Numele meu este anxietate și am George Bonea.

Și până la urmă care-i drama dacă scoatem ora de Religie?

Există doar trei discuții care gravitează an de an în jurul noțiunii de ȘCOALĂ: cum cade tencuiala pe elevi, ora de religie și perlele de la Bacaloreat.

Dezintegrare fizică a școlii este evidentul raportului „investiție-rezultate”. Pfuai, ai putea să-ți imaginezi o țară, să-i spunem România, în care pentru un singur an bugetul alocat cultelor, armatei și bunăstării politicienilor, s-ar da Educației? Se vede că m-am apucat de literatură SF.

Am tot citit despre elevi sechestrați de profesori de Religie, ori amenințări cu moartea veșnică.

Zeci de aberații care pot leza mintea unui copil. Nu văd cum ar putea performa educativ și-n viață dacă știe că e privit de sus și are o „sfântă” drujbă deasupra capului. Cred că asta este cea mai mare contradicție privind ora de Religie în școli. Școala, prin ce materii sunt predate, te încurajează să-ți deschizi mintea, să-ți imaginezi, să depășești niște limite. Pe când Religia vine cu o linie trasă, de ea nu treci. E atât de simplu. Singurul moment când religia se deschide e pentru a-ți permite să ajungi prin alt drum la același rezultat. Mereu la același rezultat. Nu-i matematică, unde o formula îți rezultă X, iar o alta Y. Matematica îți permite libertatea asta. În Religie orice, ORICE, orice formula trebuie să rezulte Dumnezeu. Altfel e greșită.

religie 2

Dar hai să spunem că scoatem Religia din școală, ori o facem materie opțională. O să fie o drama atât de mare pentru elev? Va avea cineva de suferit? Nu se va putea concentra copilul între ore dacă nu știe că joi pe la prânz are o oră de Religie? Să nu fim absurzi. Dacă scoatem Geografia o să-i fie greu elevului să plece după școală-n munți să vadă solurile sau relieful variat. În schimb, dacă scoatem Religia, la fiecare colț de stradă există câte un loc special de unde poate învăța abc-ul.

În liniște și-n atmosfera propice. E chiar lipsit de spiritualitate ca-ntr-un mediu haotic și neliniștit precum școala să vrei să-l îndeși pe Dumnezeu. Cum să vorbești despre cele sfinte când audiența se gândește la sex, coșuri, Hanna Montana, profa de chimie, proful de sport sau rezultatele din Champions League. Nu e mai mulțumitor față de Ăi de Sus să-i tragi deoparte pe cei interesați și să faceți ora într-un mediu pentru care toți și-au dat acordul, fizic și emoțional? Că altfel…

Și apropo, nu e ora de “Religie”, ci ora de Ortodoxism. Să-i spui generic “Religie” unei materii dedicate exclusiv unui singur rit e ca și cum la Sport ai face doar cumpăna într-un picior.

religie 3

Un răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.
Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.