O companie din SUA și-a cipat angajații (cu acordul lor) încă din 2017. S-au gândit că-i mai simplu. Să nu se mai chinuie oamenii cu ecusoanele/badge-urile la gât, ori la pantaloni. Vin la muncă și jucăria din corp rezolvă toată problema, îi scapă de epuizantul efort de a ridica o bucată de plastic spre un mecanism care face „bip!”.
Chit că ne place sau nu, în viitor o să ne microcipăm cu toții. Cel puțin asta prezic mai toți oamenii care știu cu ce se mănâncă tehnologia și gândirea maselor.
Bine, textul ăsta nu-i despre habotnicii care nu vor asta pentru că Satana, 666 și Baphomet Androginul.
Poate că noi o să fim prea bătrâni (cine ar vrea să urmărească niște moșnegi flatulenți? Companiile de asigurări? Firmele de pompe funebre? „George, să fim serioși…”), dar copiii noștri vor avea un viitor ultra-tehnologizat la cum se prezintă totul.
Și de ce n-ar vrea un cip în cap, mână și picior? De ce nu și-ar monitoriza totul pe smartphone?
În câțiva ani tehnologia o să-ți permită să faci n-jpe mii de chestii cu cipurile din corp. Ăștia care azi își măsoară pașii cu brățările vor ajunge niște înapoiați. Auzi, să-ți măsori pașii… pf! În următorii ani oamenii-și vor compara leucocitele. Viteza sângelui o să fie o chestie de topuri. Medicina o să fie iar reinterpretată de non-medici care se folosesc de datele tehnologice pentru a inventa business-uri și secte dubioase: „mărește viteza de sedimentare a hematiilor dacă vrei să ai o chakră mai curată”. O să vadă ei în datele furnizate de tine, via cip.
În câțiva ani o să explodeze trendul tech-influencerilor care vor promova ciparea: „merg la Mega și plătesc din încheietură! WOW. Viața e așa simplă!”, „Cipul din cap știe ce serial vreau să văd pe Netflix. Nu se poate mai simplu!” sau „Dau add pe Facebook tipelor din metrou cu ajutorul senzorilor oculari legați la cipul din coccis. Viața merită trăită!”
Evident că n-o să vrea toată lumea să se cipeze.
Niște sălbatici. Dar dacă-i dăm crezare statisticianului Nassim Taleb, minoritățile cu tupeu se vor impune.
O să fie trendy să te cipezi. Băncile care azi te încurajează s-o arzi fără portofel și să treci pe smartphone îți vor spune-n câțiva ani că a mai cool metodă să-ți plătești cumpărăturile e să-ți lași fizicul scanat. Vedetele vor lăuda chestia asta în schimbul unor sume frumoase. „Lua-ți-ai cipul la cumpărături!”. „Reduceri din cip în cip!”. „Dă-te-n cipul meu!”. Reclame.
Apoi politicienii își vor da seama că microciparea e o treabă destul de utilă. Poți monitoriza oamenii. Mai ales pe ăia nașpa. Și pe ăia ok. Pe toată lumea (vezi ce se întâmplă în China). Dar nu-s proști, vor împinge inițiativa în spațiul public comunicând scopuri nobile: „să ne gândim la copiii noștri și la pedofili. Nu ne putem juca în condiții de siguranță când vine vorba de copii” și alte discuții care includ cuvintele „copii”, „noștri” și „siguranță”.
Apoi, cel mai probabil, n-o să mai fie totul așa mișto și simplu. Dar nu mai contează, poți achita abonamentul la Pornhub dintr-o simplă mișcare de încheietură. Ai grijă să nu-i dai share pe Instagram clipului dintr-o mișcare greșită de pleoape. Eh, lasă. Oricum știu cu toții că ești ciudat. Hentai… doamne!