Numele meu este anxietate și am George Bonea.

Ce am citit în 2020 și cum

Am postat pe Facebook o poză cu ce am citit anul acesta și am primit două întrebări/rugăminți:

  1. „Din poză postată nu se înțeleg unele titluri. Se poate o enumerare?”
  2. „Cum îți faci programul de citit?”

Să începem cu punctul 2.

Când am început să citesc sportiv (acum vreo 2-3 ani) căutam să ating pragul de 50 pagini/zi. Dar e foarte greu să faci asta dacă pierzi timp, ești obosit, tracasat, captiv în du-te-vino la muncă și te lași răpit de filme, seriale, jocuri. Dacă mai ai și alte responsabilități (copil, cățel, purcel) e cu atât mai greu. Momentan pisica nu mă deranjează când citesc.

Pentru mine anul 2020 a fost mană cerească (când vine vorba de citit și viață personală). Work-from-home-ul impus de pandemie (și freelance-ul la care m-am înhămat în ianuarie) mi-a schimbat viața. Am fost mai odihnit (Top An când vine vorba de somn), am uitat de trafic, aglomerația de la metrou (adio pasaj Unirii 1 – Unirii 2!). Dar am și pedalat mai puțin. Asta e.

Stând acasă și câștigând timpul petrecut pe drum, ori în zilele când nu aveam prea multe de făcut la birou, am investit în citit. Ba chiar am dezvoltat o nouă rutină: trezit la 8, citit până la 9, dormit 30 de minute, muncit câteva ore, citit, gătit, muncit, citit și altele. Lucrurile merg cu atât mai bine și simplu când e sincron în cuplu.

Anul ăsta n-am văzut decât câteva episoade din diverse seriale și undeva la 10 filme. O mână de documentare, câteva episoade de podcast (Dan Carlin în mare parte), nițel FIFA, Red Dead Redemption 2 și cam atât. Toate astea s-au tradus în mai mult timp pentru citit și acum pot duce undeva la 100-120 de pagini pe zi. Dacă-mi place cartea ajung și la 200 de pagini/zi (Solenoid-ul lui Cărtărescu a fost imposibil de lăsat din mână) și dacă la mijlocul zilei văd că mai am sub 90-100 de pagini mă ambiționez să termin până adorm.

Oriunde plec îmi iau o carte.

Pot să citesc și-n tramvai, autobuz sau UBER. Să citești în tren e minunat. Am redus timpul de social-media (10 minute pe Instagram conform aplicației) și în ultima perioadă intru pe Facebook doar pentru a posta textele de blog. Pe Twitter intru mai des să pun câte o glumă. Atât. Nu mă las prins sub valul de conținut online, mă abțin să (mai) intru în polemici și nu-mi pasă de ce postează undeva la 97% dintre cei pe care îi „urmăresc”. De selfie-uri nu mai vorbesc…

Ce înseamnă asta? Timp pentru citit.

Nu mă mai uit la știri. Cel puțin nu la TV. Televizorul e mai mult pe muzică. De 2-3 ori pe zi intru repede pe site-urile Digi, Antena 3, Libertatea, Adevărul, BBC. Citesc ce e interesant și ies. Nu-mi pierd timpul citind toate analizele și părerile despre politică, crime, violuri, accidente și șuste. Aștept rezumatul Recorder, ori vreo postare de blog pertinentă care să rezume totul.

Ce înseamnă asta? Timp pentru citit.

La ce a ajutat toată organizarea asta? Sunt mai odihnit, mai liniștit și mă simt mai creativ. Toate de bine. Recomand.

Și acum punctul 1. Urmează o listă. (nu e un top, e o listă – las și link-uri de unde ați putea cumpăra cărțile)

Cam atât. Cred.

Mulțumesc mult tuturor celor care mi-au oferit cărți. Ori vouchere pentru cărți. Bogdaproste. Așa să faceți și-n 2021.

Voi ce ați citit anul ăsta și ce îmi recomandați?

Update:

Am uitat de două.

  • Tihna de Atilla Bartis – ce poveste crudă, ce umor involuntar, ce minte. Am devorat cartea;
  • Negaționismul de stânga de Thierry Wolton – foarte bună pentru cei îndrăgostiți orbește de perioada comunistă.

17 răspunsuri

  1. Anul ăsta m-am delectat cu SF-urile lui Eftimie, chiar dacă nu mi-am permis sa donez nimic pentru a-l susține.
    N-am citit cât mi-am dorit și sper ca un Kindle va schimba asta în viitor. Ce am de recomandat e „Viața pe pământul mortii” de Oszkar Betlen. E fascinat pentru mine cum ideologia comunistă i-a ținut în viață pe el și mulți tovarăși.
    La cât mai multe pagini, zic!

  2. Cel mai plăcut articol pe care l-am citit în ultimele luni,au fost și altele bune,dar ăsta e potrivit pentru finalul anului.

