Numele meu este anxietate și am George Bonea.

Câteva lucruri despre fotbalul nostru

Știu că printre cei care mă citesc prea puțini au vreo aplecare către fotbal, dar mie-mi place sportul ăsta și-l apreciez în felul meu, fără patimă violentă, fără dorințe de a copula cu defuncții cuiva și fără a considera că aș da mai bine-n balon ca unii și alții de pe teren.

Zilele trecute m-am uitat vreo repriză la un meci din Liga I și am simțit nițică milă față de fotbaliștii de pe teren.

Unii vor spune că nu trebuie să simți milă pentru oameni plătiți cu mii de euro pe lună, dar eu am văzut pe un teren de fotbal înghețat niște oameni care se chinuiau să facă ce le place, riscând să-și rupă oasele și tendoanele în condiții care n-au nimic în comun cu performanța. Și scorurile/prețurile pe care le visează unii patroni.

A dat gerul peste România și meciurile se țin într-un peisaj pe care speram să-l văd rămas în anii 90-2000 când ne făceam calcule că dacă jucăm cu străini pe terenuri impracticabile îi distrugem. După ce Steaua a eliminat Valencia pe un nămol terapeutic unii visau la alte intemperii prin care să se destabilizeze fragilitatea sportivă a vesticilor. A fost tristețe mare când s-a amânat Steaua – Villareal pentru că era viscol. „Păi ce bătaie-și luau spaniolii pe zăpadă și vizibilitate 0!”.

Acum câteva zile niște fotbaliști patinau pe un teren înghețat considerat „ok” din înaltul unor tribune. Unii aveau strat de zăpadă-n cap, dar să vedem partea plină a paharului: era mai multă zăpadă pe „gazon” decât în păr.

Niște oameni măturau liniile terenului ca să vadă toată lumea unde se termină careul și terenul. E penibil pentru o țară care mai pretinde succese internaționale în fotbal. Și mă gândeam și la jucătorii ăia din teren. Poate că n-au valoare de campionate puternice, dar nu li se dă nici măcar o șansă într-o cocină spoită ca fotbalul românesc. În ciuda faptului că unii patroni visează să scoată pe ei milioane de euro.

Și dacă tot ajungem la subiectul patroni.

Eu eram stelist când eram puști. Discuția ultimilor ani, dacă FCSB e sau nu Steaua, mă lasă rece. FCSB ar putea să fie și Bayern Munchen, Liverpool sau Real Madrid. FCSB poate să fie ce vrea ea, dar fotbal n-are cum să fie când ai un patron ca Becali.

Citeam recent o analiză din Gazeta Sporturilor în care se prezentau „succesele” strategiei becaliene. Practic cumperi tot ce poți/tot ce crezi că e mai bun (dar nu prea bun pentru că fotbalul e o afacere) și dacă fotbalistul nu livrează în 60-70-80 de minute e ca și plecat. Aproape că nu-i înțeleg pe fotbaliștii care se încumetă să joace pentru Becali. Trebuie să fie salariul bun și iluzia că pleci repede în străinătate. Altfel mi se pare că e un risc uriaș să joci cu bâta ciobănească deasupra capului.

Știu că și la alte echipe se mai bagă patronul (chiar și-n străinătate), dar mai contează și modul în care o faci. Nu poți să tratezi pe toată lumea (de la fotbaliști la suporteri) ca pe niște bunuri pe care le cumperi. Eu personal nu-i înțeleg pe cei care spun că iubesc fotbalul și Steaua/FCSB și-și răgușesc vocea pentru Becali. Că aia e afacerea lui, nu-i un club de fotbal. Nici dacă ar avea palmaresul și tot tacâmul n-ar conta. Becali nu iubește fotbalul, iubește atenția și banii.

Și dacă încurajezi CSA-ul pentru simplul fapt că nu-l suporți pe Becali tot nu-i mare brânză. Dragostea de ceva nu se face în ciuda a altceva.

Asta e.

Oricum, fie vorba între noi, visez la un meci Steaua – FCSB. Ce nebunie.

3 răspunsuri

  1. Problema existențială din fotbalbecali. ro apare cînd doar noi ne uităm la alte campionate, fără urme de bișnițăreală👊😷👍

  2. Fara Becali si fara idiotul de Talpan care crede ca Clubul Steaua e de la ma-sa de acasa! Daca il durea asa de tare de Steaua investea armata in club ca armata a avut bani intotdeauna!

  3. Am crescut cu fotbal, am trait fotbal, am jucat (si mai joc, dar am facut pauza de cand cu pandemia), am fost patimas, suporter infocat. Dar, da, tot ce se intampla de mai mult ani incoace in fotbalul romanesc mi-a produs doar scarba si m-a facut sa ma indepartez constant si tot mai tare de fenomen.
    La fotbalul romanesc nu te poti uita mai mult de 5 min. Este cumplit de slab, plictisitor. Ar fi chiar o pedeapsa sa privesc 90 min Sepsi vs Astra. Dar ce spun eu: chiar FCSB vs Dinamo. Horror.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.
Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.