De aseară se discută doar despre AUR, partidul surpriză de la recentele alegeri parlamentare. Știți deja povestea: AUR, un partid cu finanțări dubioase, fantomatic, a făcut 9% la alegeri. De unde? Cum? Am zis să vă las câteva gânduri, păreri, după ce am citit cam tot ce era important pe tema asta și după ce am spart niște lemne, lucru pe care vă încurajez să-l faceți și voi. Din două motive: e relaxant și nu se știe când o să fie nevoie.
Acestea fiind zise.
Întrebarea e simplă: cine e de vină?
Cine e de vină că s-a ajuns la AUR? Cine e de vină că prezența a fost foarte mică la urne?
Citând din clasicii online-ului am putea reduce totul spunând că „ceilalți sunt de vină”, ca mai apoi același glas să spună „e românesc să dai vina pe alții”. Aparent ceilalți sunt de vină și toți, dar nu noi.
Hai să vedem câțiva vinovați contemporani (nici nu intru în bagajul istorico-emoțional al neamului că n-am chef să scriu o carte pe blog).
Începem în ordinea de pe tricouri:
PSD
PSD-ul e vinovat pentru că există în virtutea mizeriei interioare. PSD-ul e vinovat de incapacitatea de a reprezenta stânga românească, fiind o căpușă populistă care îi face pe stângiștii și social-democrații țării să nu aibă opțiune, ori să voteze în lehamite (cu/împotriva). E un partid imposibil de reformat, o caracatiță bine angrenată în sistemul de a strânge voturi și de a-și ține electoratul în corzi, dar un partid care trăiește doar pentru a consolida dihotomia bine-rău. PSD-ul trăiește pentru că dreapta are nevoie de un inamic.
E imposibil să-i reproșezi prea multe unui partid fără coloană. Ce să-i spui? Că n-are bun simț să-și facă harakiri, ori să bea clor într-o încercare disperată de curățare? N-are rost. Vorbim la pereți.
PNL
PNL-ul e, după umila mea părere, mult mai vinovat pentru ce se întâmplă. Comparativ cu inamicul PSD. De ce? Pentru că PNL-ul avea o misiune relativ simplă: să arate că nu-i PSD. Să facă orice, doar să nu facă PSDisme. Și n-a reușit. Ba din contră, cele mai recente date (pe care le știm, îmi e frică de ce nu cunoaștem despre PNL) au demonstrat ce unii bănuiau de mult timp: PNL e PSD pe galben. O altă caracatiță, la fel de bine organizată prin țară, imposibil de controlat, coruptă și cu multe nasoale. Un alt partid uriaș imposibil de reformat. Pe cine dai afară? Pe cine aduci? Aproape că nu se pune problema de curățare, ci ardere.
Guvernul PNL a fost groaznic la capitolul comunicare (și asta o să explic mai jos de ce a fost atât de bine pentru AUR). Orban este și va rămâne un personaj petrecăreț și simpatic pentru sindrofii cu iz popular, dar nimic altceva. Și Iohannis… mai bine era Viorica președinte. Acolo măcar știam la ce să ne așteptăm și mai râdeam. Aici umorul e prost, poantele vin greu și repet ce am spus și în preajma alegerilor prezidențiale: pe Iohannis nu l-a vrut nimeni. A câștigat pentru că lumea a urât prea mult cealaltă opțiune. E un președinte de compromis. O să intre în istorie ca o glumă. Ca toți ceilalți președinți avuți.
USR-PLUS
Aici e deja interesant că intrăm în mare parte din bula mea.
Eu am aflat târziu (acum câteva zile) că în interiorul USR+ sunt lupte dure. Se pare că-s două tabere principale. USR și PLUS. Primii nu-i suportă pe cei din urmă pentru că au venit când masa era deja pusă. Și au venit cu mâinile-n fund. Și pretenții.
Dar asta nu-i tot. USR+ e oricum o formațiune multi-divizată ideologic. În interiorul aceluiași grup ai și stângiști, și naționaliști, monarhiști, dracusă-imaipieptăne-iști. Parcă-i Iugoslavia partidelor. Și evident că ăștia nu se suportă, se înțeapă, își sifonează derapajele interne prin presă. Halal lume nouă politică.
Dan Barna ține cu dinții de funcție, iar Cioloș e politicianul care trăiește dintr-o aură veche și vorbește puțin și previzibil. USR+, partidul „tinerilor frumoși și liberi”, n-are o figură centrală care să-i miște și motiveze. Sunt mișcați de o idee. Asta e USR+, o idee. O idee la care au aderat și oameni de bine, dar și oameni care știu că nu mai e frumix să stai cu fețele vechi. În USR+ ai oameni care ar putea face o treabă senzațională în țară, dar stau la braț cu lingăi și Luke Skywalkeri cărora le tremură mâinile a dark-force.
Din păcate planul lor se duce pentru că luni de zile s-au bătut reciproc pe spate în timp ce se plimbau în cerc cu trotinetele electrice.
