Numele meu este anxietate și am George Bonea.

CNA pentru Youtube?

Guvernul își propune să aducă o modificare la Legea audiovizualului și să ofere CNA-ului putere și asupra platformelor video. Pe scurt: dacă vrei să faci chestii online o să ai nevoie de „ok”-ul CNA-ului. Și tot el poate să-ți închidă canalul.

E de bine? E de rău?

Nuanțele vieții.

Nu putem să mai stăm orbi în fața evidentului: Youtube-ul e mai tare ca TV-ul și majoritatea zdrobitoare a tinerilor sunt acolo în căutare de informații, mizerii și modele.

E imposibil să împăcăm pe toată lumea și să facem o lume ideală fără să supărăm pe cineva, dar sunt plusuri și minusuri în acest demers:

+ ar putea dispărea din online specimene aberante precum Colo, ăla care se îmbrăca în boschet ca să tușească coronavirus pe oameni și lingători de cactus. Dacă nu dispar măcar îi mai temperezi;

+ mai puțină sexualizare feminină (mai ales infantilă);

+ controlarea video-urilor cu fake news și pseudo-știință astfel încât să nu creștem o generație de imbecili cu tichii de staniol;

+ copiii nu vor mai vedea modele de succes care fac o basculantă de bani din prostii infantile și periculoase;

– Mai mult ca sigur că vor exista abuzuri și greșeli de interpretare a unor video-uri. Speakerul Demotivațional e posibil să nu mai existe pentru că sarcasmul nu e înțeles, ori e perceput ca instigare. Dacă la putere ajunge un partid naționalist o să trăim o dictatură virtuală;

– Libera exprimare? Va avea de suferit. N-o să mai ai libertatea de a arăta umanității că ești un cretin, ori că ai păreri diferite (fie și argumentate);

– Dacă ești un redus incapabil de altceva decât de expansivitate o să mori de foame. Ăsta e un minus pentru că la câți d-ăștia sunt online o să umplem cimitirele în două săptămâni;

– O să trebuiască să înveți să cânți fără să te dezbraci. E un minus pentru că unele știu doar a doua parte;

– Dacă cei de la CNA nu vor înțelege ce înseamnă umor pentru noua generație vor sancționa multe canale care sunt… altfel. Vor mai exista video-urile în care poetul nepereche e luat la mișto, ori caricaturizat? Vor mai exista glumele despre etnii, grași, slabe, analfabeți ș.a.m.d.?

Ne așteaptă vremuri interesante.

Păreri?

6 răspunsuri

    1. Mi se pare un precedent periculos. Intr’o lume ideala, ar trebui sa se tinda spre educarea populatiei, astfel incat fiecare sa aiba discernamantul necesar pentru a sa informa corect si pentru a consuma content de calitate.
      Nu pare o idee buna ca un grup mic de oameni sa dicteze preferintele maselor, fie ei si oameni competenti cu viziune. Daca esti vizionar si vrei sa schimbi lumea, consider ca ar trebui sa gasesti o cale de a convinge masele sa te urmeze, nu sa iti impui viziunea asupra lor. Asta daca vorbim de lideri competenti cu idealuri inalte, lideri care nu sunt sigur daca exista. Sigur nu e cazul celor care au venit la noi cu ideea asta, nu ii banuiesc de nicio urma de viziune sau aspiratie mareata si altruista.
      Pe de alta parte, ridici niste probleme reale pe care cenzura promite sa le rezolve. Nu cred totusi in promisiunea ca daca cenzurezi videoclipuri, vei diminua sexualizarea si obiectificarea femeii. Problema asta are radacini adanci, si va gasi alte cai prin care sa se manifeste. Trebuie lucrat la valorile si idealurile pe care le promovam, la obiceiurile de consum..cred ca tot in sfera educatiei ajungem.
      In locul guvernantilor, daca voiam sa fac ceva care poate chiar ar avea un impact, as cauta o metoda prin care sa leg identitatea reala a oamenilor de conturile din online, pentru ca anonimitatea naste monstrii.

  1. Și așa nu ai cum să dai report la reclame pe Youtube, deci nu este chiar sfârșitul lumii XD Acum să vedem exact ce au și în plan…

    1. + ar putea dispărea din online specimene aberante precum Colo, ăla care se îmbrăca în boschet ca să tușească coronavirus pe oameni și lingători de cactus. Dacă nu dispar măcar îi mai temperezi
      Crezi tu? S-ar putea sa fie trecut la haios/hazliu și să rămână mult și bine pe val.

      + mai puțină sexualizare feminină (mai ales infantilă);
      Să controleze CNAul tot atunci și culoarele școlilor primare/licee, dar înainte să facă treaba pe tv.

      + controlarea video-urilor cu fake news și pseudo-știință astfel încât să nu creștem o generație de imbecili cu tichii de staniol;
      Pe TV și radio, unde au aparatură specifică și legislație, nu excelează la controlat, îți dai seama ce treabă ar face pe YouTube 😂

      + copiii nu vor mai vedea modele de succes care fac o basculantă de bani din prostii infantile și periculoase;
      Lasă că au grijă părinții să nu piardă Acces Direct înainte de a le da telefonul ca să intre pe YouTube.

      CNA, un fel de zeu al educației. Să fim serioși, oamenii CNAului mai au mult până la a înțelege audio-vizualul, cat despre vlog, tutorial, satiră sau sarcasm… Ii și văd bâjbâind pe miile de canale, bine, înainte, trebuie sa se prinda cum se intră pe YouTube.
      Și cine îi plătește? Ii dau amenda lu’ sexy lips, și dacă nu o plătește ii suspendă existența de pe online?
      O tâmpenie!
      Iar părinții care găsesc ca e bine să își educe copiii cu tv-ul sau YouTube au o gravă problemă.
      E posibil să rămână câteva canale: Jamila, Săpunuri Handmade, Lucru Manual, Slime… din astea de gospodine serioase.
      Și, apropos, canalele din străinătate tot CNA o să le perieze pe criterii de moralitate? Sau ălea nu o să mă fie disponibile pentru Romania?

  2. Consider ca este o prostie sa renunti la libertate in detrimentul „protectiei sociale”. Nu consider ca este treaba guvernului sa decida pentru mine ce este bine sa vad si ce nu este. Da, youtube este plin de imbecili si idioti si, ca si in viata, este de datoria noastra sa facem alegeri in interesul nostru. Oricum site-ul a fost supus unui inalt nivel de cenzura in ultimii ani, demonetizand orice videoclip ce nu are potential comercial. Argumentul cu copii nu au discernamant este invalid deoarece este treaba parintilor sa aiba grija de ei, sa ii educe si sa le explice ce este bine si ce este rau. Mi se pare echivalent cu modul in care algoritmul lui Zucc incearca sa grupeze oamenii in bule si sa-i izoleze de tot ce e diferit de ei.

    1. Perfect de acord cu tine. Doar că unii sunt dispuși să renunțe la libertate pentru ceea ce ei cred că e o lume mai bună. Vezi cazul dictaturilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.
Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.