Numele meu este anxietate și am George Bonea.

Cine face afișele pentru yoga?

Pentru cine nu știe ce e yoga nu-s eu în măsură să vă luminez. Serios, chiar nu știu cu ce se mănâncă asta. Am depășit stereotipurile cu urina, Guru Bivolaru, sex în grup și picioare puse după ceafă, dar n-am avut niciodată timp să mă documentez serios privind fenomenul. Am prieteni ce practică yoga, dar nu-s precum sectanții să-mi spună ce fac ei în particular. Am înțeles și observat că-i treabă intimă, ține de liniștea interioară și conexiunea cu planeta. Sau pacea. Oricum, e de bine, n-o să vedem că se detonează vreun yoghin prin metrou pentru că nu i se deschide a V-a chakră (știu cuvinte!).

Ce nu înțeleg vis-a-vis de yoga e cine îi sfătuiește să se promoveze așa cum o fac? Nu trebuie să lucrezi în publicitate, nici măcar să te uiți la reclame în pauzele de film ca să-nțelegi că strategia lor e complet greșită. Afișe mari, precum cele de concerte, peste tot, cu femei în poziții. Da, frumos, sunt doamne bine, cu forme, ce-și pot ridica picioarele și mna… de aici fiecare cu chakra lui. Nu, greșit! Românii care încă mai râd la glume cu Guru Bivolaru nu vor să vadă așa ceva. Sincer, nici măcar nu cred că-s interesați de yoga, fiind o dubioșenie la fel de mare precum mersul la psiholog. Românii dacă au probleme și vor să-și găsească liniștea merg la preot, vrăjitoare, vecini, mall și doctor. Exact în ordinea asta. Generalizez, dar cu yoga chiar nu prea ne conectăm noi ca nație. Asta e, a belit scandalul „Bivolaru” conceptul așa cum trupa Voltaj a făcut-o cu noțiunea de rock românesc. Dar cu atât mai bine, strategia de promovare trebuie regândită.

Să renunțe la afișele alea imense, bombastice, ca făcute-n Paint. Să renunțe la termenii ce nu-s familiari, ori ăia pe care majoritatea  îi asociază cu „scârbăvnicii păcătoase” (spirale), la duduițele crăcite în costum de baie (dacă așa arată practicantele yoga cum de n-am ajuns până acum la un curs?!) și la agresivitatea asta vizuală (sunt afișe peste tot). Să găsească un target și o abordare mai adecvată publicului din România. Asta dacă vor cursanți. Nu-i numesc adepți tocmai pentru că nu bag yoga-n găleata sectelor. Dacă nu vor… atunci de ce mai fac afișe?

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.
Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.