Georgeisme
Numele meu este anxietate și am George Bonea.

Băi, moldovene, cine-i de vină că n-ai autostrăzi?

Tocmai am terminat de citit textul semnat de Dan Ionescu pe blogurile Adevărul, articol cu titlul „Băi, nesimțiților, puneți mâna și faceți autostrada!”. L-am citit și nu mi-a venit să cred. Inițial am crezut că-i scris la mișto. Dar nu, omul e pe bune.

Apoi am dat un Google să văd cine-i Dan Ionescu și am aflat că-i om serios, coleg cu Cioloș în Platforma România 100 și fost consilier al Ministrului Energiei, Victor Grigorescu.

Ați citit editorialul lui Ionescu? Vă invit să-l lecturați, rezumarea lui obiectivă fiind aproape imposibilă.

Vă las fix 4 minute și 48 de secunde să-l lecturați…

Bun. Voi ce ați înțeles din ce a vrut să transmită domnul Ionescu? Nu-i așa că-i toată țara de vină pentru că n-au moldovenii autostradă?

Din pledoaria domnului analist înțelegem că moldovenii au dat totul pentru țară: mineri în Valea Jiului, ingineri la Constanța, porcari la Timișoara și „nu știu ce naiba” la Cluj. Aș adăuga că moldovenii au dat și cântărețe la București și videochatiste peste tot. Pe ăștia nu-i menționăm?

Ce au mai făcut moldovenii?

Au dat țării Eminescu și Creangă, iar „noi ceilalți” am dat sifilisul. Vă reamintesc pasajul, că poate n-ați râs cu toată gura non-moldovenească:

„Dacă nu erau Creangă şi Eminescu, habar nu aveaţi să râdeţi şi să plângeţi în acelaşi timp. Voi ce ne-aţi dat? Sifilis lui Eminescu şi pe Caragiale, care nu a găsit ceva mai bun decât să o seducă de câteva ori pe Veronica Micle.”

Asta au dat miticii, sifilis și un futăcios (Caragiale) care n-a avut altă treabă decât s-o bage-n păcat pe Veronica Micle.

În următorul pasaj, ăla în care autorul îl pupă-n delir mistic pe Zelea Codreanu, nu-mi dau seama dacă glumește sau e serios. Oricum trăiesc această senzație pe tot parcursul articolului.

Și da, faptul că Moldova n-are autostradă (din cauza celorlalți) îi împinge pe moldoveni să plece la șters străini la cur. Dan Ionescu ne spune că moldovenii muncesc în străinătate pentru țară și popor, nu vilele alea de neam prost construite în albii inundabile anual. (Aaaa, nu ne plac generalizările?)

Oricât de amuzant (și prost) e editorialul cetățeanului activ politic Dan Ionescu, nu putem omite faptul că el alimentează un românism: alții-s de vină.

D-aia n-are Moldova autostradă, că-s miticii sifilitici, ardelenii lenți și oltenii… olteni.

Moldovenii care cred că într-o autostradă stă evoluția lor socială sunt într-o negare soră cu sărăcia.

Da, e nevoie și-n colțul ăla de țară de infrastructură (uite o frază pe care n-o s-o citească nici un moldovean vexat), dar pun rămășag două damigene de rachiu de lanț că și brăzdată de autostrăzi Moldova tot va avea… particularități specifice. De ce? Nu știu, cum nu știu nici de ce unii moldoveni plimbați prin țară și lume au obiceiul de a-și bea creierii la evenimente.

O astfel de discuție, privind diferențele dintre regiuni, trebuie purtată cu maximă seriozitate și obiectivitate, nu țățește într-un text pe o platformă citită de mulți (și înrăiți).

Acestea fiind zise, dacă voi vedea vreodată numele Dan Ionescu pe vreo listă electorală o să țin cont să nu votez acel partid. Pentru că nu pot vota un om care găsește vinovați așa ușor și pueril pentru o problemă atât de complexă.

De ce n-are Moldova autostrăzi și de ce-i săracă? Dracu` știe, dar nu-i vina mea și a sifilisului meu mitic.

Ce s-a întâmplat cu vremurile bune când dădeam vina pe unguri, gay și țigani pentru orice?

 

Sursă foto: Adevărul.ro

2 răspunsuri

  1. fără să fiu răutăcios acest articol e la fel de prost conceput ca şi cel pe care îl incriminează.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.
Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.