Georgeisme
Numele meu este anxietate și am George Bonea.

Despre succes și de ce trebuie să dezbată Iohannis cu Dăncilă

Dezbaterea Iohannis – Dăncilă e mai necesară ca oricând. S-a produs o fisură în societate, argumentată cu „n-are ce să vorbească Iohannis cu Dăncilă că-i proastă și oamenii deștepți n-au ce să vorbească cu proștii”.

Dacă România își clădește viitorul pe astfel de raționamente e clar. Societatea o să se divizeze atât pe considerente economice (bogați vs. săraci, un fenomen din ce în ce mai întâlnit și în alte țări) cât și pe impresii intelectuale (deștepți vs. proști). N-au unii ce să discute cu alții.

Dacă vorbești cu prostul te îmbolnăvești de nimicnicie. Dacă dai noroc cu săracul se prinde penuria de tine și nu mai scapi.

O să vedeți că e o legătură între non-dezbaterea Iohannis-Dăncilă și ce urmează să vă relatez.

Ieri scriam pe blog un articol despre un vlogăr român care mi-a lăsat impresia într-un video că e un mojic misogin. Nu mi s-a părut că articolul era un atac, ci o analiză cvasi-colocvială asupra unei atitudini pe care (declarativ) o blamăm. Unii au înțeles ce am vrut să spun. Cel puțin ăia a căror părere o consider relevantă.

Comunitatea de fani a vedetei a explodat și deja de vreo 24 de ore primesc constant mesaje private și comentarii.

Toate mesajele sunt „de bine” și eu, în locul celebrului vlogăr, m-aș umple de mândrie să știu că-s urmărit de sute de tineri (vorbesc și de vârsta mentală, nu doar cea fizică) care muncesc „la portofelul lu’ tata”, fac poze pe capotele mașinilor pe care nu le au sau sunt analfabeți (nu știu să scrie inteligibil, nu pretind să fie corect).

99% din fanii vlogărului mi-au spus că idolul lor e de succes pentru că:

  • Are bani;
  • Are fani mulți;
  • Are vizualizări pe Youtube.

Din păcate asta e o altă culme în care a ajuns societatea. S-a ajuns în punctul în care succesul unui om e confirmat exclusiv de futilități. Bani, fani, succes pe Youtube. Logica asta e atât de păguboasă încât ne îndreptăm sigur spre raționalizări precum: „Vlogărul X e un scriitor mai bun pentru că a vândut mai multe cărți decât… (autor celebru)”, „muzica 5Gang e net superioară celei de la Operă pentru că au mai mulți fani și bani”.

La asta o să ajungem.

Majoritatea fiind așa cum o știm ea va da tonul succesului. Majoritatea decide ce e succesul, raportat la capacitatea ei de a-l înțelege. Doar că suntem pe punctul de a afla că și postura de elită urmează să aparțină celor care bifează la „bani, fani și vizualizări”. Dacă asta e gândirea maselor (și știți în sufletul vostru că așa e) vă rog să deschideți ochii și să înțelegeți faptul că trăiți în țara următoarelor elite: Borcea, Becali, Zăvoranu, Dragnea ș.a.m.d.. Ăștia au cei mai mulți fani. Și bani. Și vizualizări.

Încerc să port un dialog cu toți cei care-mi scriu măscări în privat. Atât cât se poate. Dar nu vreau să-i las să creadă că nu sunt ascultați, ori că au dreptate. Poate n-au înțeles din prima ce am vrut să spun în articol (n-au înțeles, au reacționat emoțional, ori pe fondul educațional). Dar trebuie să discutăm și să-i ajutăm să înțeleagă că pentru o țară mai bună nu „banii, fanii și vizualizările pe Youtube” sunt cheia succesului.

Oricum, slabe șanse să înțeleagă ceva din moment ce idolul lor susține atitudinea asta.

Tocmai d-aia și Iohannis trebuie să discute și cu cealaltă tabără. Chit că n-au dreptate, trebuie să le oferi șansa la un dialog. N-o să fie civilizat, n-o să fie plăcut, dar și ei sunt oameni. Merită ascultați. Slabe șanse să-i schimbi, dar dacă nu încercăm putem să rupem deja țara în două.

De ce e important dialogul între tabere? De ce e important ca unii și alții să sublinieze derapajele din online? Peste ani ăia vor conduce în România, atât cât îi va duce capul. Divertismentul are și rol educativ și dacă au râs la prostii nu vă așteptați la multe. Nu stați în turnul de fildeș și nu-i priviți de sus. O să vă loviți de ei. Ori o să vă lovească ei.

Dacă nu există dialog bula aia o să crească până o să ne acapareze. Deja o face. Are valori proprii.

Și nici alegerile nu știu cât vor schimba situația… unii dintre ei sunt atât de proști încât sunt în stare să voteze anti-PSD doar pentru a părea dezirabili, neștiind că lovesc în sistemul care le oferă oxigen și fundație pentru „succes”.

P.S. – dacă mai vreți mesaje de la fanii lui Andy Popescu putem face o expoziție. Am de un Luvru.

P.S. 2 – Inapții vor considera mereu critica drept „haterăeală”.

P.S. 3 – Christopher Hitchens a scris despre Maica Tereza că era o escroacă, monarhia britanică o farsă și Dumnezeu o glumă sadică. Vlogărul Andy Popescu are impresia că impresionează amenințând că vine la următorul meu show de stand up.

4 răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.
Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.