Dacă mă întrebați pe mine, lucru pe care nu l-ați făcut dar așa-i pe blogul meu – eu întreb, eu răspund-, cred că lumea celor care pleacă în vacanțe e împărțită în două:
1. Ăia care programează totul
2. Ăia care nu programează nimic
Nu există linie de mijloc, zonă gri, decât dacă-ți place anxietatea, ori senzația că ești controlat.
Acestea fiind zise, să vedem în care categorie ne aflăm.
1. Cine-și programează concediul nu e niciodată luat pe nepregătite.
Știe tot ce trebuie despre vacanță, cumpără biletele de avion cu luni de zile înainte, cazarea o face când hotelul e în faza de proiect, mașina de închiriat când e asamblată și începe să-și facă bagajul la nivel mental. Pune totul în ordine și are schița poziționării hainelor în troler.
Monitorizează prognoza meteo cu mult timp înainte și adaptează factorul de protecție al loțiunii de plajă la gradele, presiunea atmosferică, norii și horoscopul ariei. E o fracție complicată.
Dacă-i vacanță la munte știe cu destul de mult timp înainte dacă are nevoie de izmene sau nu.
Aventurierul ăsta nu întârzie la aeroport și dacă apare ceva neprevăzut îl vezi cum i se umflă venele pe gât, îi auzi respirația în ADN și-și roade unghiile până la coate.
Ajuns la destinație își pune frumos hainele în șifonier, scoate harta și pune la punct ultimele detalii înainte să viziteze tot ce e de văzut. Cu cât e mai ordonat e mai relaxat. Cea mai mică schimbare de program și vacanța e un fiasco.
2. „Unde mi-am pus telefonul? Pașaportul? Nu-mi găsesc biletul de avion”.
Dacă ți-ai spus vreodată una sau mai multe din cele de mai sus, pe un ton calm și degajat, e clar în ce tabără ești. Vacanța a venit peste tine pe neașteptate. Ieri mâncai un sandvich la birou și de nicăieri ți-ai luat un bilet spre o destinație cine-știe-unde, loc unde trebuie să ajungi în mai puțin de 12 ore.
Pentru că planeta stă după astfel de oameni avionul a avut o întârziere de fix câte minute aveai tu nevoie să ajungi la ușa lui. Ajuns pe scaun îți dai seama că ai uitat să-ți pui în bagaj încărcătorul de telefon, periuța de dinți și hainele. Practic, în troler, ai doar o pereche de papuci și costumul de baie. Mergi la munte.
Intri în primul magazin când aterizezi și, norocul tău, găsești totul la reducere. Te îmbraci din cap până-n picioare și te așezi pe o bancă în fața magazinului să te odihnești. Vreo 7 ore. Apoi te duci la cazare unde mănânci o supă caldă și te culci vreo 20 de ore, fiind obosit.
La micul dejun bei o cafea la o terasă din apropierea hotelului și traversarea unui bulevard te face să-ți spui „ce mă agit așa? Sunt în concediu!”.
Evident că fiecare exemplu poate spune mai mult sau mai puțin despre fiecare, dar tu unde te regăsești când mergi în vacanță?
Îmi place să cred despre mine că-s pe modul rucsac în spate – borsetă la brâu, așa că am început să-mi gândesc următoarea destinație. Noroc de faptul că am dat și peste promoția celor de la Rollton.
Cică te trimit prin Europa dacă găsești furculița Rollton, aflată sub formă de cod în pachetele promoționale. Dacă nu ai noroc de excursie te alegi cu o boxă portabilă JBL, ori un Tasty Box.
Poate ne găsim prin vreun oraș european la o cană ad-hoc de supă.