Urăști țiganii? Vezi Aferim

2

Dacă nu faci parte din categoria celor care cred că românii sunt mai puri decât arienii imaginați de Hitler, ori că suntem pântecul creștinismului, cel puțin pentru educație spiritualo-civică merită să vezi „Aferim!”. Dacă ești și genul de om care crede că de fapt țiganii n-au fost niciodată sclavi ci e totul o conspirație de genul „naziștii n-au omorât evrei, doar s-au împiedicat câțiva și s-au lovit cu capul de borduri”, e imperativ să vezi „Aferim!”.

Împreună cu alți nouă oameni (9!) ne-am instalat în scaunele de la Cinema Europa (am spus că-mi fac abonament aici, așa că mă țin de cuvânt) și-am așteptat să-nceapă.

Povestea-i simplă și bine scrisă, mai ales că se păstrează cât mai autentic posibil limbajul secolului 19 din Țara Românească.

Un zapciu pleacă în căutarea unui rob care a fugit de la stăpân. Evident, robul e țigan, ca toți robii în perioada aia. Și pe drumul ăsta dăm de toate stereotipurile vremii. Parcă filmul ăsta explică tot: mentalitatea de victime nenorocite pe care o au mulți compatrioți, ura față de alții care se descurcă, habotnicia mistică, rasismul, sexismul, prostia retrogradă, ce mai, toate boalele morale ale unei societăți care astăzi nu-și pune întrebări de ce se vorbește mai mult despre siliconate decât despre ISIS sau Putin.

Nu vă spun cum se termină filmul, spun doar că pentru rasiști e cu happy end.

Ce altceva să mai spun? Simt că aș putea să zic mai multe despre rasism, dar din păcate cred c-o să intrăm în niște polemici intermidabile până o să mă enervez la replica „infracționalitatea e genetică”. Recomand filmul, apoi cartea „Cronică de familie” de Petru Dumitriu. Astea-ți pot explica multe vis-a-vis de evoluția unor mase de români, etnici sau nu.

Apropo, e splendid să văd un film românesc cu 0 (zero!) referințe la comunism, Ceaușescu sau cozi. Oare să fie adevărat? Am terminat perioada asta?

 

Recomandări
2 Comments
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *