Citeam recent despre oamenii care-și umplu biblioteca cu părerea filozofică a unora despre mulți alții (și cum asta creează două impresii: că citești profunzime și că cei pe care-i citești sunt profunzi) și mi-am adus aminte de un fenomen pe care l-am tot remarcat în ultimii ani – inteligența via proxy.
Prima dată când am întâlnit așa ceva a fost în cazul fanilor lui Mircea Badea, oameni care-și externalizau complet simțul critic și politic către vedeta de televiziune. Dar fie, să spunem că acolo e o zonă gri a subiectului, fiind o treabă care implică și influencereală TV, jurnalism opinios, carisma lui Badea și propagandă politică. Și ca el sute.
Cel mai clar exemplu la care pot să mă gândesc, și mult mai actual, este cel al lui Zaiafet. Pentru cine nu știe, Zaiafet e unul dintre cei mai mari creatori de conținut video din România, cu vreo 832.000 de abonați la ora la care scriu acest text. Nu mai înțeleg dacă Horia Sârghi este Zaiafet, ori Zaiafet este un proiect cu mai multe persoane implicate în a livra material educativ. Cert e că cineva face o treabă bună acolo.
Cu toate astea, observ un adevărat „Fenomen Zaiafet” în rândul multora – știu chestii pentru că le știu de la Zaiafet. „Citesc” cărțile prin intermediul lui Zaiafet. Le face el rezumatul în 40-50-60 de minute pentru cărți care necesită 5-6-7 ore de lectură.
Acum ceva timp am avut parte de o interacțiune destul de comică. Dezbăteam cu cineva o problemă și el îmi cita din citările pe care le făcuse Zaiafet. Nu citise cărțile, nu știa multe despre subiect, dar știa foarte bine sublinierile contului de Youtube.
Probabil conținutul de tip podcast/video a amplificat senzația multora că, având acces la un fel de „Referate.ro” video sunt la fel de pătrunși de informație precum cel care și face conținutul. Probabil că un fan Zaiafet care nu citește e cuprins de modestie în fața creatorului de conținut („tu știi mai multe ca mine”), dar în raport cu alții care nu sunt Zaiafet nu simte neapărat nevoia să mai fie umil (paradoxal, chiar în fața cuiva care are lecturile creatorului de conținut). De ce modest, doar urmărește conținut de calitate, nu?
Bine, problema nu se aplică doar la Zaiafet. Că e internet plin de conținut de calitate pe care oamenii îl folosesc să-și externalizeze inteligența. Urmărești pe unul care știe foarte bine un Ceva (ori rezumă bine) și tu te virusezi cu inteligența lui. Era un filmuleț pe net, nu-l găsesc, cu un copil care-și vărsa conținutul unei cărți în cap. N-o citea, pur și simplu aduna aura cărții în palme și își vărsa pe cap. Așa și cu fanii conținutului smart în format audio-video.
Asta îmi amintește de personajul lui Cristi Puiu din „Sieranevada”, ăla care le știa pe toate de pe Internet.
În concluzie, a crede despre tine că ai habar despre cele prezentate de Zaiafet doar pentru că îi asculți conținutul (fără a aprofunda pe barba și timpul tău) e ca și cum ai spune că știi Sublime – Santeria ascultând Vank – Regele șoselelor.
2 răspunsuri
nu asta facem toti citind orice? adica si eu citind ce scrii tu pot sa imi formez opinii si sa folosesc ce ai scris tu ca argument intr-o discutie. sigur ca unele subiecte dezbatute iti deschid apetitul si sa investighezi si sa intri mai adanc in problema citind carti pe subiect dar n-o facem pt. orice content pe care il vedem pe internet, si in marea asta de ignoranta din jur cred Zaiafet si altii ca el sunt o binecuvantare.
Eu n-am zis că e ceva rău. Dar dacă rămâi doar la ce zice Zaiafet, Bonea ș.a.m.d. nu ai făcut nimic.