UDMR
N-ai ce să spui aici. Au, ca aproape întotdeauna, 6% din voturi. Comunitatea lor. E tot vina celorlalte partide că n-au reușit să-i facă pe ungurii din România să înțeleagă că nu doar UDMR le vrea binele.
PMP
Băsescu e în continuare locomotivă. Mai naște simpatii. Și-a adunat oameni versatili pe lângă el ca să-i dea o pâine de mâncare la bătrânețe și ceva de făcut Ebei care, când nu vorbește cu măgari și macarale în campanie, probabil că îmbracă păpuși Barbie. Băsescu e în toată ecuația asta precum martorul ghiduș de la colțul blocului care a văzut violul, dar pentru 10-15 lei spune și ce a văzut. Altfel n-a văzut nimic.
Pro România
Despre morți numai de bine.
Alegătorii înverșunați
Sectanții politici au stricat și ei o parte din șustă. Adepții lui „ești prost dacă nu votezi” și „ești nemernic dacă nu votezi ca mine (zisă subtil „schimbarea”) au înrăit oamenii în două direcții: unii n-au votat (cei mai mulți), alții au votat în ciuda sectanților (vezi AUR). Bine, asta e doar o explicație.
Ăștia care cred că știu mersul cetății pentru că din 4 în 4 ani joacă rolul cetățeanului implicat sunt ridicoli. Sunt ca radiourile care 11 luni din an dau muzică despre copulare și măscări, dar în decembrie e tot un ler, o dumnezeire, Iisus în sus și-n jos.
Tot alegătorii înverșunați (la braț cu ineficiența partidelor clasice) au împins oamenii spre extreme. Cum au vorbit cu oamenii care nu votează (eventual ca ei)? „Proștilor”, meme peste meme, „analfabeți”, „cretini”. Ha, ce am mai râs la glume și valuri de articole pe seama celor care nu gândesc ca noi. Câte minți am mai schimbat.
Guvernul a comunicat penibil în perioada pandemiei și a întărâtat conspiraționiștii. Care, ce să vezi, mare parte au votat AUR.
Oricum, dacă ne uităm peste cifre e șocant: mare parte din alegătorii AUR sunt tineri (sub 35 – asta nu era audiența USR+? Aoleu! Ce s-a-ntâmplat?). Așa că n-au votat „bătrânii proști” cu AUR, ci prietenii de care ai râs că-l cred pe Dorian Popa când vine vorba de Covid.
AURiștii sunt plecați prin lume. Și-s în filmul că nu există Covid și că țara e prădată. Cum se discută cu ei? În glumă, bășcălie, ori sunt ignorați. Poftim, ignorați 9%.
Ăia care n-au votat
Cam toate oalele se sparg în capul celor care n-au votat. De parcă există vreo certitudine că ăia 70% dintre români nu-s cu AUR sau PSD sau cine nu-ți mai place ție. Există acest perpetuum mit că absenții sunt din viță de Rațiu sau ceva.
Oricum, o să spun și aici ce am zis pe Facebook: când 7 din 10 nu vor să se joace ceva înseamnă că trebuie să schimbi jocul, nu să spui că ăia 7 sunt proști, leneși și să râzi de ei.
…
Mai sunt multe de analizat. Chiar e temă de carte. Dar să nu uităm punctele esențiale:
- Partidele clasice sunt vinovate de cam tot (AUR, absenteism). La naiba, eram în plină pandemie și politicienii se certau de la pensii speciale și făceau șuste cu demisii electorale(USR+) în loc să se ocupe de oamenii care cred/nu cred în Covid;
- Poți să râzi de „proști”, dar dacă ăștia se-ntâlesc o să pici de prost;
- Absenteismul uriaș e un semn. Cine mai crede că-i din lene înseamnă că se forțează să nu asculte celelalte argumente;
- În ultimul timp oamenii au fost încurajați să votezi anti-Ceva. Partidele „altfel” au vorbit prea puțin despre de ce ele și mai mult despre cum ele sunt anti-Ceva. Și oamenii nu votează doar anti. Nu poți cere constant un vot pentru că ești anti;
- AUR e ceva nou și mișto pentru un electorat tânăr frustrat și confuz. Ei sunt golanii care vor binele, care pot face lucruri cu forța. Care mai luptă pentru „valori”, „tradiții” ș.a.m.d.. Sună cunoscut?
Personal cred că oamenii vor vota în număr mai mare când va apărea partidul/politicianul cu un discurs personalizat: „îmi place”, „nu-mi place”, mesaj în care te regăsești, ori pe care-l respecți pentru că e sincer. Naționaliștii fac asta. Se poziționează clar, nu sunt evazivi. Lumea bună a politicii vrea să împace și capra și varza nespunând nimic concret. „O să analizăm…”. Analizează cam de 9%. De exemplu, USR+ n-a avut un lider în față, ci un consultant cu iz tocilăresc, un om cuminte și fără opinii concrete.
