Georgeisme
Numele meu este anxietate și am George Bonea.

Băi părinți, ce dracu` ați păzit în `89?

Am și eu o întrebare pentru generația care avea peste 25-30 de ani la Revoluție: ce mama ei de treabă ați făcut după? La ce s-a rezumat viața voastră imediat după ce ați încetat să vă mai împușcați între voi, ca proștii – în unele situații, după ce armata și organele s-au dat de tot cu poporul și au dispărut „teroriștii”?

Vă mai amintiți primele luni de după mazilirea lui Ceaușescu?

Eu la Revoluția din 1989 aveam vreo 5 luni. Nu știam nimic și nu eram în stare de mare lucru. Dar voi?

Că pe unii dintre voi vă aud/văd pe la protestele recente, dar mă izbiți periodic prin autobuze, pe la metrou și la piață cu „eu am luptat la Revoluție”. Bine, bine, dar ce ai făcut după?

Dacă faci un sondaj de opinie ad-hoc și întrebi categoria de vârstă 60+ „ați votat cu Iliescu în 1990?”, mulți îți vor răspunde că „nuuuu! Cine mamă, eu? Cu Rațiu am votat, cum să votez cu Iliescu?”. Săracul Rațiu, a fost votat de 85% dintre români, dar nu s-au aliniat planetele.

Adevărul e altul: 85% victorie și mandate fără număr pentru aghiotantul lui Ceaușescu. Cum le-a făcut? Dracu` știe, nimeni nu l-a votat, nimeni nu l-a plăcut, dar s-au bucurat cu toții de pragul de pensionare coborât la început de `90, s-au bătut pe pomeni electorale și au făcut ochii mari la promisiuni.

Unde erați după Revoluție când țara a-nceput să se-mpartă după cum își adunase Iliescu pe lângă el? Erați la Cola? În drum spre Germania? La Turci în căutare de blugi și aur?

Nimeni, din toată societatea asta eroică nu și-a pus întrebarea „cine-i bă nene Iliescu ăsta? Petre Roman? Sănculescu? Băsescu? Da Sergiu Nicolaescu ce caută el în politică? Să stea la filme!”. N-a zis nimeni nimic.

Toată țara era la shopping, basculau țigări, gumă de mestecat și așteptau deschiderea primului McDonald`s, să fim și noi în rând cu lumea.

Și acum vin aceleași fețe ponosite, reșapate de la Revoluția trecută, să spună că revoltații de azi nu știu nimic. Că-s copii naivi și proști. Bine că ați fost voi deștepți. Ați făcut treaba pe jumătate. Ați scos sacul de gunoi din casă, dar n-ați văzut că s-a rupt și că pe hol a rămas toată mizeria, voi stând în fața ghenei cu un sac gol. Întorși în casă, puși în fața realității puturoase, ați spus „eee, se curăță după shopping. Au băgat Pepsi la magazin!”.

Ați plecat la cumpărături prin 1990 și ați revenit astăzi, obosiți de atâta plimbare prin magazine și achiziționat acareturi ieftine și la oferte. N-ați făcut mare brânză, dar măcar ați văzut multe brânzeturi prin galantare. Asta a lăsat impresia de avuție. C-o vezi și crezi că o poți avea.

Aici „a greșit” Ceaușescu. Trebuia să lase vitrinele pline, să dea marfa pe afară, dar să n-ai bani. Altfel funcționează psihicul dacă ai opțiuni, dar n-ai bani. Strângi din dinți să cumperi că „ai ce. N-ai bani și se strică marfa-n raft? Nu-ți pasă, ea există, o vezi, o consumi cu ochii.

Gata, voi ați demonstrat ce era de demonstrat. V-ați trăit traiul, v-ați mâncat pomana electorală.

Voi puteți merge la un cico. Au băgat și oferte la tigăi. Hai, nu vă supărați, că vouă vă plac ofertele. Dacă vă plăcea politica nu făceați coadă la Bingo, Caritas și aur turcesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.
Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.