Au ei multe de rezolvat francejii, dar uite că-n materie de logică alimentară sunt pe punctul de a schimba radical situația. La ei în țară, dar prin puterea exemplului sper că și la noi.
Știm deja că anual se aruncă multă mâncare. Câtă? O treime din cât se produce. Poate nu ai citit bine și vrei să-ți repet: O TREIME! Adică producem atât de multă mâncare încât putem să mai hrănim două planete asemănătoare. Cu toate astea, sunt milioane de oameni care mor de foame. Aici, pe planetă cu noi. Unii sunt foarte aproape de casa noastră. De exemplu, până-n Paris sunt aproximativ 2000 de kilometri. Dar francezii au ce să mănânce, stau foarte bine la capitolul ăsta în comparație cu… moldovenii de peste Prut (locul 52 în lume în topul celor mai sărace țări). Ca să nu mai spun că-s sate în România unde nimicul e fel principal, secundar și desert.
Ce vor să facă francezii?
Vor interzice marilor lanțuri de magazine să mai arunce mâncare (cărora mulți le spun cu ignoranță „gunoi”). Că așa facem toți. Dacă apare o pată pe carne/legume/fructe le aruncăm. Nu înseamnă că-s stricate, e doar o pată. O spun eu care-s fandosit când văd pete pe banane. E același principiu ca la oameni: dacă îmbătrânești și-ți apar pete nu înseamnă că te-ai stricat, ci ești doar puțin trecut, dar încă ai un scop. Până nu puți și nu atragi muște n-ai de ce să-ți faci griji.
Așa că-n Franța, dacă ai produse alimentare pe stoc și nu se vând, când se apropie termenul de expirare le donezi. Ce înseamnă asta? Că produsele alimentare se vor ieftini considerabil pentru că marile magazine vor prefera să vândă mult și ieftin (profit) decât puțin și scump, ca mai apoi să doneze.
În Anglia situația e atât de stupidă că un restaurant a chemat în instanță trei boschetari pentru că mâncau din tomberoane.
Cică furt. Așa cum dacă pipăi o păpușă gonflabilă spartă și aruncată e viol.
Ai văzut câtă mâncare e într-un singur supermarket de cartier? Caserole întregi. Stai o zi într-un Mega Image și vezi dacă se vinde tot ce au pe stoc, de la pâine până la ultima felie de parizer. Ce se-ntâmplă la final când expiră? Conform unui material din 2013, tot ce expiră la Mega Image este incinerat. Cam 40 de tone de mâncare pe an. Mega Image aruncă atât de multă mâncare încât ar putea să-și facă magazine prin toată țara folosind doar produse expirate în locul clasicelor materiale de construcții. Dar e mai convenabil să arunci, doar n-o să dai pe DEGEABA! Degeaba e gratis, e moca, e nasol, e fără bani, fără yacht, fără 5*, fără caviar și botox.
Totuși, nu mă aștept la prea multe de la Kaufland/Cora/Auchan/Mega/Billa/Carrefour. Sigur, îi invit să-și expună punctul de vedere, dar mai degrabă îi aștept să doneze mâncare nu să toarne clor pe ea.
Dacă pe ăștia nu-i putem schimba, o putem face noi. Știi că-ți trimite mama ta cu trenul mii de caserole de mâncare? Îi faci o vizită și pleci cu 1000 de borcane de zacuscă/gem/dulceață? Evident că n-o să poți mânca tot și de cele mai multe ori arunci kilograme de mâncare făcută din mână de mamă (iartă-mă mamă!).
Ce este de făcut? „Înfiază” și tu un om al străzii pe care să-l hrănești. Ori împarte mâncarea pe la vecinii săraci din bloc. Ori copiii de pe stradă. N-o lăsa să se strice aiurea-n frigider sau debara când la două uși de tine se mănâncă (iar) mămăligă cu ceapă.
Acestea fiind zise, dă SHARE la mâncare. Și Bravo Franța!
2 răspunsuri
„O treime din cât se produce. Poate nu ai citit bine și vrei să-ți repet: O TREIME! Adică producem atât de multă mâncare încât putem să mai hrănim două planete asemănătoare.”
Hai sa-ti explic ca la gradinita. Daca producem 1000 de mere si din ele aruncam 333, asta inseamna ca consumam 667. Cu 333 de mere nu hranim doua planete, ci juma de planeta. Dar mai mult decat atat, asta nu e legat de faptul ca toti suntem satui si vai ce aruncam mancarea. Sunt unii care arunca si altii care n-au. In realitate, am consuma toate alea 1000, daca s-ar distribui cat sunt inca fresh unde lumea are nevoie de ele.
Important e ca avem cu ce. Daca nu cu matematica, macar mancare.