Vă invit să recitiți ce s-a întâmplat în politica românească interbelică și să vedeți cum extremismul crește/e tolerat când ai partide clasice corupte, ineficiente, penibile.
Dacă ne mai „ajută” și contextul în câțiva ani o să defilăm pentru Căpitanul Simion și moaștele care te vindecă de cancer.
11 răspunsuri
AUR e un partid relativ nou cu o doctrina fascista din ce se aude si se vede, un partid despre care nimeni nu stie nimic, intersant faptul ca tinerii din diaspora au votat cu acest partid, TINERII DIN DIASPORA…foarte interesant
vom vedea ce e de capul celor 10% din parlament urmatorii 4 ani, daca e ok le dau votul meu daca nu raman pe varianta clasica USR(canonic unul din partidele cele mai noi care nu au apucat sa faca mare lucru)
Nu e nou. Până și Wikipedia are informații numeroase despre el. Sunt oameni de pe timpul lui Ceaușescu, jurnaliști Sputnik, inculpați, spărgători de bancomate, oameni interziși în Republica Moldova. Sunt oameni vechi, din sistem, care au trecut și pe la PSD. Susținători de ai lui Iliescu, doamne ferește ce formațiune e aceea.
Ce e nou? E nou că e nou înființat, dar e dacă vrei doar o schimbare de nume. El exita și înainte cu altă denumire. PRU parcă, Partidul România Unită. Doar au înființat aceiași oameni altă denumire și au mai adus alți câțiva oameni. Au sfidat legea, au făcut campanie electorală în stradă „jos botnița”. Și uite așa ne pricopsim cu ei, o ancoră PSD. Nu fac alianță cu nimeni, dar votează cu ce vrea PSD-ul… O să vezi. Ne vom mai și distra că va fi circ 4 ani de zile, dar ne distrăm pe vanii noștrii și pe distrugerea țării putând plăti cu viața. Ies pușcăriașii iar s.a.
Daca nu a mers cu Garda de Fier, incercam cu Garda de Aur…
Cred ca ai dreptate in mare.
Totusi, te cred ca ai intrat profund in termenul „vot” si poate ai ajuns la un consens, dar, este vorba atat de lipsa de speranta (unde AUR a oferit-o acum in mintea oamenilor, cum a oferit USR la euro) dar si din lipsa de interes din cauza actualei conducere. Te ai saturat sa alegi raul cel mai mic dar, poate, e raul cel mai mic atat al tau cat si al altora. Keep up the good work.
Partidele cu state vechi au facut totul ca la carte. Au reusit sa subjuge tara. Faptul ca avem un absenteism atat de mare, faptul ca acest partid AUR a aparut de nicaieri, toate astea lucreaza in favoarea partidelor clasice. Singurii care au iesit sifonati din alegerile astea sunt cei de la USR+ deoarece vor fi nevoiti sa faca o alianta de conjuctura, umilitoare chiar. PNL si PSD-ul fac ce stiu eu mai bine, adica stau la guvernare, cu randul. Concluziile pe care le ai tras la final.. par sa transmita ceva, regrete.. ca si cum, vezi doamne PNL/PSD regreta absenteismul si ascensiunea AUR.. din contra, jubileaza ca au reusit sa infranga aproape definitiv orice speranta a alegatorului roman. AUR cel mai probabil va disparea in urmatorii 4-8 ani, si va fi probabil inlocuit de un alt partid no name.. insa ghiciti ce partide vor avea cele 50-60% din voturi..
Cea mai pertinenta analiza a momentului,dupa parerea mea.Touche!
Problema tinerilor frumoși și liberi este ca au un elitism ridicol când vine vorba de subiecte sensibile cum ar fi spre exemplu biserica. Și în loc sa se deschidă un dialog se închid în bule de Facebook și se bat reciproc pe spate ca sunt europeni și moderni. USR PLUS și PNL se adresează acestei bule, ca de, voturile de aici vin și o mare masa de oameni sunt ignorați. De aici voturi pentru PSD și pentru AUR. Trebuie sa existe un dialog real, nu de sus la modul noi suntem mai buni ca voi ca suntem europeni. Altfel în 10 ani cine știe, poate ne trezim cu un nou holocaust.
Nu v-ați întrebat oare care este motivul real pentru care nu votează lumea?
Nu se poate vota din alte județe decât cel de reședință.
Sper că ești ironic , nu votează că nu prea e cu cine , că nu e plecată non stop 70% din populație din județ sa nu poată vota
Sper ca tu esti ironic.. “nu prea ai cu cine” este scuza majoritatii care nu voteaza. Este de fapt, modul superficial de gandire al celor ignoranti/delasatori. Ce rost are sa mi mai bat capul cu unii si altii, oricum sunt la fel, deci nu votez.
Incurajeaza te in continuare ca asta e abordarea corecta 🙂