinii și mai radicale despre care poate o să discutăm cu alte ocazii. Momentan cultiv în sine această viziune că în redacții n-ar avea ce să caute oameni sub 25-30 de ani, eventual fără un test/examen care să facă Bacalaureatul să pară un joc pe Miniclip.com. Cum să-ți scrie știri unii care nu citesc, care nu știu cel puțin o limbă străină? Cum să lași (poate) cel mai important proces informativ al populației pe mâna unor copii care vor să fie virali, nu utili?

Știu, dur, rău, dar vorbim de oamenii care dau informații vulgului, ăia responsabili să-ți țină cetatea la curent cu realitatea. Dacă facem concesii la asta…

Altfel spus, mi-ar plăcea să atrag atenția unui aspect pe care l-am sesizat în gafa Pro TV-ului: prostia lor a (re)acutizat rasismul împotriva romilor în categoriile deja vulnerabile la rasism. 

„Cum adică?”

Simplu. În ziua în care David Popovici reușea o altă performanță senzațională în sportul mondial Pro-ul reușea să pună în atenția tuturor un manelist. Pe Facebook au circulat mai multe glume/observații despre cum „Salam e mai important decât Popovici… asta-i România”. Nu că-i vreodată un moment bun să moară un manelist, dar în ziua în care toată țara își pune de gât o medalie pentru succesul individual al altuia chiar nu e un moment bun.

Ce s-a întâmplat e că Pro-ul l-a omorât pe Salam într-o zi de maxim succes emoțional pentru românul care trăiește din reușite precum cea a lui Popovici. Sunt mulți d-ăștia. Prin gafa lor au reușit să fure din strălucirea sportivului și să antagonizeze clasicele dispute între „oameni de valoare vs. oameni de non-valoare”, „somități vs. maneliști”, „știre importantă vs. non-știre” ș.a.m.d.. Practic, pentru o bună parte din români s-a reiterat faptul că romii sunt atât de groaznici încât n-au putut să lase spațiu liber lui Popovici să fie vedeta zilei, Salam fiind vinovat că a murit atunci, chitit să eclipseze un succes național.  

Știu că pentru unii e posibil să „nu facă sens”, dar lucrurile-s simple și poate ajută dacă le așez cu liniuță:

 • Ai o țară cu (încă) profunde sentimente de ură față de romi, ură care ștampilează și un stil muzical și vedetele acestui stil;
 • Ai o vedetă sportivă, pe val, despre care (probabil) cei mai mulți simt că nu primește destulă expunere media;
 • Fix în ziua când sportivul Nostru reușește ceva măreț se găsește să moară reprezentantul de seamă al unei categorii indezirabile;
 • Lumea vorbește mai mult despre Salam decât despre Popovici și asta supără și întărește convingerea celor mai aprigi anti-romi că suntem „o țară de țigani” și că „nu știm să ne prețuim valorile” din moment ce vorbim despre „moartea unui manelist decât despre sportivul Nostru”;
 • Faptul că știrea a fost un fake ordinar și analfabet nu schimbă cu nimic din percepția de mai sus. În continuarea a rămas în mentalul colectiv că Salam a fost mai tare-n expunere ca Popovici și asta enervează.

Astfel, cu doar foarte puțină prostie, dar bine țintită, Pro TV-ul a reconsolidat convingeri rasiste puternice. Rezultatul acestei prostii se vor vedea în timp, ca o frână de mână trasă în lungul și anevoiosul drum spre o țară mai puțin rasistă. Cum să nu discriminezi categoria care a „furat” strălucirea lui Popovici? Și printr-o știre inventată? 

Acum, un Pro normal la cap ar trebui să facă 5 știri despre cum a greșit o știre și o campanie în care să ridice la fileul conversației și subiectul rasismului, în paralel cu tema „de ce jurnaliștii români sunt uneori iaurt cu bere”. Dar n-o să facă asta pentru că d-aia.

4 răspunsuri

 1. Excelent comentariu, ca de obicei. Și, din păcate, foarte pertinent. Dar Pro TV-ul nu-și mai face demult un scop din a da știri importante/corecte/utile/verificate. Este doar un business și-atât. Dacă ies bani, ok. Dacă nu, o aducem din condei. Dacă iese nasol, ne cerem scuze bălmăjite printre dinți și gata. Next! În ceea ce privește prăpastia creată tot de media, mai ales că rasismul/antirasismul „vinde” bine, nu prea văd o ieșire în viitorul apropiat. Totul ține de educație, iar asta cere timp, cultură, dedicație. Sunt îngrijorată și mâhnită totodată când văd că la absolut toate canalele de știri este cel puțin un analfabet funcțional, sau cum să-i mai zic. Exemplu: ieri, la Romania Tv, a fost un scurt material despre Maria Lătărețu. Care, conform știristului, ne-a lăsat ȘLAGĂRE NEMURITOARE!! Păi, să nu-ți iei câmpii și să te duci cât vezi cu ochii?!

