Numele meu este anxietate și am George Bonea.

Cocini suprapuse, porci înghesuiți

Acum câțiva ani pedalam pe lângă Dunăre, pe unde intră-n țară, și am dat de un „cartier de blocuri” semi-părăsit. Vreo trei blocuri lipite, aruncate pe o palmă de pământ aproape de fluviu, lângă ceea ce cândva am înțeles că era o mare zonă muncitorească.

În cele trei clădiri cu patru etaje mai locuiau doar o mână de oameni, doar ei știind cum și de ce. De jos se vedeau apartamentele părăsite și câteva geamuri curate la care erau draperii.

Lux.

Ieri, când mi-a sărit un pieton în față de era să ne facem amândoi praf, mă gândeam că nici amenda n-ar funcționa extraordinar de bine pentru români. Inevitabil fac rost de bani și-și plătesc nesimțirea. Eventual fac și un act de bravură din asta, dovedind că-s atât de bogați încât își permit să fie ghiolbani.

Mă gândeam că o pedeapsă pentru inadaptații la viața de oraș (mai ales unul de talie UE) e să-i muți acolo unde sunt deja cu sufletul și mintea. Dacă nu știi cum să te comporți într-o capitală poate că n-ai ce să cauți în una. Stați liniștiti, cu handicapul social al unora nu se vor adapta nici la orașele mai mici sau sate.

Așa că-i cazezi în cartiere precum cel văzut acum câțiva ani la margine de Dunăre.

Zilele trecute am intrat în grădina blocului să hrănesc niște pisoi și am rămas fascinat de gunoaiele aruncate pe geam de vecinii mei. Sunt destul de sigur că le-au aruncat ei pentru că aleea din fața blocului nu e atât de circulată și nu văd să treacă sute de oameni, să-și deschidă berile și să arunce doapele.

Ești o categorie aparte de porc/scroafă/gender-fluid-râmător dacă arunci pe geamul apartamentului sticle de bere, PET-uri, bureți de vase, ambalaje de la dulciuri, pixuri, ghivece (putem presupune că astea au căzut și nu s-a sinchisit nimeni să le ridice), conserve, coji de banane, coji de semințe… Și pe astea le-am văzut din trecere.

Păi să nu-i muți pe ăștia acolo unde merită?

Lângă blocul meu s-a construit o cutie de chibrit modernă, genul fără ISU (din ce am auzit), fără parcări destule, fără logică. „Residence”-ul poartă numele unui superb oraș, cunoscut pentru blocurile construite cu cap. Am văzut că s-au mutat ceva locatari în noul bloc. Îi văd când fumează pe geam și-și aruncă chiștoacele în capul săracilor care nu stau în „residence” cu iz catalan. La poalele blocului muncitorii, care încă „finisează” lucrarea, își lasă zilnic paharele de cafea. Uneori se face un superb munte de pahare. Cum îmi imaginez că-i și pe La Rambla.

N-o să-i mute nimeni pe porci. Tot ce putem spera e ca într-o zi, din prea mult zel de a arunca gunoaiele pe geam să se arunce și pe ei.

Un răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.
Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.