Raluca Jensen, o cunoscută voce din Facebook-ul românesc, a postat pe internet o poză cu fetița ei de câțiva ani în timp ce ține în brațe un carton pe care scrie „muie PSD”.
N-are rost să discutăm despre cine e Raluca Jensen.
Aș putea rezuma totul spunând că e o persoană de o virulență dubioasă, o gură slobodă, o femeie despre care am aflat că a trecut prin atât de multe traume încât aș putea presupune că undeva s-a… mna, mă-nțelegeți. Dar asta rămâne de demonstrat în timp și cu păreri avizate.
Raluca Jensen nu este singura mamă care a pus în brațele copilului, care nu știe nici măcar să citească, un carton cu „muie PSD”, cel mai nou slogan anti-guvernamental.
Eu nu sunt părinte, dar vreau să înțeleg: e bine să-ți implici copilul în asta?
În calitate de comediant am fost pus destul de des în situația de a mă cenzura pentru că „sunt copii la show și nu-i frumos să audă despre sex”, dar am vaga senzație că numeroși pedanți care-și protejează copiii de vulgaritate în artă (sau ce vreți voi să fie stand up-ul) sunt astăzi în Piața Victoriei dând muie unui partid și zâmbind cu mândrie când copiii le imită discursul.
Care e limita acceptată a vulgarității? E bine când copilul e vulgar dacă e o cauză acceptată de părinte? Cum îi explici „muia” unui copil? Dacă un copil te întreabă „de ce se pupă doi bărbați?” (cea mai înfricoșătoare întrebare pentru un homofob), cum îi explici felarea unui partid?
Cum va înțelege copilul tău că „muia” e doar pentru PSD? Cum îl vei face să înțeleagă că nu poate da „muie” temelor, „muie” prietenilor, „muie” la făcut curat în casă?
Psihoterapeuții ce părere au despre asta?
E ok să le impunem copiilor o politică, așa cum procedăm și cu religia? Dacă peste ani copilul tău, care astăzi dă „muie” PSD-ului, va da „muie” USR-ului? Îl dezmoștenești?
Mulți spun că-i bine să-ți scoți copilul la protest, că-s oricum o generație „de sticlă”, prea sensibili, ținuți în puf. Dar am dubii că un copil sub 10 ani înțelege politica. N-o înțeleg toți adulții, dar un copil. Dacă vrei să-i explici concepte care țin de corectitudine nu știu dacă-i neapărat nevoie să-l duci într-o aglomerație unde se dă „muie”.
Cum îi spui acasă să vorbească frumos ca mai apoi să-l duci într-o mare de „muie”? Cum justifici? „Mami, oamenii ăștia dau muie d-aia deșteaptă, civilizată”?
Mulțumesc anticipat pentru lămurire.
Sursă foto: Facebook Raluca Jensen
4 răspunsuri
Tulai da ce bisericos te-ai făcut de la o vreme. Come on dude! Treaba asta cu să-i ferești pe copii de vulgaritate e ca aia cu să-i ferești de educația sexuală.
E normal să înteleagă de mici cam cum stă treaba în lume și menajându-i, interzicându-le chestii nu faci decât să-i provoci mai mult.
L-am văzut pe Arsenie Boca într-o felie de pepene și m-am speriat.
Nu confunda vulgaritatea cu explicatul actului in sine sau tu ii explici la copil: uite dragule, ai 5 ani, pula intra in pizda, asa se nasc copii…. nu mai degraba ii explici, dragule, cand doi oameni se iubesc, se casatoresc si peste 9 luni vine barza… este o mica diferenta intre vulgaritate si a explica dorinta/actul sexual… cum a zis si georgica, dupa o saptamana la scoala: andreea prezenta? da futute-n cur sa te fut, vreti o muie?… asta este vulgaritate
Ce pretenţii să avem de la una care a făcut copilul fiindcă aşa s-a nimerit (şi fiindcă i-a plăcut foarte mult să-l facă, evident)? Una care umple blogul propriu de muie, blog pe care va ajunge şi fiica ei să-l citească, dacă nu-l face dispărut din vreme.
Una care trăieşte zilnic cu ea în gură nu-i poate oferi educaţie model fiicei ei, fiindcă n-are de unde; nici ei nu i s-a oferit atunci când era copil. Poate că statul suedez, cu valorile sale (unele îndoielnice) să mai salveze ceva şi astfel fetiţa ei să devină un om realizat în viaţă. Căci, din partea Ralucăi, nicio şansă.