 2. Frate, nu știu eu cât de puternică e ura asta împrotriva țiganilor [sau persoane de etnie, cum am auzit că li se spune mai nou 🙂 ] Sigur, sunt rasiști, sunt tâmpiți, ca în orice țară, chestia asta trebuie discutată dar nu mi se pare atât de grav. Că nu am auzit în ultimii ani de crime sau masacre motivate de convingeri rasiste. Majoritatea țiganilor sunt integrați și duc o viață perfect normală. Și ai mai spus de câteva ori în ultimul timp că în țara asta lumea înfierează manelele. Păi cum așa? Că mai bine de jumate din țară ascultă genul ăsta, iar asta se poate observa la numărul vizionărilor de pe YouTube

  În ceea ce privește ProTv-ul, toată lumea știe că ăia promovează dezbinarea și ura, nu e nimic nou. Îți las mai jos două linkuri cu niște scheciuri SRC care s-au difuzat pe tv prin 2009/2010. Ca să fie clar cât de ipocriți sunt „adoratorii de valori occidentale” Tu cum ești mai „stângist/woke” probabil că or să te ofenseze.

  P.S: sper că nu te superi că te fac „woke”, dar, deși te urmăresc de câțiva ani, tot nu știu cum să te caracterizez,

  https://www.youtube.com/watch?v=WmXalkG1LRQ
  https://www.youtube.com/watch?v=2QkV4-R301M

  1. Nu știu dacă sunt woke. Stângist sunt, dar stângist nu e = cu woke. De exemplu pot să râd la niște glume rasiste fără să mor. Bine, alea de la SRC erau penibile în cele mai multe dintre cazuri. Probabil au dat și ei cândva o glumă bună despre romi. Cred că cel mai mult mă ofensează faptul că în 2009-2010 erau ăia la TV, nu alți comedianți.

 3. Salut!

  Cred ca aici se fac cateva confunzii si ar fi bine sa spulberam confuzia. Scriu asta din perspectiva unui om care a lucrat in presa, dar a renuntat la acest domeniu. Tu spui ca jurnalistii sunt niste copii care cauta viralul in locul utilului. Este o premisa falsa, intrucat nu cel care scrie articolul are vina, ci politica editoriala. Cand esti redactor, vine seful la tine si iti zice „Baaa, articolu’ ala al tau cu handbalistele abia a strans 500 de views, ce dreacu’? Pune si tu un titlu mai catchy, ceva sa prinda omu’! Vezi unde gasesti si poze cu buci, ca astea sunt bune!”. Cam asa e in redactie. E vorba de bani, nu de informare. Cu cat e mai citit un articol, cu atat sunt mai vazute niste reclame, deci intra mai multi bani in buzunarul patronatului.

  Si sa vezi ce rechineala e in birou cand un articol poate fi acoperit de doi oameni pe domenii diferite – gen „Iohannis joaca fotbal cu Lăcătuș” (observati zero diacritice in tot comentariul, cu exceptia acestui nume). Cine scrie materialul? Fata de la politic? Sau baiatul de la sport? E o intreaga alergatura dupa rating si se mai lucreaza si la norma de articole, pe zi. Deci trebuie sa scoti stiri din nimic. Esti fortat sa o faci, daca iti place sa iei salariu intreg.

  Mult, mult respect pentru David Popovici, un atlet senzational. Bravo lui! Munca unui inotator este deosebit de dificila si iti trebuie un mental foarte puternic!

  Mult respect si pentru Florin Salam – desi nu sunt fanul lui, este un interpret international care munceste de rupe si incanta milioane de fani.

  Nu ma pasioneaza in mod deosebit nici inotul, nici manelele. Adica stiu sa ma balacesc si uneori mai ascult „Asa sunt zilele mele”. Dar, prin observatie empirica, va pot spune ca mai multi oameni asculta manele la bairamuri decat cei care urmaresc inotul sportiv. Bonus, multimile se intersecteaza.

  Si aici mai e ceva. ProTV a dat stirea. Nu a dat nimanui doua palme, sa zica „ia si citeste ASTA”. Noi, audienta, am distribuit, redistribuit si comentat stirea. Noi am facut-o virala. De ce? Pentru ca in mod colectiv ne pasa mai mult de muzica decat de inot. E bine? E rau? Cine sunt eu sa spun?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.
Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.