Cristian Tudor Popescu a emis o părere despre Selly și opulența lui automobilistică de 70-80.000 de coco la 18 ani. E previzibilă impresia gazetarului despre puștiul care a rupt internetul în două cu demonstrația lui de independență financiară.
Fanii lui Selly au sărit să-și apere artistul și să-l considere pe CTP „îmbătrânit”. Lucru adevărat. Biologic vorbind, CTP a îmbătrânit. Nu știu dacă asta-l face inevitabil irelevant.
Dar înainte să discutăm despre prezent și cum internetul clădește noi gândiri este imperativ necesar să stabilim faptul că atunci când vorbim despre vârste (maturitate vs. imaturitate) nu mai trebuie să ne raportăm la cifre. Nu vorbim de anii din buletin (dacă ai, după caz), ci de vârsta mentală. Nu poți desconsidera un puști de 11 ani, preocupat de viață și lectură, în detrimentul unui „adult” de 30+ care se ridiculizează pe internet în schimbul unei atenții false.
În ultima perioadă am tot citit și vizionat materiale despre impactul social-media asupra oamenilor, în special tinerii, în (foarte) special asupra adolescentelor. Sunt deja numeroase opinii avizate care demonstrează negru pe alb cât și cum dăunează excesul de social-media.
Știu că acest cuvânt, „exces”, e mai interpretabil ca Biblia, dar orice ființă rațională știe unde-i este limita și care este utilitatea unor astfel de platforme.
Cred că putem să stabilim de comun acord că de la 2-3 poze în costum de baie în sus nu mai e ce trebuie. Dacă ai sărit de 10-15 selfie-uri (într-o săptămână?) ești caz clar și sincer de dramă personală și n-ai nevoie de like-uri. Ce spui de contact uman și terapie?
În buza lansării unui film care a făcut vâlvă, cu/despre trupa 5Gang – finanțat cu bani de la buget, se nasc numeroase dezbateri. Unii pun comica problemă că din banii aruncați pe promovarea unei trupe de trap adolescentin se puteau face spitale, școli, drumuri. Mă surprinde să aud astfel de păreri de la oameni citiți. Fondurile unui stat, în democrație, se repartizează în moduri care pot frustra. Dar doar așa poți păstra aparența egalității. Dacă am da toți banii investiți „aiurea” în cele „trebuincioase” am risca un blocaj încercând să ne dăm seama care prioritate e mai mare.
Filmul despre 5Gang este un act artistic, chit că vrei sau nu să accepți asta. Și pentru artă e bine să dai bani. Desconsiderarea pelicului ține de gusturile personale, dar nu te poți izola într-o bulă autosuficientă și să nu remarci faptul că fenomenul 5Gang-uiesc strânge mai mulți fani ca orice ai putea tu să consideri la ora actuală ca fiind românesc și de calitate. Și cum planeta nu gravitează în jurul părerilor tale e imperativ să înțelegi lumea în care trăiești.
Da, cred că este (aproape) obligatoriu pentru orice om care vrea să fie informat și conectat la prezent să se informeze despre 5Gang, influenceri, social-media, manele și orice altceva mai desconsideră dar are un aport uriaș în viață. Altfel o să te lovească și n-o să știi ce și de unde.
Mi se pare crucial să înțelegi mentalitatea hedonistă a tinerei generații (care-și găsește imnurile în trupele de trap). Așa știi ce ai de făcut la urna de votare.
Dar dacă ne întoarcem la specialiști, ăia care spun că există o corelație între social-media și o parte din problemele individuale și de grup din lumea de azi, ne putem întreba „de ce se acceptă/păstrează starea asta dacă știm că este atât de dăunătoare?”.
De ce se tolerează ceva ce știm că face atâta rău?
De ce se promovează anumite valori, de ce sunt normalizate, de ce sunt glorificate și reduse la absurd pentru a le face asimilarea mai ușoară?
Sunt factori căcălău în ecuația asta, dar cred că îi pot reduce la 3:
- Impresia pozitivă
Acum ceva timp am avut o întâlnire cu un personaj din online (când spun „personaj” n-o fac în notă peiorativă) care s-a simțit lezat de viziunea mea înnegurată și crede, din tot sufletul, că ceea ce face (prin a transmite o „energie pozitivă” și „mesaje fericite”) aduce un bine lumii.
Intenția e bună, dar execuția e lacunară și nici nu știu de unde să încep justificarea. E rost de o carte aici.
Important de reținut este că unii oameni ajută la păstrarea status quo-ului prin falsa impresie că fac un bine, că e totul flower-power și că dacă basculezi optimism o să cultivi o beatitudine generală. Complet greșit. Excesul de fericire (falsă) din online anxietează până la cer și conferă vieții (oricum grele) niște standarde și mai nerealiste.
Mai ușor cu optimismul pe scările internetului.
- Cinismul financiar
Nu e o surpriză faptul că ocazional o figură de încredere își trădează comunitatea și se pretează la mișculațiuni comerciale. De dragul banilor.
Ține de niște calcule personale și viziuni de viață. Important în astfel de cazuri e ca fanii să nu uite că vedeta lor preferată are un preț și un chitanțier pe care o să-l mai folosească. Din punctul ăla e alegerea lor dacă mai vor să urmărească un butic ambulant.
Visez cu ochii deschiși la societatea care va taxa ipocrizia influencerilor/vedetelor care au făcut traseism moral pentru bani, faimă și atenție. Aștept cu sufletul la gură ziua când promotorii alimentației nesănătoase vor avea moștenitori și vor schimba placa. Doar n-or să-și îndese copilul cu prăjeală.
Eu visez.
- Complexe și libertăți prost înțelese
Așa cum s-a mai spus, societatea e bolnavă și nu tratează problemele, ci le pansează precum în reclamele care-ți spun că poți mânca enorm, doar să înghiți și o pastilă care să-ți ușureze digestia.
Părinții știu că lucrează enorm și nu-și cresc copiii, dar pansează relația prin diverse, crezând că așa rezolvă problema. Micțiune în ploaie.
Sunt atâtea probleme (mai ales la nivel de interacțiune umană) încât nici nu știi de unde să începi să repari. Norocul nostru e că există telefonul și armata de vedete online care să suplinească lipsa epidermei umane în proximitate.
…
Concluzia este că este nevoie de un documentar despre 5Gang. Pentru a înțelege cursul lumii. Curs ținut în brațe de cinismul unora și pasivitatea altora. Restul sunt copii și nu-i poți blama de multe. Nici măcar pentru faptul că sunt excesivi. Sunt copii. Nu știu ce înseamnă banii sau faima și nu au de la cine să învețe. Cinicii îi exploatează.