    1. Incearca David Foster Wallace. De la Infinite Jest si The Broom of the System pana la eseuri si articole in Consider the Lobster si A supposedly fun thing I’ll never do again

  3. De la Alex Muchielli am cumparat prima carte de psihologie☺☺. Era august 2016 si am cumparat ,,Arta de a influenta”. Nu am inteles mai nimic din ea. Am cumparat ulterior,, Atitudinea este totul” a lui Jeff Keller.

  4. Salut George!
    Te invidiez! Anul ăsta am citit 15 cărți, credeam că e acceptabil până am văzut lista ta.. dar probabil de asta tu ești scriitor/blogger/influencer/etc. iar eu șofer.. :))))
    Îți recomand „Noi, copiii din Bahnoh zoo” de Christiane F. si „Unul, niciunul și o sută de mii” Luigi Pirandello.
    „Atât”.

  5. O viata marunta, Promised Land-ul lui Obama, Eseu despre orbire, Sarbatoatea tapului, Umbra Vantului…cam astea m-au impresionat anul asta

  6. Bună George. Merçi că împărtășești cu noi ce-ai citit anul ăsta. Unele cărți sunt interesante și mă gândesc să cumpăr câteva dintre ele. Ca răspuns la întrebarea ta, eu am început să citesc de curând Arhipelagul Gulag al lui Soljenițîn

    P.S: ”Work-from-home-ul” nu are ce căuta în textul unui om ca tine.

  7. Fernando Pessoa – Cartea nelinistirii. Citita in tihna, in doze mici pe parcursul a aproape doua luni de zile. Am regasit o buna parte din gandurile personale analizate mult mai detaliat si expuse foarte clar. Una din temele reluate pe parcursul intregii carti e lupta impotriva modului de a ne manifesta superficial sau a ne angaja in tot felul de actiuni fara niciun sens.

  8. După cum poate ştii, eu citesc beletristică şi pedagogie(când mă ia amocul), dar tot ți-aş sugera recent republicata „Frica în Occident”.
    Revelația anului e Sana Krasikov-„Patrioții”.
    Dacă ți-a plăcut Yu Hua, nu-l ignora pe Mo Yan. Eu aş zice să începi cu „Broaşte”, deşi „Obosit de viață, obosit de moarte” e Mo Yan-ul meu favorit.

  9. Am notat cateva titluri care ma atrag mult, multumesc pentru recomandari si detalii.
    Din cartile citite anul acesta, mie mi-au placut mult :
    1. Lucian Dan Teodorovici – Matei Brunul
    2. Filip Florian – Toate bufnitele
    3. Jose Saramago – Eseu despre orbire
    4. Evgheni Vodolazkin – Laur
    5. Magda Szabo – Usa

  10. Ciuma lui Camus e doar “ok”? Baaaaaaaa

    De ce il uram pe Cartarescu? Pentru ca e pedofil, lol.

    Esti stresant cu acel “atat” repetat obsesiv.

    Atat.

  11. Cam tot ce ai enumerat pana la Etnogeneza și tuica m-ar interesa sa citesc! Aur curat!
    Eu am citit Scarlett de Alexandra Rypley, continuare la Pe aripile Vântului, deși este o carte romantata, considerata pentru femei, este buna pentru ca poți vedea și o descriere a a Irlandei și spiritului irlandez și nu este atat de siropoasa ca alte carti, mult mai realista analiza relațiilor între barbati și femei..Ar mai fi Regii blestemați de Maurice Druon, sunt la al treilea volum, despre regii Franței și uneltirile pentru acapararea tronului, carte după care s-a inspirat George Martin cu Urzeala tronurilor. Mai este Epoca intunecarii, recomandata de tine, o istorie a oprimarii realizata de crestini, Urzeala tronurilor de George R R Martin, interesanta pt cei care iubesc istoria și fictiunea deopotriva, Viata cotidiana în comunism de Adrian Neculai, o radiografie a cozilor și diverselor manifestări în comunism, cu interviuri foarte interesante ale oamenilor care au trăit atunci, Suflete moarte de Gogol, despre un vânzător de suflete, nu zic mai mult, Gerard Leleu cu Bărbatul de azi explicat femeilor, dar asta e mai mult pt femei, Formele fundamentale ale angoasei de Fritz Riemann, pt ca am o fire nevrotica și am vrut sa știu mai multe. Nu mai știu, or mai fi fost câteva pe care le am uitat..

  12. Cel mai mult si cel mai mult pe 2020 mi-a placut Clopotul de sticla, singura proza a Sylviei Plath. Iti foarte multumesc pentru lista!

  13. Eu am luat recent Corporația Norilor (chiar gratis la o promoție 2+1 a celor de la Elefant ) dar nu o recomand deloc…
    78 de pagini de prăjeală din care nu rămâi cu nimic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.
Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.