Georgeisme
Numele meu este anxietate și am George Bonea.

Ceva incomod despre profesori

Update 05.05.2017 – O profesoară din Iași își altoiește elevii. Nu văd vreun protest al profesorilor împotriva profesorilor demenți. Aștept…

Ieri au ieșit aproximativ 10.000 de profesori la protest. Ca de obicei, vor salarii mai mari. Foarte bine. Să le dea. Nu doar în cazul lor e rușinos să lucrezi pentr 8-900 de lei, ori 1.500 după 35 de ani de vechime. jignitor pentru oricine. Dar să vorbim despre profesori.

Să le dea. 4-5.000 de lei salariu. Să-l facă. Să taie de unde vor ei și să le crească salariile oamenilor. Dar…

Nu pot să nu remarc faptul că profesorii ies mereu, în preajma alegerilor, să ceară salarii mai mari. Sunt mânați periodic de sindicaliști, când mai e o lună până la Bacalaureat, ori când vin alegeri, să ceară bani mai mulți sub amenințarea unui blocaj general. Și-n general câștigă ceva. Un mic procent, în funcție de cât de populist e partidul din fruntea țării. Să fie o coincidență?

Spuneam că vreau să le dea salarii mari pentru că unii merită. Unii. Nu toți. Nu mulți. O să mai treacă puțin timp până o să ne dăm seama că o mare parte dintre profesori sunt cel puțin groaznici. E ca-n cazul preoților. Până de curând credeam că minoritatea preoțimii e formată din scursuri. Norocul nostru că avem presă necontrolată de BOR și avem enoriașe dotați cu telefoane cu cameră. Așa am aflat adevărul: ăia buni sunt puțini.

Acum, dacă salariul în învățământ ajunge la 1.000 de euro, înseamnă că vor crește și salariile profesorilor nașpa, nu?

Ăia care cerșesc cadouri și atenții. Ăia care n-au habar cum se vorbește cu generația nouă. Ăia care nu știu să folosească netul. Practic, ăia blocați în trecut care nu mai hrănesc viitorul, ci-l handicapează. Profesorii fiind uniți nu prea au tendința să se raporteze între ei pentru nereguli, decât dacă-s „vine poliția grave” (până și construcția acestei propoziții este ciudată pentru unii profesori). Știu din experiență cum profesorii nu reacționau când o profesoară era acuzată non-stop că cere atenții. Nu reacționau. Punct.

miting-profesori

Să le dea salarii mari, dar ce facem cu ăia titularizați cu note de 5-6? Cât le facem salariu? Dar și mai important, dacă salariul profesorilor crește, cum vor continua să-și facă treaba? Oare se va schimba ceva în stilul lor? Va crește motivația? Implicarea? Sper că da. Sper să-și cumpere haine mai bune, să-și permită vacanțe mai scumpe și să vadă lumea așa cum o văd elevii lor cu pierce-uri și tatuaje. Să vadă că un păr vopsit e o etapă, o freză șui e un stil, un stil de muzică nu înseamnă satanism. Oare banii le vor deschide mintea unora? Sper că da.

E interesant că 10.000 de oameni au ieșit pentru bani, dar când s-a pus problema reformării educației (lucru care poate înseamna și un progres financiar, dar în timp) n-a ieșit nimeni la protest.

Nimeni n-a strigat să se schimbe ceva. Nimeni n-a cerut teme mai puține, clase mai mici, materii reduse, ore mai interactive, etc. D-astea de se-ntâmplă în țări cu profesori bine plătiți și elevi fericiți. S-au cerut doar bani. Acum. Să se dea. Dar să se schimbe ceva.

Că dacă salariile cresc, dar elevul are parte de același drum ca până acum, nu știu cum o să facem cu pensiile uriașe de peste 10-20-30 de ani când se va umple țara de vânzători în mall-uri licențiați în jurnalism, științe politice, științe economice, ș.a.m.d..

Capture

Cică de la 1 august o să le crească salariul. Să-i văd apoi la protest pentru schimbarea manualelor. Și să nu iasă singuri. Să convingă și elevii să protesteze. Să facă front comun. Se poate, doar sunt „cei care formează vieți”, nu?

A se vedea de la minutul 2:

Update: se zvonește că doamna „de engleză” nu-i nici măcar profesoară, ci vreo duduie adusă de sindicaliști cu autocarul. Cică au fost mai mulți plimbați pe la protest să dea bine la număr. Asta te pune și mai mult pe gânduri. Oare cine-i doamna?

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.
Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.