Numele meu este anxietate și am George Bonea.

Românii și moralitatea

HBO România și compania de cercetare EXACT au făcut un studiu pe adulții din mediul urban ca să afle cum stăm cu moralitatea.

Studiul se numește „Semaforul Moralității”.

Curioși?

Vă las un link să vă uitați și singuri peste rezultate, ori să răspundeți (sincer) la câteva întrebări ca să aflați cât sunteți de morali, dar mie mi-au sărit în ochi câteva date.

  • 76% dintre români se consideră mai cinstiți decât alți oameni

Asta îmi aduce aminte de un alt studiu din care reieșea că noi românii suntem cei mai tari, deștepți, frumoși și discriminați. Nu știu cum e la alții (probabil mai sunt popoare din categoria noastră care se consideră senzaționale), dar cred că atunci când s-a inventat covrigul s-a pus cocă în jurul capului unui român și i s-a zis „tu ești centrul covrigului și pentru că ești atât de grozav o să mănânci fix zona pe care o înlocuiești”.

  • 90% din români cred că e imoral să furi haine din magazine

M-am bucurat să văd că atâția oameni sunt mișcați chiar și de o găinărie precum furtul unei bluzițe. Nici nu mai pun la socoteală faptul că românii empatizează masiv cu amărâții de 8-9-10 ani care cos de zor cele mai trendy cârpe ale anului în curs (d-aia mall-urile sunt goale și-s susținuți producătorii etici de haine). Hai că m-am emoționat.

  • 52% cred că e imoral să copiezi la un examen

Asta înseamnă că aproape jumătate din români cred că e ok/acceptabil/„merge” să copiezi la un examen. Poate asta explică faptul că țara asta apelează la experți și profesioniști doar când trebuie evaluat dezastrul făcut de unul care a trișat la un examen. Tata a concluzionat cel mai bine dezastrul de la Piatra Neamț: „s-au umplul televiziunile de specialiști după incendiu. De ce nu-i pune pe ăștia să se ocupe de treabă?”. Pentru că probabil n-ar mai avea pe cine să cheme în studio. Ce să facă televiziunile apoi? Să cheme inapți în platou să vorbească despre cât de bine merge totul?

  • 37% dintre șoferii patriei cred că e imoral să circuli cu 90 km/h pe unde ai voie cu maxim 70 km/h

Ne face pe noi o diferență de 20 km/h? Când sunt toți profesioniști nu mai contează. Ar putea să meargă și cu 100-120-140 km/h prin oraș. Asta e problema românilor, nu au încredere. Mie-mi crește instant încrederea în șoferii care mă văd că-mi pun centura pe bancheta din spate și-mi spun „nu e nevoie, conduc bine”. Pentru momentele alea am un testament scris în notițele de pe telefon.

Concluzia?

România stă interesant la Semaforul Moralității care-mi pare pe galben intermitent. Și știți cum se comportă șoferii români când au intermitent la dreapta. Exact…

Un răspuns

  1. E mai grav furtul unei fustite din magazin decat inselarea partenerului? Interesante prioritatile omului. Cand vine vorba de satisfacerea propriilor dorinte se poate lasa cu vederea huh? Presupun ca depinde si cat e tras la raspundere dupa fapta comisa… pe camera te prinde in magazin, dar cu partenerul scapi usor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.
Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.