Numele meu este anxietate și am George Bonea.

Nu tot ce e trist e dramatic și variațiuni pe temă

Am trecut recent printr-o experiență interesantă (despre care am să vă vorbesc mai jos) și mi-am dat seama că nu tot ce poate înduioșa, întrista, ba chiar deprima, este neapărat o tragedie. Cel puțin nu la nivel mare.

Asta mi-a amintit de dilema aia de etică: dacă te-ai putea întoarce în timp l-ai ucide pe Hitler încă de când era copil? Conform unui sondaj din 2015 realizat de New York Times, 42% l-ar omorî pe bebe-Hitler dacă ar putea.

Altfel spus…

Cel mai mare ecologist al planetei este Ginghis Han.

De ce? Pentru că a omorât aproximativ 40 de milioane de oameni, adică a ajutat la îndepărtarea a peste 700 de milioane de tone de carbon din atmosferă, pământul „eliberat” de el fiind recâștigat de natură.

Și acum să revin la sursa principală de inspirație.

Mă aflam recent într-un avion în care mai era și o gașcă veselă formată din vreo 4-5 cupluri. Oamenii veneau din vacanță. S-au urcat în avion înarmați cu Chupa-Chups (acadele) și-și făceau constant cu ochiul. Complici. Știau ei ceva.

N-a decolat bine avionul că și-au dat toți măștile jos și parcă într-o coregrafie bine stabilită și-au îndesat în gură acadelele. Schepsisul? Dacă mănânci nu trebuie să ții masca pe figură. Aha! Așa că ei „mâncau” acadele. Prostimea purta mască. Stewardesa le-a reamintit politicos să-și pună măștile, dar unul mai vocal dintre ei a ținut să-i demonstreze că nu poate păpa acadeaua cu masca pentru c-o va perfora cu bățul de plastic. O să termine deliciosul desert în curând și o să-și pună masca.

Imediat cum terminau de supt o acadea o înlocuiau cu alta.

Într-un final stewardesa s-a prins de vrăjeală și a insistat ca toți să-și pună masca și să renunțe la această tactică infantilă. Pentru a sublinia puerilul comportament, ăl mai vocal a început să orăcăie despre cum nu este lăsat să-și savureze acadeaua și cum că „e ultima și gata”. Stewardesa s-a pus în picioare lângă el să se asigure că nu se produce o nouă schimbare de acadea. Atmosfera era penibilă pentru că totul părea desprins dintr-un univers de clasa a II-a, o reinterpretare a unei „confruntrări” adult-mucea, doar că mucea avea peste 25-30 de ani.

Paranteză: cum să nu crezi în discursul oamenilor care spun sincer că nu se simt, psihologic, în corpul în care s-au născut, când vedem zilnic exemple de oameni care mental nu sunt în carcasa adultă pe care o plimbă prin lume. Ne dăm de ceasul morții că-i nasol că Marcel se simte Marcela, dar ignorăm faptul că Dan se comportă Dănuț.

Revenind.

Povestea cu acadeaua s-a terminat cu victoria țâncilor pentru că oricât a insistat echipajul ei au stat cel mai mult timp din zbor cu acadeaua în gură și masca pe lângă. În o oră și puțin de zbor au consumat fiecare minim 3 acadele Chupa-Chups. Asta înseamnă 400 calorii x 3 (conform datelor găsite pe net despre acadelele Chupa-Chups). Ca să vă faceți o impresie, pentru o viață sănătoasă trebuie să consumi ±2000 calorii pe zi. Gașca Goe a consumat ±1200 într-un zbor scurt, încercând să demonstreze că-s jmecheri. Pot estima, făcând o aproximație ochiometrică, că n-au stat restul zilei pe valeriană și rucola.

Dar să nu fiu înțeles greșit.

Pot accepta o formă de protest împotriva măștii. Dar să fie protest, să fie discuție, să fie ceva argumentat, cu bile-n pantaloni nu-n gură (sună mai bine-n engleză), nu o joacă de copii. Nici măcar cei mai aprigi anti-mascări nu cred că au nevoie de reprezentanți atât de infantili, oameni care aleg să fenteze sistemul sugând. Acadele. Umorul de situație e chiar mai profund pentru că te opui unui simbol al opresiunii (masca) consumând ceva ce-ți închide gura și te reduce la stadiul de sugar. Se simte umorul?

Și m-am gândit sincer că dacă pică avionul nu e o tragedie incomensurabilă. Ba chiar e foarte calculabil câștigul pentru specie. Nu știu dacă-n avion erau ceva oameni de o importanță crucială pentru societate, dar știu sigur că erau vreo 10 măscărici imaturi care cu siguranță își duc infantilismul egoist și arogant și în alte paliere ale vieții, afectând cumva și cândva oameni în diverse moduri. Nu c-ar da ei Covid stânga-dreapta nepurtând mască, ci pentru că-s plini de ei (și de zahăr). Dacă nu au putut sta o oră cu o pânză amărâtă pe bot nu cred că la sol sunt vreun câștig senzațional pentru umanitate. Ginghishanic vorbind…

Îmi și imaginam discursurile post-prăbușire, cu rudele și prietenii lor vorbind despre „marea pierdere” și „ce oameni buni, respectuoși și deștepți erau”. Din păcate nu poți să bântui televiziunile și să spui adevărul.

4 răspunsuri

  1. M-am uitat atât de mult la clipurile tale în cât citeam partea unde îi „parafrazai” Cu tipica voce pe care o faci în clipuri pentru a reprezenta genul asta de oameni.
    Zi buna George:)

  2. Nu imi vine sa cred la ce tactici recurg unii in loc sa urmeze regulile. Forte penibel sa se creada ei „destepti” ca fenteaza o Regula si se uita tot avionul la ei. De astfel de tactica nu am auzit și sper sa nu se mai repete. Mai voiam sa adaug ca, deși acadele nu sunt sanatoase, nu are cum sa fi mâncat o acadea de 400 de calorii, pentru ca aproape 400 de calorii este pe 100 g,iar o acadea are muuuult mai puțin.Dar probabil ca dacă au mancat 3-4 acadele au ajuns deja la 400 de calorii ceea ce este foarte mult.

    1. Ai dreptate, am calculat eu greșit. O acadea are 12g. Ei au mâncat 3-4. Deci să spunem 50g. 200 calorii. Tot e ceva când ești prost.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.
Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.