Numele meu este anxietate și am George Bonea.

Nu există ortodoxism-light, nu mai încercați

Prodecatul Facultății de Teologie, Vasile Răducă, a declarat în cadrul unei emisiuni la Radio Trinitas că violul nu se lasă cu sarcină dacă nu-ți place. Am parafrazat.

Lumea s-a aprins ca lumina sfântă. Și aș spune că nejustificat.

E 2019 și unii (bula asta tolerantă, deschisă) mai face ochii cât cepele la declarații „șocante” venite din partea unor reprezentanți ai bisericii. Asta pentru că oamenii au impresia că ortodoxismul se poate reforma în ce variantă vrea mulțimea. Nu. Cel puțin nu azi, nu acum.

Flower-powerii moderni au luat scheletul rigid al ortodoxismului și au început să-și imagineze carne pe el, pe alocuri au mai înfipt un pierce, au mai făcut un tatuaj. Dar așa ceva nu există. Religia spațiului nostru e rece, caustică. Degeaba vor toți hippioții (agnosticii?) să-l transforme pe Dumnezeul ortodox într-un zeu modern care acceptă homosexualii, ateii, femeile cu machiaj, care pedepsește preoții opulenți și nu vrea catedrale mari.

Dumnezeul ortodox este precum a grăit prodecanul Răducă. La dracu, omul știe religie că asta e meseria lui. Și din moment ce nu l-au criticat alți sus puși din BOR înseamnă că a grăit adevărul.

Dacă îți duci mașina la service și mecanicul îți spune că-i defectă tu îi spui că are „toane” pentru că vrei să interpretezi altfel faptul că nu merge? Omul e de meserie. Știe ce zice. La fel și Răducă. El știe mecanica ortodoxismului.

Nu știu de ce le e așa greu oamenilor să înțeleagă că ortodoxismul nu e după mintea fiecăruia. Este așa cum îl conservă angajații lui Dumnezeu pe sucursala România. Dacă prodecanul de la Teologie spune că lui Dumnezeu nu-i plac prezervativele și copulările în poziții animalice înseamnă că așa e. Nu vine un hipster de secol 21 cu alte păreri despre Dumnezeul ortodox. Da, de după pătura transpirată a unui cuplu care s-a iubit în vreo 10 poziții păgâne se poate emite o părere, dar „Dumnezeu e în fiecare din noi” și „Dumnezeu este o energie a binelui” sunt reinterpretări în afara legii ortodoxe.

Practic își inventează fiecare un Dumnezeu, după cum gândește (oare așa a apărut și primul? Oare?).

Când mai treceți prin fața bisericii ortodoxe și vă faceți cruce, cu fiare-n urechi, tatuaje pe corp și gânduri care nu includ post și mătănii, să știți că dumnezeul lui Daniel&Co. nu e prea încântat. Și-l doare-n aură de cum îl zugrăviți voi.

Nu există ortodoxism-light, cum nu există o rețetă pentru cadouri haioase. Sunt șanse mari ca la Judecata de Apoi să-l auzi pe Răducă suflând către Dumnezeu: „a fost o persoană decentă, a ajutat oamenii, dar a copulat cu prezervativ…”. Să nu te arzi. Ce faci tu nu-i Pariul lui Pascal, ci Fofilarea lui Mitică („păcătuiesc nițel că Dumnezeu iartă”).

Un răspuns

  1. Nu mai scrieți despre religie/ortodoxism. Nu merită niciun pic de atenție.
    Despre astrologie de ce nu scrii?

    Mai dă-i în plm de creștinopați. Nu merită să scrii nici atunci când o comit.
    Ignore.

    A propos, până la ce vârstă mai e normal să crezi în Dumnezeu?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.
Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.