Dacă am ajuns să am în oracol două persoane din Republica Moldova sunt considerat unionist? Întreb.
Acestea fiind zise, doamnelor și domnilor, episodul cu numărul 28 din Oracolul Meu vă aduce în față o tânără doctoriță de la Chișinău: Nadejda Bîrlădeanu. De ce n-a venit la București să cânte? De ce n-a plecat în străinătate? De ce medic? Aflăm împreună.
Lectură plăcută. Și nu uita, dacă suntem prieteni pe Facebook tu urmezi.
…
-
Nadejda. Din Chișinău. Hai să începem cu sinceritate: Moscova sau București? Putin sau Iohannis? Tezaur sau non-tezaur?
Nadejda, din Chișinău. Din clasa I în București. NU Moscova și NU Putin. Poate doar de vizitat. Tezaur.
-
Despre Chișinău am auzit puține. E de vizitat? E periculos? E scump?
De văzut: orașul (mai verde, mai aerisit, de intrat în vorbă cu oamenii, de mâncat plăcinte și pirojoci, de văzut bisericile și de ascultat soborul) și podgoriile Cricova. Nu e scump, prețurile sunt puțin mai mici ca în București. De făcut plinul înainte de ieșirea din țară.
-
Chirurg? E o plăcere să tai oameni sau o faci pentru că trebuie, că ți-ai uitat telefonul în ei?
Oficial nu sunt medic chirurg, voi vedea după Examenul de Rezidențiat din noiembrie. Totuși, chirurgia mă atrage pentru că îmi place să lucrez cu capul, dar să îmi folosesc și mâinile.
-
E adevărat ce se spune despre moldovence? Că vin la București, la asta mă refeream. Ce adevărat mai știi?
E adevărat că au venit multe modovence în România, tocmai pentru că influențele rusești nu le reprezintă. E adevărat că moldovencele au acel tupeu frumos, hotărâte și calde în același timp. Eu așa îmi văd mama, rudele de sex feminin și femeile din Basarabia pe care le-am cunoscut în România.
-
Care-i planul? Pleci în străinătate sau rămâi medic p-aici?
Încep aici, mai departe o să văd. Mi-ar plăcea foarte mult să plec, să îmi deschid orizontul, să văd sisteme medicale diferite de cel din România și modalități noi de abordare a pacientului, pentru ca apoi, poate, să mă întorc.
-
E bine sau nu e bine să se unească Rep. Moldova cu România? De ce?
Ca să fiu realistă, nu cred că se va întâmpla acest lucru. Moldova, din păcate, e o țărișoară de graniță ce desparte două mentalități prea diferite. Oamenii tind spre democrație, însă primesc foarte multe resurse ieftine din partea opusă.
-
Când nu ești prinsă cu medicina ce faci? Hobby-uri?
De obicei mă implic în alte proiecte medicale.
Ador să călătoresc, să văd culturi, artă și religii noi, statul pe nisip și în iarba verde, îmi plac prietenii mei și discuțiile lungi și motivante, sporturile care oferă un plus de adrenalină, îmi place să gătesc pentru că mă relaxează.
-
Ce știi să gătești? (e un stereotip că moldovencele gătesc)
Gătesc excelent, acesta e stereotipul! Eu am învățat să gătesc de la bunica, mama nu gătește. Îmi place să fac plăcinte cu brânză, mărar și ceapă verde, învârtită, pâine de casă, nalisnici (un fel de clătite), scrob, sous (aici nu știu să explic, pot doar să îți dau rețeta), mămăliguța cu brânză și smântână, borș cu curechi și sfecla roșie…. sunt multe tare! Dacă ești invitat la o nuntă sau un botez în Basarabia o să vezi acolo ce înseamnă masă plină! Încerc să intru și în zona mediteraneană puțin, ca să echilibrez situația.
-
Ne spui ceva în rusă? Atât cât cunoști.
Pizdeţ (și altele)! Ia liubliu tebea! Spasiba balşoia! O înjurătură, „te iubesc” și „mulțumesc”. Și alte câteva propoziții scurte cu care cred că m-aș descurca din postura de turist în Moscova. În familia mea nu s-a vorbit rusă și cam atât știu să zic, dar dacă aud un turist că bârfește, îmi dau seama.
-
Ceva amuzant?
Știam un banc în rusă, dar trebuie să-mi folosesc și mâinile, deci n-aș fi amuzantă.
Însă, dacă te hotărăști să mergi în Chișinău și calci pe cineva din greșeală, nu spune „pardon”. O să creadă că te referi la zona posteriorului și vei înrăutăți situația.