Georgeisme
Numele meu este anxietate și am George Bonea.

Noii bugetari: fotbaliștii

Am citit acum o știre în Gazeta Sporturilor care aproape că m-a făcut să plâng ca la golul lui Maccarone din 2006: Liga Profesionistă de Fotbal din România a compus o scrisoare prin care vrea să ceară statului român mai multe măsuri concrete pentru salvarea echipelor de fotbal din Liga I (în fața inevitabilei crize pe fondul pandemiei de Covid-19).

Una dintre cereri este ca statul să asigure 75% din salariile fotbaliștilor pe perioada stării de urgență.

Da, ai citit bine.

Pentru o perioadă de timp (cât o ține starea de urgență), fotbaliștii devin 75%-bugetari.

Să zicem că doleanțele vis-a-vis de amânarea/eșalonarea/reducerea/înghețarea unor taxe/contribuții/dobânzi le mai înțeleg (nu pe deplin, dar n-are rost să discutăm sexul îngerilor), dar p-asta cu salariile…

La câtă performanță face fotbalul românesc știm sigur că salariile sunt exagerat de mari.

Sunt unii mai răsăriți, dar o majoritate covârșitoare dintre fotbaliști parcă vin „la muncă” doar pentru că încă se visează Messi, s-au plictisit de FIFA pe Play-Station și trebuie să facă bani pentru iubitele instragramărițe și mașini.

Cum să plătești din bugetul statului (care oricum o să fie supt de peste tot în perioada următoare) salariile unor sportivi care nu mai atrag la stadion nici îndeajuns de mulți suporteri cât să-și acopere consumația în cluburi?

Cum să ajuți niște bijnițari care aproape au băgat echipe în faliment într-o încercare penibilă de a-și măsura mădularele?

De ce?

Că sună bine „susținem sportul românesc”? Păi mai avem și alte sporturi. Unele chiar aduc medalii.

Știu că pe noi ca neam ne-a pălit frenezia stadioanelor în ultimii ani, dar exceptând aniversarea liderilor PSD nu prea avem la ce ocazii să le umplem. La fotbal mai vin oameni mulți doar când sunt vedete străine de văzut și speranța că n-o s-o luăm prea rău pe coajă.

Putem număra pe degetele de la o mână cu degetele amputate echipa care mai face niscaiva performanță în țară și în afară. Restul se chinuie, ori se roagă la toți sfinții să mai scoată o prezență europeană ca să vândă șoferi de BMW și Audi pe scoruri de Mbappe.

Alea care se chinuie ar putea avea o scuză, dar e cam târziu pentru ele.

Cică-n Danemarca așa se face. Danemarca e cu 115 ani înaintea noastră la piste de biciclete. Hai să-i ajungem la asta și apoi să-i egalăm fotbalistic.

Știu că fotbalul românesc are potențial și că mai mult ca sigur în 5-10 ani ne punem pe picioare, câștigăm trofee, umplem stadioane, vin străinii la noi în valuri să vadă vedetele mondiale… dar până atunci mai sunt vreo 5-600 de ani și mă gândesc la faptul că mai sunt atâtea categorii sociale care ar merita să fie susținute 75% din bugetul de stat.

Dar fie, dacă voi vreți să dăm banii pe circoteca asta fotbalistică din Liga I… bine că avem destulă făină pentru pâine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.
Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.