Numele meu este anxietate și am George Bonea.

Ilfov nu există

Dacă e loc pe bucata asta de bilă pentru oameni care nu cred că planeta e rotundă, că nu există păsări, ori că Finlanda nu există, mă simt îndreptățit să cred că Ilfov nu există. 

Am văzut propaganda că prima atestare a numelui Ilfov datează din 1482, când domnitorul Vlad Călugărul a făcut o donație către Mânăstirea Snagov, dar asta nu arată decât amplitudinea conspirației și cât de departe s-a ajuns cu ea. Până și Biserica e implicată!

Altfel, dovezile sunt clare că nu există Ilfov. 

Ce, a întâlnit vreodată cineva un ilfovean? Știți vreun ilfovean? Singurii „ilfoveni” pe care îi cunosc sunt bucureșteni sub acoperire. De fapt, aici voiam să ajung: Ilfov n-ar trebui să existe nici dacă ar exista cu adevărat. 

Motivul e simplu și are legătură cu anii în care trăim – Ilfov se transformă încet și foarte sigur dintr-un „Sector Agricol” într-un „Sector Dormitor”. Motiv pentru care mi se pare că nu se discută destul (adică deloc) despre cum Ilfovul devine o problemă pentru București. Tot mai mulți bucureșteni se mută în Ilfov ca să stea la casă cu grădină/bloc nou „la 5 minute de metrou”, consumând doar somnul în județul în care au buletinul. 

Viața unui „ilfovean” se desfășoară în felul următor: inițial a fost bucureștean (cu acte sau fără, nu mai intru și în subiectul ăsta că știu destui care au București 10-15 ani și la locale se băteau cu pumnul în piept că nu votează Voldemort, ei putând să voteze doar de unde primeau apel să aibă grijă să nu-i tragă curentul). Apoi și-a dorit mai mult de la viață și a zis că-și face casă, ori a crezut că l-a apucat pe Dumnezeu de picior când au găsit cei patru pereți cu acoperiș din Opulență Residence. Toate în Ilfov. 

Mutat din București, ilfoveanul iubește, muncește, trăiește tot în București. 

Se trezește în patul din Ilfov, se urcă în mașina din parcarea lui din Ilfov și se pune în coloana de mașini cu ilfoveni care trăiesc aproximativ 60% din viață în București (asta dacă luăm în considerare un somn de 8 ore). Ilfoveanul înjură primarii din București pentru că el n-are infrastructură de la dormitor la birou, via grădiniță/școală. Pentru că nu și-a mutat și copilul pe educația din Ilfov, l-a păstrat/plantat tot pe București, eventual undeva în drumul cu mașina. Eventual „într-o școală bună”, nu sărăciile de cartier unde copiii sunt învățați în slavonă și profesorii sunt ca la 1500.

De altfel, pentru mutarea în Ilfov ilfoveanul nu s-a gândit și la infrastructura din afara propriei mașini. Nici măcar o secundă nu s-a gândit dacă copilul poate ajunge acasă, de la școală/cico cu prietenii, cu vreun autobuz sau altceva în afară de automobilul familiei. Dacă se strică mașina care sunt opțiunile de transport? Dacă se mută alți 20.000 de familii pe aceeași parcelă de câmp care sunt opțiunile de transport, în contextul în care ulița nu poate susține 20.000 de mașini care pleacă în intervalul 8-10? Nici n-am luat în considerare faptul că o familie normală are două mașini, nu una ca amărâții.

Și acum mă gândesc la faptul că poate-s primar în București. 

Primar fiind, încerc să fac tot ce pot: pun panseluțe, asfalt, palmieri, concerte. Și mă trezesc înjurat de unii care sunt și nu sunt bucureșteni. Între orele 8 și 20 sunt bucureșteni, dar apoi trec granița în Ilfov și sunt acasă. Și ei mă înjură pe mine pentru că orașul n-a fost gândit (și nu se poate adapta rapid) la mareele zilnice (flux și reflux de „bucureșteni”). Și mă înjură zilnic, dar nici nu pot vota împotriva mea. Dar ăia care pot văd că-s înjurat non-stop și se gândesc că n-au cum să greșească atâția oameni dacă-mi urează de cele sfinte periodic. 

Și d-aia mă gândesc că Ilfov nu trebuie să existe așa cum e azi, cu primari și primăruți care-și fac mendrele rupți de realitatea urbanistică a nucleului, neafectați de sudălmile poporenilor, că doar nu-și înjură nimeni dormitorul, nu?

Nu știu (acum) dacă Ilfov ar sta mai bine sub Primarul General, ori vreun primar de Sector Dormitor care e în strânsă legătură cu ceilalți șapte (General și de sectoare), dar ce se întâmplă acum nu are cum să funcționeze.

Și oricum nu funcționează. Și oricum Ilfov nu există.

P.S. – Nici Florești nu există pentru clujeni. Dar planul este să se construiască un Ilfov-Napoca.

3 răspunsuri

  1. Bravo domn’le 👏 bag de seamă că din aceleași considerente (de bun simț, la mintea 🐓 – că tot ziceai de agricultură) metropole precum Londra s-au mărit în suprafață de probabil 4 ori, înghițind comunele/orașele limitrofe!
    Dumnea-mea, pă persoană fizică, ca și Bucureștean născut-crescut-combinat-cu-o-moldoveancă-și-mutat-la-Londra-de-5-ani, subscriu la această idee prezentată de dumneata în articol!
    Londra (cum este ea definită în limitele autostrăzii de centură care o înconjoară) are o suprafață de @7× mai mare decât cea a Bucureștiului și vre-o 42 (parcă) de sectoare (majoritate foste comune/orașe de sine stătătoare înainte de 1965 când au făcut marea unire cu capitala, acum toată această zonă numindu-se Greater London).
    Cu alte cuvinte Ilfov = Greater București ✊️

  2. Ilfov e o ficțiune administrativă pentru că alternativa, adică integrarea cu metropola, e mult mai rea. Există mai bine de 70 de ani de istorie suburbană in America de Nord și lecția e următoarea: cînd integrezi suburbiile în oraș or să ajungă să predomine interesele celor cu 2 mașini și școală privată de acolo în detrimentul celor din oraș.
    Că în general interesele celor cu bani predomină e evident. Că Popești Leordeni e conectat la rețeaua de metrou dar nimeni nu s-a gîndit să facă o magistrală circulară care să lege sudul (Rahova, Ferentari) de restul orașului și astfel să dezvolte zona nu e deloc o coincidență.
    Ce s-ar întîmpla dacă ar fi integrate suburbiile e că s-ar stoarce o căruță de bani ca să se dezvolte fie șosele și parcări pentru suburbaniți fie într-un caz mai bun s-ar construi linii de tren și metrou care să lege suburbiile de oraș (în loc să se investească în linii care să crească mobilitatea intra-urbană). Practic s-ar cheltui căruțe de bani publici pe lucruri pe care doar suburbaniții le-ar folosi. Bineînțeles, cu corupția aferentă.
    Deci pe scurt, comentariul meu e
    „Trăiască Ilfov, primul județ atestat de pe vremea lui Burebista, patriomoniu cultural și izvor al romînității!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.
Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.