Numele meu este anxietate și am George Bonea.

Biserica, Volkswagen-ul societății românești

VW va înregistra profit în 2015, dar doar pentru că au avut jumătate de an la dispoziție să vândă.

Pardon, să mintă.

Pentru anul 2016 le țâțâie planetarele de frică fiind daune de plătit, amenzi, dar mai presus de orice, trebuie să-și revină în rolul de companie de încredere. Lucru care cred că se va-ntâmpla fără prea mari bătăi de cap prin câteva campanii reușite, frumos împachetate. Să scoată un VW cu sandvich-maker încorporat și vor rezolva problema. Ori mai bine, o mașină care să polueze pe minus.

Nu mai contează utilitatea, important e să-ți lase impresia că ai nevoie de acel ceva în plus. Hei, cele mai noi smartphone-uri au funcție de mini-cântar! Nu se știe niciodată când ai nevoie. De câte ori s-a-ntâmplat să vorbești la telefon cu mama ta și să-i spui: “Da mamă, aș face un cozonac, dar nu am cu ce să cântăresc câteva grame de făină…”. 

În altă ordine de idei, BOR-ul are, încă, o imagine bună-n țară. Moaștele produc cozi și profit, politicienii varsă bani, credincioșii rămân un mădulare active și loiale.

În ultima perioadă mi-am deschis mintea spre o lectură mai… spirituală, ori explicativă vis-à-vis de fenomenul religios.

Nu, nu-l citesc pe Arsenie, dar m-am lăsat captivat de Erich Fromm (“A avea sau a fi?”), carte care analizează destul de logic și trist etapa prin care se scaldă specia dominantă: avari și posesivi. Sau cum îi descria mai plastic Freud, caractere anale. Și nu suntem așa de câteva zile. Cum faraonii voiau să fie îngropați cu bunuri pentru viața de dincolo, așa și noi ne îngropăm în bunuri pentru veșnicie. Clasica discuție ești ceea ce cumperi.

carte

Ce legătură au toate cu biserica și VW? Aparent nici una, dar toate au un numitor comun: obiectele și profitul. Nesimțirea și ghiolbănismul. Precum VW și BOR-ul vinde și promite. Știm despre ambele că nu-s sincere, dar încă n-a apărut cineva care să declare că “moaștele nu vindecă și nu aduc atâta bine cât garantează biserica”. Bine, n-ar crede masele o astfel de informație, dar e încă o cărămidă la temelia zidului care înseamnă îngrădirea unei instituții mârșave.

Hai s-o închei în ordine:

    • VW minte și sper să dea faliment;
    • BOR este o mizerie unsă cu mir și frumos împachetată, dar prin ce fac reprezentanții bisericii reușesc să-i facă pe oameni să-l urască pe Dumnezeu, considerând că-i responsabil pentru tot. Și să-i faci pe oameni să-l urască pe Dumnezeu pentru neghiobiile tale este cea mai mare crimă împotriva religie, Preafericitule;
    • Vine Halloween-ul și toți românii-s speriați că se duce „românismul. Acei români care vor o mașină bună și străină, un telefon bun și străin și haine de firmă. Firmă străină;
    • Ce vedeți mai jos este mai înfricoșător decât orice sărbătoare străină/păgână/Halloween:

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.
Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.