Numele meu este anxietate și am George Bonea.

În viitor ne batem cu roboții pentru locuri de muncă?

Recent o știre m-a impresionat: în SUA s-au testat cu succes primele camioane capabile să circule mii de kilometri fără șofer. Merg ele așa „de nebune”, ghidate prin satelit. Sunt tapetate cu senzori și se descurcă minunat. Asta înseamnă că-n curând (dacă se investește îndeajuns pentru implementare) mii de oameni vor rămâne fără locuri de muncă. Da, istoria se repetă și progresul tehnologic lasă (din nou) oameni fără un venit. Asta dacă nu cumva…

O poză total random
O poză total random

Știm deja că tehnologia va avansa atât de mult încât vom ajunge-n punctul în care doar IT-iștii vor mai lucra.

Pâinea, automobilele, grâul, pateul ș.a.m.d. vor trece prin „mâinile” roboților care vor face toată treaba oamenilor. Și atunci, ca și acum, vor apărea oameni nervoși care vor blama tehnologia și roboții pentru faptul că nu mai au unde să meargă 8 ore pe zi. Ce rămâne de făcut? Un război civil, se va pune iar (falsa) problemă că suntem prea mulți pe planetă, o să se moară de foame și cu asta basta. Dar e fals să învinovățești tehnologia pentru victimele progresului.

Manu Chao, Președinte Mondial
Manu Chao, Președinte Mondial

De vină pentru tot ce se-ntâmplă și se va-ntâmpla este tot omul. De fapt, omul avar. Calic. Dispunem deja de îndeajuns de multă tehnologie încât mii de oameni să-și permită „luxul” de a face o muncă mult mai ușoară și de a avea și ce să mănânce. Tehnologia automobilelor electrice a evoluat incredibil, dar cineva vrea în continuare ca industria petrolieră să supraviețuiască.

Cineva, care deja are prea mult, vrea MAI MULT!

E o boală să vrei mai mult, mai mult, mai mult. Atât de mult încât să n-ai cum să consumi/cheltui tot ce ai. O să ajungem în punctul ăla al evoluției încât să ne permitem să stăm toți 7-10 miliarde cu burțile la soare. Dar din păcate n-o să putem face asta pentru că știm „vrei să mănânci trebuie să muncești”. Uneori mai mult, uneori mai periculos, uneori pentru nimic.

Asta pentru că mulți dintre cei bogați (1% ăia) vor vrea mereu mai mult. În timp ce ultra-bogații vor uita câte băi au în vile, li se va pune praful pe mașini pentru că au prea multe și vor face o risipă incredibilă de orice, tu o să știi că „suntem prea mulți”, „mâncarea-i prea puțină” și „roboții ne lasă fără locuri de muncă”.

Cred că trebuie să ne relaxăm. Toți.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.
Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.